Gelijktijdig met Kringa’s langverwachte eerste langspeler “Feast upon the gleam” brengt Terratur Possession ook de twee sterke voorafgaande EP’s “Total mental desecration” (2014) en “Through the flesh of ethereal wombs” (2016) opnieuw uit. Wie deze twee releases nog niet in de kast heeft staan, raad ik aan daar dringend verandering in te brengen want de muziek van deze obscure Oostenrijkers is steengoed. Drukke tijden trouwens voor zanger/bassist Berstuk en drummer Talon want bijna gelijktijdig verschijnt het debuut van Hagzissa waar beide heren ook actief in zijn. De basis van zwartgeblakerde opzwepende old-school ragherrie met psychedelische insteek die we van de EP’s kennen is nog steeds aanwezig, maar vanaf de openingstonen van het beklijvende “As kaleidoscopic patterns arise” wordt duidelijk dat Kringa’s muziek, veel meer dan op het oude materiaal, nu ook de nodige sporen van Hagzissa bevat, voornamelijk dan diens extatisch waanzinnige gezangen. De uiteenlopende maniakale vocalen zijn nog steeds een streling voor het oor en een galopperend nummer als “Eroding passage” waarin alle demonen ontbonden worden, gaat erin als zoete koek, hoewel het bijna freestylend einde weinigzeggend is. “Cloak of unbound fears” is een schizofreen nummer waarbij psychedelische partijen afgewisseld worden met swingende rock ’n roll. In “Eyers of stone” lijken de muzikanten elk gevoel voor realiteit te hebben verloren wat resulteert in een hallucinogene finale. “Unwind the gap anew!” maakt ook ruimte voor atmosferische passages. Kringa benadert het genre vanuit een experimentele onorthodoxe hoek, wat een frisse insteek oplevert en een plaat die meerdere luisterbeurten nodig heeft om volledig doorgrond te kunnen worden.

JOKKE: 81/100

Kringa – Feast upon the gleam (Terratur Possessions 2019)
1. As kaleidoscopic patterns arise
2. Unwind the gap anew!
3. To sleep in vermin velvet
4. Eroding passage
5. Cloak Of unbound fears
6. Eyers of stone