De recente uitbarsting van de Fagradalsfjall vulkaan heeft weeral een nieuwe naam in het IJslandse blackmetalland naar de oppervlakte gestuwd. Forsmán heet de band in kwestie, afkomstig uit Kópavogur, een buitenwijk van Reykjavik, en Ván Records brengt diens debuut MLP “Dönsum i logans ljóma” aan de “mán”. Google Translate geeft mij de vertaling ‘laten we dansen in de gloed van de vlammen’ aan; de MLP lijkt dus meer op ‘vuur’ dan ‘ijs’ geënt te zijn, mooie toevalligheid nu de lava rijkelijk stroomt. De MLP werd opgenomen, gemixt en gemasterd door Stephen Lockhart in zijn Studio Emissary en de bandkiekjes zijn van de hand van Void Revelations. Niets nieuws onder de IJslandse zon dus en onze vrees is dan ook dat Forsmán veilig binnen de lijntjes van de typische IJslandse blackmetalsound zal kleuren. Dat typerende geluid waarmee bands als Svartidauði, Sinmara en Misthyrming ons al enkele jaren lang bestoken, is gestoeld op het spanningsveld tussen enerzijds dissonantie en anderzijds melodie. Het hangt daarbij wat van de aard van het beestje af naargelang naar welke kant de klepel doorslaat. De vier songs die Forsmán in een 25-tal minuten laat horen, bevinden zich iets over het midden van beide spectra en hellen lichtjes over naar de melodieuze kant. Het jeugdig ogende kwartet bewijst alleszins de instrumenten reeds goed te beheersen en bouwde in elke song wel een melodieuze riff of lead in wat de onderlinge herkenbaarheid van de nummers ten goede komt. “Milli eilífdar og einskis” is een beest van een nummer met enkele geweldige breaks, een meer rechttoe-rechtaan riffstukje en een beklijvende leadpartij. Qua zang lijken er twee vocalisten aan het werk te zijn die beiden over een krachtige strot beschikken. De ene eerder standaard terwijl de andere naar blackmetalgrippen wat meer in de diepere regionen is gesitueerd, vergelijk het wat met Nergal’s of Dagur’s stemgeluid. Ik snap wel dat de opnamemogelijkheden op een afgelegen eiland héél erg beperkt zijn, zeker wat extreme metal betreft, en zeker tijdens héél het COVID-gebeuren, maar zo stilaan begint het gros van de IJslandse blackmetalbands wel héél hard op mekaar te gelijken. Niet dat “Dönsum i logans ljóma” een slechte eerste kennismaking is, verre van zelfs en zeker voor een debuut, maar we hebben nóg straffer gehoord van hun landgenoten en Fórsman biedt simpelweg niets nieuws of verrassends binnen de IJslandse scene. De band zit overduidelijk in het hoekje van de ‘volgers’ en niet van de ‘leiders’ en ik adviseer hen om iets meer werk te maken van een eigen smoelwerk. Je moet zelf maar uitmaken of je deze kritische punten al dan niet belangrijk vindt.

JOKKE: 80/100

Forsmán – Dönsum i logans ljóma (Ván Records/Vánagandr 2021)
1. Falsgod
2. Milli eilífdar og einskis
3. Vonarglæta
4. Hamfarir