De afgelopen maanden was ik danig onder de indruk van drie undergroundreleases van veelbelovende obscure Nederlandse black metal bands, te weten “Deluge” (Lubbert Das), “Dor” (Turia) en “Heilig land” (Iskandr). Toen bleek dat enkele van de bandleden ook actief zijn in Haeresis Noviomagi, het label achter deze releases, begon het bij onderstaande te kriebelen om de bezielers aan een kruisverhoor te onderwerpen. (JOKKE)

HN flyer full

Ave! Hoewel “individualisme” een begrip is dat regelmatig terugkeert in black metal ideologie, doen jullie hier niet aan mee. Toen ik O – die actief is in de drie aangehaalde bands – in de “Heilig land”review als spilfiguur achter Haeresis Noviomagi omschreef, werd ik al snel op de vingers getikt, daar er vier personen het DNA van het label vormen. Hoe zijn jullie met elkaar in contact gekomen en waaruit is de idee ontstaan tot oprichting van Haeresis Noviomagi? Vanwaar de naamkeuze?
We waren allemaal al geruime tijd goed bevriend en maakten al langer samen muziek. We hebben Haeresis Noviomagi opgericht omdat we een overkoepelende thuis zochten voor onze muziek en deze graag in eigen beheer wilden uitbrengen. Op deze manier kunnen we onze muziek de wereld insturen precies zoals we dit zelf willen: de productie, vormgeving en geluidsdrager vormen een naadloos aansluitend geheel. Althans, dat is het doel. Haeresis Noviomagi is Latijn voor “Nijmeegse ketterij”, verwijzend naar onze thuisstad.

Hoe is jullie rolverdeling binnen het label? Vormen jullie vier gelijkgestemde zielen waarvan de neuzen altijd in dezelfde richting staan of is er al eens ruimte voor conflict? En wat indien één van de individuen een afwijkende mening heeft van de rest van het collectief?
We bestaan inderdaad uit verschillende personen, dus er is altijd conflict of samenwerking. We zorgen er echter wel voor dat we allemaal kunnen staan achter wat naar buiten komt: alles dat vanuit ons het daglicht ziet is het product van de samenwerking tussen ons allen.

Laten jullie nog andere mensen toe tot de leefwereld van Haeresis Noviomagi? Het Belgische Church ov Ra is op deze manier de afgelopen jaren tot een heus collectief uitgegroeid waarbij ook fotografen, kunstenaars en een platenlabel en -zaak betrokken zijn. Tot waar reiken jullie ambities?
Tot nu toe zijn we gewoon met z’n vieren bezig, hoewel we wel graag samenwerken met een aantal personen die begrijpen wat we zoeken en ons daarbij kunnen helpen. De vergelijking met Church ov Ra is wat ons betreft onterecht: in grootte, visie en mate van mainstream succes zijn we onvergelijkbaar. Om op de laatste vraag in te gaan: onze ambities zijn sterke releases uit te brengen die mensen over een aantal jaar nog zullen onthouden en die buiten tijdelijke trends en kortstondige spektakels staan. Of we daar in slagen is aan anderen.

Momenteel hebben jullie enkel releases uitgebracht van bands waar jullie rechtstreeks bij betrokken zijn. Galg en “Keye”, het eerste wapenfeit van Lubbert Das, prijken echter niet op jullie releaselijst. Dat vraagt om wat verduidelijking.
Voor “Keye” is de verklaring heel simpel: die tape hebben we uitgebracht voordat ons label bestond. Deze release is echter wel aanleiding geweest tot het oprichten van Haeresis Noviomagi. De manier van in eigen beheer muziek uitbrengen beviel erg goed. Galg is echter een ander verhaal: die band heeft tot nu toe een andere creatieve visie en esthetiek en staat dan ook ietwat buiten de doelstellingen van het label. De toekomst is altijd onduidelijk maar tot nu toe zijn het gewoonweg verschillende paden die worden bewandeld.

Staan jullie ook open om andere bands onder jullie hoede te nemen? En indien dit het geval is, gaan jullie dan enkel zelf op zoek naar interessante acts of staan jullie ook open voor een samenwerking met een op-labeljacht-zijnde band die op jullie deur komt aankloppen?
Tot nu toe richtten we ons slechts op onze eigen muziek. De uitgaves zijn een tijdrovende bezigheid en leveren enkel voldoening en trots op. Teveel met anderen in zee gaan zou ons wellicht dwingen hier te veel aan te veranderen. Het winstoogmerk mag nooit voorop staan. Maar wederom weten we niet wat de toekomst zal brengen en hoe het label de komende jaren zal transformeren. We bestaan natuurlijk pas een klein jaar.

Zijn jullie enkel op black metal gericht of richten jullie de pijlen ook op andere genres?
De eerstvolgende release zal een vijfentwintig minuten durend stuk drone/noise/dark ambient zijn van een tot nu toe onbekende groep genaamd Paean. Ook zijn er al plannen voor verdere muzikale uitbreiding die verschillende richtingen uitgaat. Zolang de muziek aansluit bij de algehele creatieve visie van ons label zijn we allerminst gebonden aan dergelijke restricties.

Net zoals jullie collega’s van Tartarus Records lijken jullie je enkel op cassettereleases te focussen. Vanwaar deze keuze en jullie interesse in deze geluidsdrager? Hoewel vinyl aan een heuse revival bezig is/was, gaat dat voor cassettes toch niet echt op. Zien jullie veel potentieel in het uitbrengen van cassettes in de sterk gedigitaliseerde wereld van vandaag? De meeste jongeren kunnen zelfs de link niet meteen leggen tussen een cassette en een potlood.
Cassettes zijn een mooi medium: relatief goedkoop, een warme sound en ze genieten een levendige underground handel. Het is de perfecte manier om op eigen houtje een product de wereld in te sturen en vorm te geven zoals je dat zelf wilt. Daarnaast is het inderdaad een vorm van het terugbrengen van muziek naar de echte wereld.

Een band als Turia bezit momenteel toch het potentieel om internationaal wel wat potten te kunnen breken. Is een sterk gelimiteerde cassetterelease van honderd stuks dan niet enorm belemmerend om je als band te verspreiden in de underground scene? “Dor” smeekt toch om op zijn minst ook een vinylrelease te krijgen?
Dor” is zojuist op vinyl uitgegeven door het Portugese label Altare Productions en is te bestellen via hun website evenals enkele internationale distributeurs (mijn exemplaar is reeds onderweg; ADDERGEBROED). We werken daarnaast gestaag verder aan nieuw materiaal waar binnenkort wellicht het een en ander aan informatie over zal verschijnen. We zijn erg tevreden met de reacties die we tot nu toe hebben ontvangen. We hadden wellicht iets meer stuks kunnen maken, maar je kan nooit perfect de vraag naar een release inschatten. Gelukkig is er nu de vinyl versie voor zij die de tape versie hebben misgelopen of gewoon liever een ander format aanschaffen.

De Nederlandse black metal scene kent de laatste tijd heel wat sterke bands zoals Wederganger, Fluisteraars, Laster, Kjeld, Nihill, Ibex Angel Order, etc. Hoe is jullie verhouding met de collega’s? Is er sprake van enige rivaliteit onder de verschillende scenes of is er eerder sprake van een soort samenhorigheidsgevoel waarbij er onderlinge support is?
We zijn met enkelen zeer goed bevriend en anderen kennen we minder goed. De indruk die wij krijgen is er echter één van op z’n minst collegialiteit en vaak ook oprechte steun en vriendschap. In een ander interview op jullie site, met Fluisteraars, viel te lezen dat zij vanwege hun relatief jonge leeftijd de vergelijking met eerdere periodes in het Nederlandse metal landschap niet echt kunnen maken. Hier sluiten wij ons ook bij aan. Maar wat we tot nu toe ondervinden is een omgeving van wederzijds enthousiasme en steun. Langzaam begint de internationale blik dit ontkiemende black metal landschap ook te zien.

Wat zijn jullie toekomstplannen met Haeresis Noviomagi? Welke releases staan er nog in de stijgers?
Zoals al eerder vermeld zal er een nieuw project worden uitgegeven genaamd “Paean – Bloemfontein”. Daarnaast komt er deze zomer nog een vervolg EP van Iskandr uit genaamd “Zon”. Wegens wat technische zaken zijn deze iets vertraagd maar hopelijk zullen ze tegen het einde van augustus beide verkrijgbaar zijn. Daarnaast is Lubbert Das nog bezig met het afmaken van de eerste full-length die voor eind dit jaar op de planning staat. Ook heeft Turia alweer nieuw materiaal opgenomen waar snel meer informatie over zal verschijnen.

Mijn ogen blijven de komende maanden dus op dit label gericht!