Vorig jaar verblijdde de herrijzenis van Paragon Impure ons zwarte hart. Begin 2019 is het de beurt aan Thronum Vrondor om na een afwezigheid van een decennium opnieuw van zich te laten horen. Destijds werden twee knappe platen uitgebracht waarmee Thronum Vrondor zich in de bovenste regionen van onze vaderlandse black metal-scene nestelde. Eerstdaags verschijnt via Pulverised Records de langverwachte derde plaat “Icho (The rebellion)” waarover we een gesprek hadden met gitarist/songschrijver Vrondor en zanger SvN. (JOKKE)

Gegroet heren! Na een afwezigheid van ruim tien jaar stelt zich als vanzelfsprekend de vraag waarom het zo lang heeft geduurd alvorens er nieuw werk van Thronum Vrondor verscheen?
Vrondor: Na de opnames van “Vrondor II: Conducting the orchestra of evil” hebben we nog wel wat nieuw materiaal geschreven dat in dezelfde lijn lag als dat tweede album, maar de opnames hiervan liepen niet goed en werkten demotiverend. De daaropvolgende pauze ging over in een lange periode van non-activiteit en zo hebben we eigenlijk een zestal jaar stilgelegen. Toen we de instrumenten opnieuw ter hand namen, hebben we dan op twee jaar tijd “Ichor” geschreven en opgenomen.

Gedurende het eerste decennium van Thronum Vrondor bestond de kern van de band uit drummer/zanger Crygh en gitarist/bassist Vrondor, hoewel op het debuut ook Noctiz (o.a. Paragon Impure en Lugubrum) mee kwam kwelen. Sinds 2015 worden jullie echter versterkt door toevoeging van zanger SvN (Dodengod). Waarom wilden jullie niet langer als duo verder?
Vrondor: Crygh is van nature enkel drummer en heeft op de eerste twee albums de zang uit noodzaak gedaan. Hij had daar al ervaring mee bij zijn vroegere band Grimfaug, vandaar dat het toendertijd een logische keuze was. Echter was dit nooit zijn favoriete bezigheid en dus waren we beide van mening dan het aantrekken van een échte vocalist een grote meerwaarde zou zijn voor de muziek. 

De opnames, mix en mastering van het nieuwe album “Ichor (The rebellion)” waren eveneens in handen van SvN. Hebben jullie geen schrik dat opnemen in een eigen studio ertoe leidt dat je oneindig lang blijft sleutelen aan een plaat doordat er geen deadlines zijn?
Vrondor: Ons creatief proces bestaat eruit om nummer per nummer op te nemen en af te ronden. Ongeveer één nummer per maand wordt op die manier opgenomen en ook afgerond. Vooral in de beginfase is het dus opletten dat je niet bij elke nieuw song wilt teruggrijpen naar de vorige nummers en checken of een aanpassing van dit of dat instrument ten goede komt aan de feeling van de muziek. Maar na die eerste twee of drie nummers zit het gevoel juist en wordt er eigenlijk niet meer zo veel gesleuteld aan de productie.

Ondanks de lange pauze klinken jullie plots niet compleet anders. De stijl van de nieuwe plaat ligt in het verlengde van diens voorganger “”Vrondor II: Conducting the orchestra of evil“, hoewel de nieuwe nummers iets technischer en progressiever klinken en er meer death metal-invloeden in jullie black geslopen zijn. Putten jullie nu meer inspiratie uit andere bands of genres vergeleken met de begindagen?
Vrondor: Tijdens de non-actieve fase van Thronum Vrondor heb ik gedurende die jaren geen enkele noot op gitaar gespeeld en heeft Crygh zijn drum ook opgeborgen. Toen we dan besloten om een derde album te creëren, heb ik mijn gitaarspel opgefrist aan de hand van onze oude albums en het niet uitgebrachte materiaal. De techniek, songstructuren en riffopbouw sijpelde dus automatisch door in het nieuwe materiaal zonder al te veel nieuwe invloeden.
Ik ben ook altijd een hevig voorstander geweest van goed klinkende en gevarieerde basslijnen. Op de vorige albums komt dit door de killere black metal productie wat minder tot zijn recht, maar bij “Ichor” hadden we de knowhow om dit mooi te laten uitkomen. Dit kan inderdaad wat progressiever of technischer overkomen, maar in feite is het kader van dit geluid al lang geleden zo gesmeed. Ook de drumpartijen zijn wat gevarieerder dan vroeger, Crygh houdt ervan op zijn tijd een atypisch ritme in de nummers te laten sluipen.

De titel van jullie nieuwe album intrigeert me enorm. “Ichor” staat in de Griekse mythologie voor de etherische vloeistof die als het bloed van de goden of de onsterfelijken kan beschouwd worden. Welke boodschap of symboliek zit er achter dit woord in combinatie met “The rebellion” wat tussen haakjes staat?
SvN: Ichor staat in dit geval inderdaad voor ‘bloed van de goden’. De teksten vormen samen één verhaal en zijn geïnspireerd door Dante’s “Inferno” en het Oude en Nieuwe Testament. De mensheid is van mening dat ze de goden niet meer nodig hebben, komen in opstand (vandaar ‘The Rebellion’) en willen hen vernietigen. Door onze technologie en kennis van de wetenschap zijn we zo machtig geworden, dat we onszelf als goden zijn gaan zien. De goden van hun kant zijn het hier niet mee eens en willen dat ongedierte verdelgen.

Het knappe artwork is van de hand van de Chileense artiest Daniel Valencia (Fenomeno Design) die ook reeds werkte voor o.a. Blut Aus Nord, Demonical, Manes, Glorior Belli en Inferno. Kreeg hij carte blanche bij het uitwerken van het hoesontwerp?
SvN: We hebben Daniel inderdaad enkel een beknopte instructie en de teksten meegegeven en hem zijn ding laten doen. Een kunstenaar als hem mag je geen beperkingen opleggen. We stellen zelf geen grenzen aan onze creativiteit. Dan kan je dit ook niet verwachten van anderen.

De hoes lijkt vergeven te zijn van de occulte symboliek. Kan je een tipje van de mystieke sluier oplichten en toelichten wat we zoal te zien krijgen?
SvN: Eigenlijk is Daniel degene die deze vraag zou moeten beantwoorden, maar als je de teksten leest, dan kan je veel terugvinden in het artwork. Voor zij die nog de moeite doen om de teksten te lezen natuurlijk.

De teksten voor “Ichor (The rebellion)” werden door SvN neergepend. In welke mate is er een verschuiving qua thematiek ten opzichte van het oude werk? “Vrondor II: Conducting the orchestra of evil” was gebaseerd op Dante Alighieri’s “La divina commedia” terwijl de nieuwe nummers een meer nihilistisch en apocalyptisch sfeertje lijken uit te stralen. 
SvN: Mijn teksten hebben altijd een nihilistisch en apocalyptisch thema. Bij alle bands waar ik ooit bij betrokken was/ben, was/is dit het thema van mijn teksten. Aard van het beestje zeker…

Als vinylverzamelaar vind ik het spijtig dat ik het nummer “Chants of the depraved” zal moeten missen daar dit enkel op de digipack-versie zal verschijnen. In welke mate verschilt het nummer van de rest van de songs daar dit het lot van bonustrack kreeg toegewezen?
Vrondor: Het bonusnummer is een nummer dat direct na de opnames van “Vrondor II: Conducting the orchestra of evil” geschreven is. Het vormt dus de link tussen onze eerste en onze tweede periode. Het is een snel en intens nummer, zeker het checken waard.

Jullie debuut verscheen via het Chinese label GoatoWarex en na een zijsprongetje via het Zweedse Total Holocaust Records voor de release van de tweede plaat, werken jullie nu opnieuw samen met een Aziatisch label, namelijk Pulverised uit Singapore. Hebben ze in Azië een speciale voorliefde voor Thronum Vrondor?
Vrondor: Pulverised was voor ons het label dat ons op de beste manier kon ondersteunen bij de promo van “Ichor” en het contact met hen verloopt heel vlot en professioneel. Het was dan ook een logische keuze om bij hen te tekenen. Geografie speelt in deze wereld geen rol meer, dus het was geen bewuste keuze om met een Aziatisch label in zee te gaan.

De eerste twee platen bezaten de respectievelijke prefixen “Thronum I” en “Thronum II”. Op welke manier waren beide albums met mekaar verbonden en vormen zij ondertussen een afgewerkt geheel of zal er ooit nog een derde deel volgen?
Vrondor: De eerste twee albums werden kort na mekaar gemaakt en zijn daardoor compositorisch en muzikaal sterk verbonden. Bij “Ichor” hadden we het gevoel dat de non-actieve periode ervoor gezorgd heeft dat we een album maakten dat meer balans en maturiteit uitstraalt. Nog steeds dezelfde stijl, maar composities die meer kloppen. Vandaar dat we besloten het voorvoegsel Thronum achterwege te laten en een nieuwe doorstart te maken.

Als ik me niet vergis heeft Thronum Vrondor zelden of nooit opgetreden. Blijft dat zo of komt er verandering in en mogen we jullie weldra op het podium van menig Belgisch concertzaaltje verwachten ter promotie van “Ichor (The rebellion)?
Vrondor: In wezen zijn we geen liveband, we hebben inderdaad nog nooit opgetreden. Om dat te gaan doen hebben we twee struikelblokken. We moeten minstens twee gelijkgestemde sessiemuzikanten vinden om live te spelen (2de gitaar en bass) én onze drummer is zo perfectionistisch dat hij enkel in auditief perfecte omstandigheden wilt spelen, wat natuurlijk niet makkelijk is bij een live performance. Ik verwacht dus dat je ons niet snel live zal te zien krijgen.

Vrondor, jij hebt ook nog een tijdje deel uitgemaakt van Paragon Impure. Wat vind jij van diens langverwacht “Sade”? Welke andere Belgische releases uit 2018 kan je aanbevelen?
Vrondor: Ik heb inderdaad deel uitgemaakt van Paragon Impure als live sessiegitarist ten tijde van de promo van “To Gaius!”. Noctiz heeft een goede beslissing gemaakt om “Sade” toch af te werken en uit te brengen, het is het beste Belgische black metal-album van 2018. Wat complexer en gelaagder dan de voorganger, maar heel geslaagd. Andere 2018 Belgische releases die in mijn ogen het luisteren waard zijn Theudo “De roep van het woud” , Cultor Noctis “Demiurg” en de nieuwe Wiegedood.

Als afsluiter iets wat ik me eigenlijk altijd al heb afgevraagd? Wat is de betekenis van die enorm duister klinkende bandnaam?
Vrondor: Bij het oprichten van Thronum Vrondor had ik eigenlijk voor ogen om de muziek als éénmansproject te gaan maken om geen compromissen te moeten sluiten over de muzikale koers. Daardoor koos ik als bandnaam de troon van Vrondor, ofte “Thronum Vrondor”. De tijd heeft me echter doen inzien dat het samen musiceren met gelijkgestemden wijzer is en ten goede komt van de feeling van de muziek.