Maart 2020 slaan twee uiterst imposante bands uit het one man cosmic blackmetalwereldje (heerlijk dat dit ondertussen een waardig subgenre mag worden genoemd) de handen in elkaar en creëren makkelijk één van de muzikale hoogtepunten uit wat verder vooral een opvallend deprimerend jaar bleek te zijn. “Wanderers: Astrology of the Nine”, de split tussen Spectral Lore & Mare Cognitum, is ongetwijfeld bij velen blijven hangen – en ondanks voorgaande parels van beide heren mag hier ook de verklaring voor het reikhalzend uitkijken naar de twee full-lenghts gezocht worden. “Solar Paroxysm werd eerder al uitvoerig besproken door mijn veteraan-collega, en na wat wel jaren later lijkt, staat ook deze review er eindelijk.

Laat meteen één ding duidelijk zijn: “Ετερόφωτος”, vrij te vertalen naar “Degene wiens licht van anderen komt”, is een hele kloefer van een album. Niet alleen zit je voor meer dan vijfenzeventig minuten goed, ook inhoudelijk blijkt dit een uitdagende noot om te kraken. Mogelijks scheert de plaat je de eerste paar luisterbeurten volledig voorbij, mogelijks raak je er nooit echt helemaal in. De langspeler beukt namelijk continu in op je uithoudingsvermogen, nog het meeste door zijn uitermate abstracte karakter. Tegelijkertijd is Spectral Lore een heel intelligent en persoonlijk project, en die symbiose met het abstracte wekt een soort geniale waanzin op die je als luisteraar maar heel zelden zal kunnen ervaren. Riffs komen als opgeroepen door een wervelwind uit het niets opdoemen, maken je meteen duizelig en verdwijnen even later weer zonder enige waarschuwing. Maataanduidingen worden te pas, te onpas en voorzien van een grote grijns opzij gezet. Het geheel is monumentaal, onbehapbaar en ontzagwekkend.

Daarom ook, voor de moedige muzikale archivarissen valt er uiteraard ontzettend veel te rapen: hoewel bezieler Ayloss vanaf de meet genadeloos op de gaspedaal gaat staan met woeste tremolo, een brede waaier aan snedige en grauwe vocalen en onophoudelijke maar soms wat in de mix verloren drumsalvo’s, last hij over de volle lengte ook boeiende intermezzo’s en atmosferische pauzes in.

Ετερόφωτος “ wordt elke luisterbeurt eclatanter, overstelpt je steeds meer met van alle menselijkheid onttrokken auditieve concepten, en lijkt geen seconde wakker te liggen van de indruk die het daarmee achterlaat op zijn verdwaasde luisteraars. Ben je bereid om de muzikale berg van Olympus te beklimmen? Have at it. 

JULES: 89/100 

Spectral Lore – Ετερόφωτος (I, Voidhanger Records 2021)
1. Ατραπός 
2.The Golden Armor 
3.Initiation Into The Mystery 
4.The Sorcerer Above The Clouds 
5.Apocalypse 
6. Ετερόφωτος
7. Terean