Liefhebbers van Finse black zitten gebeiteld met “Hävityksen maa“, de debuutlangspeler van Aihos. Zes jaar na de voorgaande EP “Ikuisuuden suojaan” bewijst het kwintet ondanks een gebrek aan naamsbekendheid een meer dan degelijke speler te zijn in haar vaderlandse scene. Na het startschot in “Hekti ennen kuolemaa” blinkt “Hävityksen maa” acht nummers en zevenenveertig minuten lang uit in Finse ijskoude furie en grandeur met regelmatig ook een epische of melancholische insteek waar al eens een akoestische gitaar (“Hävityksen reunalla” en “Tuulen ja jään liitto“) of dramatische cleane zang (“Ancestors blood“) voor uit de kast gehaald wordt. De muzikanten hechten belang aan dynamiek door verschillende tempo’s af te wisselen en staken enkele sterke hooks in de nummers waardoor de melodieën nog lang blijven echoën in het onderbewustzijn. Dat resulteert zelfs al eens in een meezingbaar refrein (“Verikruunu“). Van de Finse taal versta ik nog steeds geen jota, maar het taaltje klinkt o zo gaaf in combinatie met grimmige black. Aihos verstaat het kunstje.

JOKKE: 82/100

Aihos – Hävityksen maa (Helter Skelter Productions 2019)
1. Hekti ennen kuolemaa
2. Verikruunu
3. Elinen palaa
4. Ikuiset
5. Hävityksen reunalla
6. Tuulen ja jään liitto
7. 41
8. Ancestors blood