Ik heb hier nog ergens een exemplaar van “In de vergeten kerkers” uit 2006 van het Belgische Afgunst in een vergetelheidshoekje van mijn muziekcollectie rondslingeren. Verder dan deze eerste demo is onze landgenoot destijds niet geraakt. Nu dwaalt er ook een Nederlandse naamgenoot doorheen het zwartmetalen muzieklandschap. Dé band waar het Gelderse Afgunst het meest jaloers op is, is overduidelijk het Noorse Gorgoroth. En dé plaat die de vier beeldenstormers graag zelf hadden geschreven is ongetwijfeld diens debuut “Pentagram“. De vijf nummers die op de eerste release met de niets aan de verbeelding overlatende titel “Wanneer de kerken branden” prijken, brengen namelijk van de eerste tot de vijftiende minuut een ode aan de plaat die Infernus, Hat, Goat en Samoth in 1994 in mekaar draaiden. De satanische vuilbekkerij van Zondaar wordt met eenzelfde krijstimbre als Hat gebracht en de eenvoudige riffs van Plaag ademen een old-school Noorse guurheid uit. De basklanken van Eedbreker zijn, zoals meermaals het geval bij rauwe black, amper hoorbaar in de mix, die voor de rest trouwens best OK is voor een eerste release. Invertor is de sessie stokslager van dienst en geselt zijn ketels zonder technisch gedoe. Met de koptelefoon op valt het wel op dat de basdrums in “Vlammen van haat” (ongewild?) een eigen leven leiden. Het is gelukkig niet al Gorgoroth wat de klok slaat want in de meer opgefokte passages van opener “Asregen” hoor ik ook wat ongebreidelde Impaled Nazarene voorbijkomen. “Wanneer de kerken branden” is een plaatje dat na een tweetal luisterbeurten haar geheimen reeds volledig heeft prijsgegeven en is mede daardoor geen echte hoogvlieger voor wie zijn of haar black graag wat uitdagender heeft. Ook aan het schrijven van degelijke eindes is nog wel wat werk. Zij die een kwartier lang hun haat jegens vanalles en nog wat willen botvieren, kunnen hier misschien wel weg mee. Dit is zo’n typische black metal-release waarvoor de stereotiepe 66-score van stal gehaald wordt. Benieuwd of deze gasten het langer dan één demo zullen volhouden.

JOKKE: 66/100

Afgunst – Wanneer de kerken branden (Eigen beheer 2019)
1. Asregen
2. Bloedoffer
3. Vlammen van haat
4. Wanneer de kerken branden
5. Gang van de dood