De derde EP “III: Songs of happiness, words of praise” van het Duitse (Dolch) kon ons in vergelijking met de andere uitstekende EP’s maar matig boeien. Nu het tijd is voor het volwaardige debuut, hoopte ik dus luidop op een terugkeer naar het niveau van de begindagen. “Feuer” werd de plaat gedoopt en is het eerste deel van een trilogie getiteld “Feuer, Nacht & Tod“. Meteen vanaf de albumopener “Burn” wordt duidelijk dat het duo zich herpakt heeft en dat er, naast de schatplichtigheid aan een band als Urfaust, heel wat invloeden van ons eigenste Wolvennest in hun sound gekropen zijn. Het feit dat beide bands over een enigmatische zangeres beschikken, is hier natuurlijk debet aan. De occulte ambientrock klinkt slepender en psychedelischer dan ooit en een nummer als “Halo (Afraid of the sun)” kent een pakkend refrein dat telkens nog urenlang door mijn hoofd spookt. “A love song” is geen standaard liefdesliedje, maar een door een vuile basriff voortgestuwde experimentele track waarbij de vocalen vier en een halve minuut lang “I’m glad we’re not what you want us to be” scanderen alsof de plaat blijft hangen. Nadien trekt (Dolch) ons met het bezwerende “Psalm 7” echter terug het knisperende vuur in weet het ons warm te maken voor haar bedwelmende klanken. Met “Mahnmal” en “Feuer” volgen nog twee lange composities die veel tijd nemen voor suspense opbouw en opnieuw een heuse Wolvennest-vibe uitstralen. “Feuer” klinkt duister en mysterieus maar warm – kan niet anders met zo’n titel – dankzij een productie van Michael Zech en mastering door V. Santura in de Woodshed Studios. Als die volgende twee delen minstens even goed worden, wordt dit een trilogie om van te smullen.

JOKKE: 82/100

(Dolch) – Feuer (Ván Records & Totenmusik 2019)
1. Burn
2. Halo (Afraid of the sun)
3. A funeral song
4. A love song
5. Psalm 7
6. Mahnmal
7. Feuer