Ancestral void” is een debuut om trots op te zijn. Band van dienst is het Duitse Morast. Ik trok brulboei F. uit zijn zompige moeras, en hij antwoordde kort en bondig. (JOKKE) 

morast_1

Dag heren! Morast is Duits voor “moeras”. Waarom kozen jullie dit woord als representatie van de sound en visie?
Daar zit geen groot verhaal achter. Het woord moeras beschrijft deels de sound van onze band, niets meer dan dat.

De bandleden zijn actief geweest in tal van underground bands als Serpent Eater, Grim Van Doom, Union Of Sleep, Blackwhole en Nightslug. Hoewel ik het underground gebeuren goed probeer te volgen, heb ik nog van geen enkele band gehoord. Welke dien ik zeker uit te checken?
Al deze bands klinken anders. Check het zelf maar uit. Grim Van Doom is vrij actief en hebben juist een split uitgebracht met Culf Of Occult. De andere staan min of meer “on hold” of zijn gesplit.

Waar kwam de drang om Morast te vormen vandaan? Hoe zijn alle bandleden met elkaar in contact gekomen?
Onze gitarist J. en ik zijn al jaren vrienden. Na een Nighslug optreden in de lente van 2014 besloten we om iets nieuws te beginnen. Er gebeurde echter weinig, totdat J. met onze bassist sprak in de zomer van 2015 en het project alzo stilaan vorm begon te krijgen. Uiteindelijk vervoegde drummer L. ons en begonnen we in september 2015 te repeteren.

In 2015 brachten jullie in eigen beheer een demo uit. Hoe was de respons op de vier nummers?
De reacties waren goed, beter dan verwacht. We brachten de demo als CD-R uit en Toni van Totenmusik nam de cassette voor zijn rekening.

Na de demo deden jullie een erg fijne split met Ultha, waarop jullie beiden een Bathory song door de mangel haalden. Wat betekent Bathory voor jullie en zijn er nog andere coversongs die jullie speelden of nog willen opnemen?
Ik ben grote fan van de eerste vier Bathory albums en het was cool om een cover te doen op een tragere manier, vooral voor een band van dit kaliber. Maar over het algemeen zijn we niet zo tuk op covers en focussen we liever op het schrijven van eigen werk.

Jullie debuut “Ancestral void” wordt uitgebracht via Totenmusik, een vrij jong label met slechts twee andere bands in haar rangen (Seher en Concatenatus). Hoe kwamen jullie in contact met hen en zijn jullie tevreden over de support voor de band?
Toni van Totenmusik en onze gitarist zijn al lange tijd bevriend. Hij was fan van onze sound en steunt ons al sinds het begin. Totenmusik is zonder twijfel het beste label om onze muziek op uit te brengen.

Voor de vinyl release werkt Totenmusik samen met het geweldige Ván Records. Blij om van dit fantastische label deel uit te maken vermoed ik?
Ja, tof dat Ván Records ons op deze manier steunt en Sven is bovendien een hele coole gast.

Ancestral void” klinkt erg zwaar, maar transparant. Waar werd het album opgenomen en tevreden over het eindresultaat?
Laurent Teubl (Chapel of Disease) nam het album op en deed de mix in zijn home studio in Keulen. Hij nam ook onze demo op en de song voor de split en we zijn hem erg dankbaar voor alle energie die hij al in Morast heeft gestoken. We zijn nog steeds tevreden over de sound van de plaat. De mastering vond plaats in Audiosiege door Brad Boatright, die eveneens een geweldige job klaarde.

Jullie sound is een mix van heavy genres zoals sludge, doom en blackened post-metal. Welke bands zijn jullie invloeden? Verkiezen jullie tragere en meer heavy genres over het snelle werk zoals crust, grind of death metal?
Zoals je kan horen verkiezen we een heavy en trage sound.

De atmosfeer die jullie neerzetten is erg donker, somber en nihilistisch. Waar gaan de teksten over?
De voornaamste onderwerpen zijn ontgoocheling, ontnuchtering, teleurstelling, verlies en soms natuur en atmosfeer. De meeste teksten zijn erg persoonlijk.

Plannen op gebied van concerten en festivals?
We spelen in  Oberhausen, Wuppertal, Dresden, Jena en Münster in april/mei. Hopelijk later ook in Belgium.