Na meer dan 23 jaar werd het hoog tijd om het Duitse Darkened Nocturn Slaughtercult eens deftig uit te checken. Diens nieuwe zesde langspeler “Mardom” leek hiervoor de ideale aangelegenheid te zijn. Overtuigd door wat we hoorden, trokken we gitarist Velnias aan de mouw. Op het einde komt ook Onielar kort aan het woord, hoewel zij zich liever op de achtergrond houdt. (JOKKE)

The English version of the interview can be found here.

(c) Dan Zerker & Alexandra Kürten

Ave! Darkened Nocturn Slaughtercult bestaat reeds 23 jaar. Kan je drie highlights opsommen die belangrijk zijn geweest in jullie carrière?
Darkened Nocturn Slaughtercult bestaat sinds 1997 en onze eerste demo “The pest called humanity” werd uitgebracht in 1999. Ik denk dat de allereerste release voor elke band wel speciaal zal zijn. Drie momenten kiezen uit onze lange carrière is echter niet zo evident. We prijzen onszelf gelukkig dat we reeds in meer dan twintig landen live shows hebben gespeeld. Onze allereerste show in de VS zal me ook altijd bijblijven. Een beetje zoals elke eerste show in een nieuw land eigenlijk en ook fijn dat er nog steeds hoogtepunten aan de concertlijst blijven toegevoegd worden. Neem nu ons laatste optreden in Frankrijk op “In theatrum denonium“: een perfect georganiseerd event op een adembenemende locatie.

Zijn er zaken waar jullie spijt van hebben?
Neen. Het is zinloos om over het verleden te blijven nadenken en wensen dat je sommige zaken anders had aangepakt. We zijn wie we zijn op basis van de beslissingen die we hebben genomen. We moeten dat leren accepteren en leren leven met onze daden, woorden en acties. Wie niet tevreden is over zijn huidige situatie moet die maar zelf zien aan te pakken.

Hoewel ik in 1995 op dertienjarige leeftijd in contact kwam met black metal, heb ik geen Darkened Nocturn Slaughtercult plaat in mijn fysieke collectie. Ik kende de band natuurlijk wel en zag jullie live op Throne Fest in 2018, maar om één of andere reden heb ik me nooit in jullie oeuvre verdiept. Dus bij deze: welke plaat zou je aanbevelen aan iemand die jullie band nog niet kent?
Het is natuurlijk nooit te laat om onze volledige discografie aan je collectie toe te voegen. Daar ik zelf deel uitmaak van de band, kijk ik natuurlijk anders naar elke plaat en het hangt ook allemaal van je voorkeur af. Nieuw materiaal zoals “Mardom” of de voorganger “Necrovision” klinken meer volwassen vergeleken met het oude werk. Aangezien DNS een stabiele line-up heeft, zal je de band op elke release wel herkennen. Persoonlijk zou ik het nieuwe “Mardom” aan nieuwe luisteraars aanraden zodat ze kunnen horen tot wat de band momenteel is uitgegroeid. Zowel op tekstueel als op muzikaal vlak is deze plaat representatief voor ons levenswerk DNS. Vertrek bij ons meest recente werk en ga vervolgens via “Necrovision“, “Saldorian spell“, “Hora nocturna“, “Nocturnal march“, “Follow the calls for battle” geleidelijk aan terug en tenslotte eindig je met “The pest called humanity“.

Er ligt een gat van zes jaar tussen het voorgaande “Necrovision” en de nieuwe plaat. Was “Mardom” een moeilijke plaat om te schrijven?
Niet moeilijk om te schrijven, maar om af te werken. “Mardom” bevat minstens één nummers dat op “Necrovision” had kunnen staan. Wij schrijven voortdurend nieuw materiaal. “Mardom” is in essentie een snapshot van het “Necrovision“-era en de navolgende jaren. De plaat was reeds meer dan een jaar geleden klaar maar er waren verschillende factoren die ons weerhielden van het werken aan de plaat. Zo liep onze kelder en repetitieruimte bijvoorbeeld onder water waardoor we al onze instrumenten, uitrusting en persoonlijke spullen kwijt speelden. Zulke gebeurtenissen vragen natuurlijk veel tijd en doen een albumrelease uitstellen. Maar hé, eerstdaags verschijnt “Mardom” eindelijk en de eerste reactie klinken veelbelovend.

Ik googelde het woord “mardom” maar kon niet echt een verklaring vinden die steek houdt met het DNS-universum. Kan jij licht in de duisternis scheppen?
Mardom” is blijkbaar een Perzisch woord, hoewel we daarvan niet op de hoogte waren toen we over de albumtitel nadachten. Het is niet de eerste keer dat we met een neologisme werken. Elke keer wanneer we vinden dat een bestaand woord in eender welke taal het niet mogelijk maakt onze intenties uit te drukken, creëren we een nieuw woord. Zulke nieuwe creaties zijn dan erg persoonlijk gebonden. In het geval van “Mardom” beschrijft het woord het volledige concept van de plaat. We kregen voor de eerste keer van ons label War Anthem Records de vraag liner notes aan te leveren, dus de gelimiteerde verzamelbox en de vinylversie zullen een 24 pagina’s tellend boekje bevatten met alle details over het concept en elke afzonderlijke song. Kort gezegd draait de plaat om het doorbreken en verleggen van grenzen.

Jullie logo bevat een groot omgekeerd kruis, dus lijkt het aannemelijk jullie als een satanische of anti-religieuze band te bestempelen. Wat is jullie kijk op religie en waarom is het verspreiden van anti-christelijke boodschappen nog zo belangrijk? Zijn er geen grotere problemen en gevaren in de wereld dan het christendom?
Om onszelf vele jaren terug te quoten: “DNS staat voor onze eigen satanische, nihilistische en misantropische gedachten“. Elke persoon heeft idealen en naarmate we ouder worden herdefiniëren we deze. Daarom niet meteen een volledige ommedraai maar een bijsturing op basis van de in tussentijd verworven wijsheden. In het geval van DNS gaan de gewoonlijke holle definities niet op. Als ik voor mezelf spreek, kan ik zeggen dat ik mezelf al lange tijd niet meer als een satanist beschouw. Ik verkies de term occultist aangezien het mijn doel is om de ongekende duisternis in mezelf beetje bij beetje te ontdekken en dit middels religieuze, esoterische of wetenschappelijke middelen. Je mag jezelf hierbij niet laten limiteren. Hoe kunnen we hoge toppen scheren zonder ook de diepste dalen bewandeld te hebben? Om deze reden mag religie in het algemeen niet veroordeeld worden. De ziekte die eruit voortvloeide werd door de mens gecreëerd. Denk aan de archaïsche religieuze gedachte: “God is in you, as you are in God. You are through God as God is through you”. Wie dienen we te antwoorden? Met dat in gedachte, zou ik willen zeggen dat de voornaamste boodschap van DNS altijd al het pad van het individu is geweest.

Het artwork bevat veel details en symboliek. Wie tekende de cover en wat krijgen we zoal te zien?
We zijn heel erg blij dat we opnieuw dienst konden doen op de excellente vaardigheden van Thorny Thoughts, dezelfde artiest waar we voor “Necrovision” mee samenwerkten. Ze maakt niet veel band artwork meer, dus we zijn uitermate blij met de uitzondering die ze voor ons maakte.
De tekening is gebaseerd op een illustratie uit 1887/88 die mits enkele kleine aanpassingen perfect bij het concept van de plaat paste. Zoals gezegd handelt het album thematische gezien over transities. Op de cover zal je dan ook veel transities en grenzen ontdekken, maar bekijk ook de inlay card eens in detail. We vinden het belangrijk dat je zelf op ontdekkingstocht gaat. Van alles op een dienblaadje te presenteren, wordt je mentaal lui.

Mijn favorieten van “Mardom” zijn het enigmatische “A beseechment twofold” dat een donkere atmosfeer en een geweldige Gehenna-vibe kent en het up-tempo “Exaudi domine” dat het live waarschijnlijk erg goed gaat doen. Wat zijn jouw favorieten en is het moeilijk om live-nummers te kiezen?
Elke plaat is samengesteld uit onze persoonlijke favorieten. Nummers die we niet goed vinden, zullen niet op een release verschijnen. Die belanden in de prullenbak of worden herwerkt om later te gebruiken. De twee nummers die je aanhaalde maken deel uit van onze huidige setlist. Een andere nieuwe song die we live zullen brengen is “Mardom – Echo zmory“. We brengen graag afwisseling in de setlist aan tussen oud en nieuw materiaal met nummers van elke plaat. Nieuwe nummers kiezen voor een setlist is niet zo moeilijk. Door vaak te repeteren krijg je een mooi beeld van welke nummers goed samengaan.

Waar staat het cryptische “T.O.W.D.A.T.H.A.B.T.E.” voor?
ALs band met een lange bandnaam hebben we blijkbaar ook een zwak voor lange songtitels. Voor de een of andere reden leek het gemakkelijker om “The one who dwells above the heavens and beneath the earth” af te korten.

Voor de derde keer op rij verschijnt jullie werk via War Anthem Records. Zijn jullie tevreden over de samenwerking? Waarom past het label zo goed bij jullie?
Nadat we onze eerste vier platen in eigen beheer hadden uitgebracht gingen we op zoek naar een label om een deel van het werk over te nemen. Onze keuze ging daarbij naar War Anthem Records omdat het een label uit ons thuisland Duitsland is. We hadden de eigenaars ervoor reeds ontmoet op Party San Open Air festival. Om ervaring op te doen boden ze een deal voor één plaat aan en alles rond “Saldorian spell” verliep vlot. Tegen de release van “Necrovision” waren zowel het label als de band gegroeid, waardoor de zaken nog verbeterden. Momenteel vormen we een goed team en we weten dat War Anthem Records hun bands ook écht steunt daar ze enkel bands tekenen die ze zelf goed vinden. En ze respecteren steeds ons laatste woord als er een beslissing gemaakt moet worden. We apprecieerden hun enthousiasme omtrent de nieuwe plaat ook erg evenals hun suggesties en inspanningen. Het voelt nu veel meer als een joint venture aan dan vroeger.

Mardom” zal tevens in een tot 150 stuks gelimiteerde vinylbox-editie verschijnen. Wiens idee was deze box en ben je tevreden over het eindresultaat?
In het verleden waren er soms kleine misverstanden met het label aangaande re-releases en nieuwe releases. Nadat deze uitgeklaard waren, kwam ons label af met nieuwe ideeën, waarvan de boxset er één was. We werken de details samen in onderling overleg uit. Momenteel hebben we enkel nog maar de digipack en jewelcase versies van de CD gezien. Alle andere zaken zijn waarschijnlijk nog in productie. Als het eindresultaat van de box overeenkomt met wat de bedoeling was, zal die een magnifieke bijdrage zijn voor onze releases.

Zal er getourd worden ter promotie van “Mardom“?
DNS is geen tourband. We spelen losse shows doorheen het jaar die een zekere exclusiviteit hebben. In Duitsland staan er dit jaar bijvoorbeeld twee gepland: onze releaseshow in Munchen en een andere later op het jaar in Oberhausen. We speelden reeds in Spanje en Frankrijk en ook Zwitserland en Italië staan nog op de planning. Meestal hebben we tegen het einde van het jaar een wereld- of Europese tour gespeeld verspreid over twaalf maanden in plaats van een reeks opeenvolgende shows op een paar weken tijd.
Het zou echter wel eens kunnen dat onze eerste échte tour in 2020 zou plaatsvinden. Als dat gebeurt, zal het om een heel exclusief gebeuren gaan, iets om niet te missen.

Op het podium wordt heel wat bloed vergoten en het maakt een groot deel van jullie imago uit. Welke boodschap schuilt er achter het gebruik van echt menselijk of dierlijk bloed?
Je hebt het in elk geval al bij het rechte eind dat het om écht bloed gaat, wat essentieel is voor het doel op zich. Er zijn verschillende manieren om dit te interpreteren. Bekijk de volledige performance als een soort van ritueel. Je het zowel de optredende protagonisten als de deelnemers. Beide zijn nodig om de ervaring te vergroten. Er is een voortdurende eb en vloed aan energie en een constante wisselwerking en verfijning naargelang de performance verstrijkt. Bloed zijnde één van de vitale lichaamsvloeistoffen, fungeert hierbij als een drager en katalysator. Een ritueel vraagt de volledige focus. Parafernalia heiligt het doel om de focus te kanaliseren. Het is gemakkelijker wanneer al onze zintuigen geprikkeld zijn en herinnerd worden aan de oorzaak. Bloed spreekt onze zintuigen zowel op vlak van zicht als smaak aan en van tijd tot tijd ook op vlak van geur.

(c) Dan Zerker & Alexandra Kürten

Hoe belangrijk is de visuele presentatie van de band? Op één van de promoplaatjes van de nieuwe plaat, lijken jullie wel een stel gemummificeerde zombies die doorheen een moeras dwalen. De kostuums lijken een verderzetting te zijn van Onielar’s stage outfit. Wat is de idee achter deze kostuums?
Wel zoals je aangaf, was je niet bekend met onze discografie, dus laat ons eerst terug gaan naar ons oudste werk. Daar zal je het gekende black metal-imago tegenkomen inclusief corpse paint, kasteelruïnes en middeleeuwse wapens. En dat is perfect zo. Alles wat we deden was heel oprecht. Dat is eigenlijk de manier waarop “Nocturnal march” ontstond. Gedurende een van onze nachtelijke uitstappen naar een kasteelruïne, kreeg Onielar deze visie. Op sommige momenten voelden we meer nodig te hebben dan de ordinaire foto’s. Op “Saldorian spell” zetten we een kleine stap in een andere richting. Met “Necrovision” en “Mardom” ontstond een natuurlijke vraag om verder te gaan in het dehumaniseren. Beide platen hebben een sterke relatie met de obscure en gruwelijke sferen die buiten ons bevattingsvermogen liggen. De beelden refereren zowel naar het concept als het artwork. Kijk maar eens naar de cover waarop je links en rechts onderaan van de hemisfeer menselijke wezens zal spotten die uit deze wereld proberen te kruipen. Door de transitiewetten zijn ze niet langer menselijk.

Hoe sta je tegenover de huidige black metal-scene in Duitsland? Wat denk je van bands zoals Sun Worship, Ultha en Downfall Of Gaia die er een andere kijk op het genre op na houden dan jullie meer traditionele vorm van Scandinavische black metal?
Vergeleken met deze bands, is DNS een oude doos. Ik heb het even opgezocht en Downfall Of Gaia werd opgericht in 2008, tien jaar later dan DNS. De twee andere bands bestaan sinds 2011 en 2015. Dit is noch iets goed noch iets slechts aangezien de leeftijd van een vand geen garantie is voor goede muziek. Dit maakt enkel duidelijk dat DNS een band is die stamt uit de vroege dagen van black metal. We groeiden op met bepaalde bands, combat shoes, pinnen en leder. De traditionele manieren lijken nu soms wat vergeten te zijn. Maar hé, het is belangrijker dat je doet wat juist voelt. Old school Scandinavische black metal geniet hierbij onze voorkeur. Het is niet omdat post-black metal, hipster black en al die andere vreemde varianten nu plots bestaan, dat we mee op die kar moeten springen. Er zitten waarschijnlijk goede bands tussen deze nieuwere acts, maar geen van de drie aangehaalde zal je in onze platencollectie aantreffen.

Vorig jaar las ik een Facebook post van de Noorse drumster Trish Kolsvart waarin ze aangaf dat het als vrouw nog altijd niet zo gemakkelijk is in de black metal-scene. Onielar, ben jij ooit seksistisch gedrag tegenkomen of werd je in de scene altijd met respect behandeld?
Overal waar er mensen rondlopen, is de kans groot dat er idioten tussen zitten. Wat betreft mijn ervaringen met DNS, kan ik niet meteen een serieus probleem of negatieve ervaring voor de geest halen. Haar identiteit was jarenland verscholen. Tegen dat we live begonnen op te treden, hadden we reeds een gerespecteerde naam. Degenen met twijfels, waren na afloop muisstil waarbij sommigen nadien toegaven overtuigd te zijn. Mensen respecteren onze oprechtheid en dat we dit met hart en ziel doen. Ze appreciëren de échte waarde ervan.

Onielar, in 2016 vervoegde je Bethlehem op zang waarmee je hun self-titled plaat opnam. Hoe voelde deze ervaring aan want Bethlehem is best een legendarische band. Welke dingen heb je geleerd die ook voor DNS belangrijk kunnen zijn?
Het nieuwe album is getiteld “Lebe dich Leer” en zal in mei uitkomen. We kennen Bethlehem’s muziek al jaren. DNS heeft een hardere en brutalere aanpak van de muziek terwijl Bethlehem meer gaat voor gevoel, melancholie en donkere depressieve schoonheid. Beide bands vullen mekaar mooi aan. Dit verschil in aanpak biedt ruimte voor vocale afwisseling. In beide bands actief zijn is in elk geval een voordeel. De ene keer vraagt een plaat voor een meer experimentele vocale aanpak, dan de andere keer. Het as wel even wennen aan het gebruik van enkel Duitstalige teksten. De stem is een instrument die je onder controle moet leren houden. Switchen tussen talen verandert een paar zaken zoals frasering.

Bedankt voor het interview!