Tesamen met de release van de “Grubenfall 1727” EP bracht Amor Fati Productions in 2020 ook de volledige back catalogue van het Duitse Dauþuz opnieuw uit. Aan die lijst van drie langspelers en een EP wordt nu, nadat in 2020 nog een single en vierdelige split verscheen, een vierde langspeler toegevoegd.

Mining black metal. Deze niche wordt volledig door het Duitse Dauþuz ingepalmd. Zo ook op “Vom schwarze Schmied” waarin een duistere en wanhopige saga van een mijnsmid in acht hoofdstukken wordt verteld. Het is ook het verhaal van hoe de mensheid leerde mijnen en hoe die geschiedenis uiteindelijk tot een einde kwam. Bij dit alles ondergaat die mijnsmid het lot van de menselijke mechanisatie, maar uiteindelijk, wanneer hij de onverzadigbare hebzucht van de mens realiseert, keert hij zich van hen af. Hij laat de mensheid een erts achter om zichzelf te vernietigen. Deze verhaallijn wordt op het grijzige coverontwerp weergegeven.

Muzikaal gezien vertaalt zich dat in enorm pakkende black metal die bol staat van de Teutoonse invloeden, krachtige meerstemmige zangkoren die heel goed tot hun recht komen, verheven kippenvelopwekkende melodieën, gepassioneerde gevarieerde screams en muzikale gründlichkeit alom. Je zou niet zeggen dat er met instrumentalist Aragonyth S. en zanger/akoestische gitarist/keyboardspeler Syderyth G. slechts twee muzikanten achter deze band schuilgaan.

De productie is krachtig en transparant en laat een mooie drumsound horen waarin alle cymbaalaccenten mooi doorkomen (enkel de snaredrumaanslagen klinken nogal plastic). Enig minpuntje is dat ondanks de veelzijdigheid aan bouwelementen, de verschillende songs soms wat te weinig onderling verschillen. Dat maakt het aan de andere kant dan ook weer moeilijk om er een favoriet uit te pikken, want zo wat elk nummer bevat wel een erg pakkende melodielijn. Als ik dan toch moet kiezen zou ik voor het hieronder te beluisteren glorieuze en heroisch klinkende “Der Eid” (waarvoor overigens een prachtige videoclip geschoten werd) of de monumentale, twaalf minuten durende afsluiter “Sargdeckel” gaan waarin ook een streep piano en strijkers opduikt.

Knap totaalpakket dit “Vom schwarzen Schmied” dat een klein uur lang toegankelijke melodieuze black metal met folkelementen (zangkoren en akoestische passages) laat horen die best voor een breed publiek kan weggelegd zijn. Ook al is platenboer Amor Fati Productions van Duitse afkomst en past dit label bij de band, toch zou deze release ook niet misstaan op labels als Eisenwald of Nordvis, waar Dauþuz muzikaal gezien goed aansluiting zou vinden bij bands als Alda, Waldgeflüster of Agalloch.

JOKKE: 84/100

Dauþuz – Vom schwarzen Schmied (Amor Fati Productions 2021)
1. Der Bergschmied I: Mein Berg
2. Der Bergschmied II: Der Eid
3. Der Bergschmied III: Desperatio
4. Der Bergschmied IV: Zauberwerk
5. Der Bergschmied V: Sagenlieder
6. Der Bergschmied VI: Cognitio
7. Der Bergschmied VII: Der Frevel
8. Der Bergschmied VIII: Sargdeckel