The Great Old Ones – A true Lovecraftian experience

The Great Old Ones is bezig met een steile opmars doorheen Europa. Ze hebben zopas een tourtje gedaan doorheen het Avondland. Ze hebben zopas een dijk van een 3de album, “The Esoteric order of Dagon: a Tale of dark legacy“, uitgebracht en ze tekenden zopas bij een van de grotere underground labels van Europa. Hierover en nog meer spreekt gitarist/zanger Benjamin Guerry, het creatieve brein achter de oudjes. (FLP)

tgoo
Dag heren. Een nieuw album, het gaat The Great Old Ones best wel voor de wind. Jullie moeten wel erg gelukkig zijn nu.
Hallo! Jazeker. Momenteel zijn we echt wel tevreden met de reviews van de pers en de reacties van het publiek. We hebben keihard gewerkt aan dit album en hopelijk kunnen we hierdoor een hele rits nieuwe landen aandoen.

Zowel Xabi en Sébastien hebben de band verlaten vlak na de opnames. Watskebeurd?
Dit hadden ze al beslist voordat we zouden gaan opnemen. Xabi wou geen grote tours maken en Sébastien voelde zich niet erg lekker met de werking van de band. In beide gevallen is het best te begrijpen en hebben we ook respect voor hun keuze. Samen hadden we al alle songs ingeoefend, dus was het niet meer dan logisch dat Xabi en Sébastien ook de opnames voor hun rekening zouden nemen. Dus nu hebben we Aurelien Edouard op gitaar, een ongelooflijke muzikant die ook soleerde op “In screams on flames” van het laatste album. Jérôme Charbonnier verzorgt nu het baswerk. We kennen hem al vele jaren. En naast het bepotelen van de viersnaar, is hij tevens een begenadigd grafisch ontwerper. Hij is verantwoordelijk voor de layout van “Esoteric order of Dagon“.

Op Facebook las ik een comment waar iemand aan het zeuren was over de moderne productie van “EoD“. Hij zei dat jullie beter klonken op de vorige releases.
Als je wat veranderd aan je sound zijn er altijd mensen die het niet goed vinden. Maar de productie is onze eigen keuze. We wilden een meer hevige sound, passend met de duisternis van de nieuwe tracks. En eerlijk gezegd, “EoD” klinkt niet als een technisch death metalalbum. Er is zeer veel sfeer en het is immer a true Lovecraftian experience.

Ik vraag me steeds af: hoe belangrijk is het gebruik van 3 gitaren? Maakt het echt dat verschil live? Ik denk vooral aan rommelige monitormixen, extra gewicht om mee te sleuren, extra tijd nodig om te soundchecken,…
Wanneer ik startte met het componeren van de nummers voor ons eerste album “Al azif“, schreef ik onmiddellijk telkens 3 gitaarpartijen. En uiteraard is dat nog steeds het geval zo. Op deze manier kan ik een meer complexe atmosfeer creëren, door epische lagen te maken met effecten of door bepaalde stukken extra heavy te maken. Zodoende is dit nu een deel van onze eigen sound. Vanzelfsprekend is de organisatie hiervoor wat uitdagender, maar het resultaat mag er wezen.

De “Esoteric Order of Dagon” is een of andere religie in Lovecrafts fantasiewereld. Vertellen jullie eigenlijk een volledig verhaal, of een stukje ervan? Ik ben niet zo bekend met Lovecraft.
EoD” beslaat een sequel van H.P. Lovecrafts kortverhaal “The shadow over Innsmouth“. Een nakomeling van de protagonist van het originele verhaal gaat naar Innsmouth om uit te vinden wat er gebeurd is met zijn voorvader. Onvermijdelijk, wordt zijn lichaam en geest op de proef gesteld.

Het volgende zou al jaren geleden gevraagd kunnen worden. Maar waarom die voorliefde voor Lovecraft. Staan jullie nog helemaal achter de keuzes van destijds. Ik bedoel maar; belemmert die beperkte invalshoek jullie creativiteit niet?
Zowel voor sommige leden als voor mij is Lovecraft een auteur die ons achtervolgt sinds onze tienerjaren. Hij heeft een zeer samenhangend universum gecreëerd, een mythe bevolkt door charismatische entiteiten. Dit maakt het mogelijk oneindige verhalen te vertellen en nu is Lovecraft zelfs een volledig lid van de band. Zeg nooit nooit. Later zullen we misschien geïnspireerd worden door een andere schrijver, momenteel is Lovecraft de hoeksteen van ons werk.

Jeffs artwork is absoluut uniek, met al zijn puntjes en bollen. Het past ook perfect met de muziek van The Great Old Ones. Ook elke albumcover is geschilderd door Jeff. Hij is duidelijk erg belangrijk voor de band. Zijn jullie van plan zijn talenten nog meer in de picture te zetten?
Sinds het begin van de band maakt Jeff al het artwork voor ons. Hij is een geweldige schilder en en hij vindt altijd een goede manier om onze muziek voor te stellen. Om dit te maken, vraagt hij mij eerst wat ik in van plan ben met mijn teksten. En dan improviseert hij. Voor het nieuwe album wilden we een stad in chaos, onder invloed van een Lovecraft entiteit. En zoals altijd is het perfect! (FLP: een boek met zijn artwork, een tentoonstelling, live projecties of grootse banners op het podium zou nog wat leuks geweest zijn.)

Jullie zijn overgeschakeld van Les Acteurs de l’Ombre naar Seasons of Mist. Op Les Acteurs waren jullie de hot shots. Op Seasons of Mist zal dat (nog) niet zo zijn. Is dit geen risico? En is er eigenlijk een groot verschil tussen beide labels?
Momenteel loopt alles gesmeerd met Seasons of Mist. Het is nog te vroeg om echt duidelijk op jouw vraag te antwoorden, maar het belangrijkste voor ons is om een goede relatie te hebben met de mensen waarmee we werken. We krijgen goede promotie en veel support. Uiteraard is het een risico, maar als band geraak je niet vooruit zonder een beetje risico te nemen.

Nu jullie op een groot label zitten, verwacht ik nog meer tours. Iets te vertellen hierover?
We werken keihard daarvoor. We willen echt overal heen. Momenteel is niks bevestigd, dus kan ik niet veel toevoegen hierover. Maar je mag er zeker van zijn dat we de terugkeer van de Esoteric order of Dagon over de hele wereld willen vieren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s