Dankzij de vorig jaar verschenen split van Void Omnia leerde ik Isenordal kennen, deze keer wijzen de Amerikanen me op het Griekse Insanity Cult waarmee een samenwerking wordt aangegaan. De Grieken bijten de spits af en hadden blijkbaar heel wat materiaal op de planken liggen want eerder dit jaar verscheen ook al een langspeler getiteld “All shall return to chaos“. Vergeleken met doomband Isenordal, leunt het geluid van Insanity Cult dichter aan bij dat van Void Omnia. De Grieken leveren drie snelle melodieuze black metal-nummers op Zweedse leest aan die een moderne, krachtige sound hebben meegekregen zonder platgeproduceerd te zijn. Frontman Sacrilegious krijst het boeltje vakkundig bijeen en zal na afloop van een concert of opnamesessie waarschijnlijk wel enkele keelpastilles nodig hebben. Na drie nummers heb ik het echter wel gehad, want de verveling slaat al snel toe omdat er te weinig afwisseling geboden wordt. De vinnige USBM van Void Omnia raast ook aan een hoog tempo voorbij maar komt toch dynamischer over door voldoende variatie in de songstructuren aan te brengen. Zo bevat “Rotted fruit” halfweg een haast sludgy beukend mid-tempo stuk en ook “Oh vacuous ruin” speelt met verschillende tempo’s en riffinkleuringen. Onderhoudende split voor de fans, maar geen must have.

JOKKE: 78/100 (Insanity Cult: 76/100 – Void Omnia: 80/100)

Insanity Cult/Void Omnia – Contemplation in discordance (Vendetta Records 2019)
1. Insanity Cult – Denial of all
2. Insanity Cult – Only reflections remain
3. Insanity Cult – Path of return
4. Void Omnia – Rotted fruit
5. Void Omnia – Oh vacuous ruin