Halfweg de eerste luisterbeurt van “Achatius”, het nieuwe tweede album van Funereal Presence, bekroop me het gevoel dat dit wel een heuse Negative Plane-vibe had. Na verificatie op Metal Archives bleek dit geen foute veronderstelling te zijn aangezien Bestial Devotion, het heerschap dat op deze plaat alle instrumenten, zang en overige toeters en bellen voor zijn rekening neemt, als drummer actief is bij deze geniale band. Voor wie Negative Plane onbekend terrein is en zich afvraagt hoe Funereal Presence klinkt, haal ik er een quote van Bestial Devotion bij: “I do the music that no one does for me anymore“. Deze woorden vatten “Achatius” goed samen. De plaat klinkt immers als een vergeten pareltje uit eind jaren ’80/begin jaren ’90, zonder echter gedateerd te klinken want op de één of andere manier blijft deze benadering van black metal tijdloos klinken. Net zoals op het uit 2014 stammende debuut “The archer takes aim” bevat de nieuwe plaat vier lange nummers die een 48 minuten durende pure fucking black metal-trip vormen. Funereal Presence haalt haar inspiratie uit de woeste en koude sound van de allervroegste black metal-beweging maar voegt daar ook een grote “fuck off”-attitude aan toe door allerhande onconventionele zaken in haar geluid te verwerken zoals een koebel (blijft zo’n wijs geluid!), diverse orgelklanken en klassieke/barokke songstructuren. Vooral in het prijsbeest “Wherein a messenger of the devil appears“ zijn deze opvallende inkleuringen een schot in de roos. Het catchy klokkenspelmelodietje zindert immers nog uren na in je onderbewustzijn. De bewust gekozen ruwe en ongepolijste productie evenals de klankkleur van de zang en het opduiken van chaotische gitaarsolo’s zijn elementen die verwijzen naar Negative Plane maar op gebied van het incorporeren van heel wat klassieke heavy metal-riffs en de verhalende structuur van de lange epische nummers, weet Funereal Presence zich haar bestaansrecht toch te rechtvaardigen. Wel moet gezegd worden dat op de tweede helft van de plaat de inspiratie wat weggeëbd lijkt want die is niet zo sterk als de eerste twee nummers. Nu zijn er wel meer solo-projecten die last hebben van het feit dat er geen extra klankbord aanwezig is om slechte ideeën weg te filteren of om suggesties aan te brengen qua verbeteringen, maar de bevlogenheid van de multi-instrumentalist, die zowel de drums als snaarinstrumenten zeer goed beheerst, maakt hier veel goed. “Achatius” is een dikke middelvinger naar alle bands die hun roots verloochenen, de weg van de commercie bewandelen of op de kar springen van wat er op een bepaald moment trendy is in de scene. 

JOKKE: 84/100

Funereal Presence – Achatius (Sepulchral Voice Records 2019)
1. Wherein Achatius is awakened and called upon                          
2. Wherein a messenger of the devil appears                    
3. Wherein seven celestial beasts are revealed to him                   
4. Wherein Achatius is flogged to the hills of violation