De prijs voor meest exotische blackmetalrelease van de maand gaat in augustus naar Simorgh. We hebben met een anonieme entiteit van doen die geworteld is in oosterse tradities. Zo verwijst de bandnaam naar een mythologische vogel die in alle perioden van de Perzische kunst en literatuur voorkomt en die een beschermende functie heeft voor wie hij onder zijn vleugels schaart. Het zich van de Perzische taal bedienende Ātesh heeft er concurrentie bij met andere woorden.

Die Perzische inslag uit zich (gelukkig) ook in de muzikale output van de band, anders had die prijs niet veel voorgesteld. Zo wordt de r(a)uwe black metal met desoriënterend gitaarwerk opgesmukt met wervelende oriëntaalse riffs en lokale folkmelodieën die echter héél subtiel doorheen het op bijna dertig minuten afklokkende “Shokooh​-​e mehr va atash” verweven zijn. De basis blijft immers zo zwart als de nachtelijke hemel want er zijn geen sterren om enige koers aan te duiden gedurende deze trektocht doorheen woestijnen en zandstormen. Wanneer het stormachtige riffwerk en het hakkende (digitale?) drumspel uitwaaien, leggen ze deze mythische invloeden bloot alsof ze als goedbewaarde geheimen gedurende eeuwen onder de duinen begraven lagen. Net zoals het machtige Empyrean Grace staat de black metal van Simorgh niet garant voor frostbitten emoties maar sijpelt de zinderende hitte van de gortdroge woestijn in de hypnotiserende riffs door. De band speelt met repetitiviteit en uitgerokken instrumentale bewegingen die lange tijd aangehouden wordt en pas na ettelijke minuten (subtiel) van koers veranderen. Ook een band als Turia horen we meermaals in het gitaarwerk doorschemeren.

Het niveau van het magistrale Empyrean Grace wordt echter niet gehaald, maar toch heeft deze debuutsingle ons weten vervoeren naar de thuisbasis (?) van Simorgh en diens mythische geschiedenis. Weldra in fysieke vorm (tape en vinyl) te scoren via Obscurant Visions uit Rusland, de invoertaksen dien je erbij te nemen.

JOKKE: 80/100

Simorgh – Shokooh​-​e mehr va atash (Obscurant Visions 2021)
1. Shokooh​-​e mehr va atash