Work mode switched off. Roadburn mode switched on. Eén van de muzikale clashes waar ik nog steeds niet uit ben, vindt aanstaande zaterdag plaats. Ga ik – voor de zoveelste keer – naar Wolvennest kijken of kies ik toch om heel de dag door te brengen in het Patronaat alwaar Witte Wieven de aftrap zal geven voor een marathon vol NLBM? Wat het optreden van onze Brusselse wolven in elk geval speciaal maakt, is dat ze het adembenemende “Void” voor de eerste keer integraal gaan vertolken inclusief alle gastmuzikanten die op de plaat te horen zijn. Om dit heuglijke gebeuren extra speciaal te maken – en de financiële kater na deze vierdaagse hoogmis nog wat aan te dikken – brengt de band een EP met drie nieuwe nummers uit. Het intrigerend getitelde “Spirit of the black wolven dogs and the wild horses” wijkt wat af van wat we normaal gewend zijn van deze psychedelische wolvenroedel en laat een repetitieve riff horen waarbij tribal-achtig drumwerk de puls aangeeft, een mannelijke spoken word sample in een loop draait en Shazzula in het Frans haar toverspreuken proclameert. “Vortex” en “The storm” grijpen wel terug naar de sound die we van Wolvennest gewoon zijn: een intrigerende mix van pakkende psychedelica, slepende doom, krautrock en melodieën die langzaamaan opbouwen en je in een wurggreep houden waarover Shazzula haar enigmatische stembanden los laat. Setting the world on fire! Liefhebbers reppen zich op Roadburn snel naar de merch-stand.

JOKKE: 85/100

Wolvennest – Vortex (Ván Records 2019)
1. Spirit of the black wolven dogs and the wild white horses
2. Vortex
3. The storm