De eerste tekenen van leven van de in het Amerikaanse Portland gebaseerde one woman black metal-band Hulder zagen het leven via het underground label Stygian Black Hand. Beide demo’s werden vervolgens door Our Ancient Future op een compilatietape gegroepeerd die de naam “De oproeping van middeleeuwse duisternis” meekreeg. Ondertussen wist deze de aandacht te trekken van het Duitse Iron Bonehead die een re-release op vinyl deed en zag ik de hoes regelmatig opduiken op social media. Het feit dat er een link met België achter Hulder schuilging was al voldoende om contact te zoeken met The Inquisitor en het met haar te hebben over o.a. middeleeuwse folklore en haar Belgische verleden. (JOKKE)

The English version of this interview can be found here.

De info over Hulder is schaars. Wanneer werden de plannen om Hulder op te starten concreet en was het van meet af aan duidelijk dat je alles in je eentje zou bolwerken?
Ik riep Hulder in het leven kort nadat ik naar Oregon verhuisde. Dit project spookte al langer in mijn gedachten rond en het werd hoogtijd om het concreet aan te pakken. Dit resulteerde in 2018 in de release van de “Ascending the raven stone“-demo. Andere bandleden bij het verhaal betrekken was destijds niet nodig aangezien ik een duidelijk visie omtrent Hulder had en over de technische capaciteiten beschikte om alle muziek volgens diezelfde visie uit te voeren.

De tweede demo is een rehearsal-tape. Hoe kan je in godsnaam een rehearsal-tape op je eentje opnemen tenzij je over superkrachten bezit en tegelijkertijd kan drummen en gitaar spelen?
Zoals vermeld staat in de liner notes van die tape, werden de bas en drums voor deze gelegenheid ingespeeld door CK en Necreon, die beiden als tijdelijke live-muzikanten aangetrokken werden. De repetitieopnames vonden plaats in aanloop naar de enige live show die Hulder tot op heden gemaakt heeft.

Beide demo’s werden verenigd op de “De oproeping van middeleeuwse duisternis” compilatie die via verschillende labels op zowel, CD, cassete als vinyl verschenen. Iron Bonehead brengt de compilatie nogmaals opnieuw uit. Zal deze uitvoering verschillen van de vorige LP-versie? Werd er een deal getekend met dit Duitse label voor toekomstige releases?
Deze re-release werd geremastered door VK (Diocletian, Vassafor, Blasphemy, etc) en bevat nu een nieuwe full colour sleeve en geüpdatet lay-out van de hand van Dan Fried. Nieuws i.v.m. de toekomstige plannen zal weldra wereldkundig gemaakt worden.

Zelf Belg zijnde sprong de Nederlandstalige titel van de compilatie meteen in het oog aangezien ik dacht dat Hulder een Amerikaanse band was. Je hebt blijkbaar roots in België. Waar groeide je op en wanneer besloot je naar de US te verkassen, en meer specifiek Portland in Oregon?
Ik ben geboren in Duffel en groeide op in Mechelen en door omstandigheden verhuisde ik naar de US. Het verlangen naar koud weer en bossen dat in mij was ingebakken, is nooit verdwenen en Oregon leek me de beste leefomgeving te kunnen verschaffen op dit continent.

Voel je je nog op de één of andere manier verbonden met je thuisland? Volg je bijvoorbeeld de Belgische black metal-scene nog?
Ik ben nog op verscheidene manieren sterk verbonden met België en volg diens huidige en oude black metal-scene op de voet.

De bandnaam verwijst naar een hulder of huldra, een mythisch boswezen dat voorkomt in de folklore in Scandinavië. De naam betekent ‘bedekt’ of ‘geheim’. Het is een ongelofelijk mooie (soms naakte) vrouw met lang haar. Ze heeft een staart (in Noorwegen een staart van een koe en in Zweden een staart van een koe of een vos) die haar holle rug, zoals een holle boomstam, verbergt. De Huldra kan bovendien van gedaante verwisselen. Waarom leek deze naam je geschikt? Voel je jezelf verbonden met dit creatuur en ken je de Vlaamse black metal-band Huldrefolk wiens naam hier ook naar verwijst?
Er zijn inderdaad verschillende aspecten uit de folklore rond dit creatuur die aansluiten bij de idee van Hulder. Ik verkies de details echter voor interpretatie open te laten zodat diegenen die in deze verhalen wilt duiken zelf naar de betekenis op zoek kan gaan. De band Huldrefolk doet vaag een belletje rinkelen.

Op Metal Archives lezen we dat je teksten, naast middeleeuwse onderwerpen en foltertechnieken, ook gebaseerd zijn op Belgische folklore. Kan je hier wat dieper op ingaan?
Naast de aangehaalde thema’s zijn veel teksten gebaseerd op verhalen die generaties lang werden doorgegeven en die ik leerde kennen door mijn grootouders die van Belgische en Zwitserse origine zijn. Ik ben nog steeds enorm geïntrigeerd door Belgische literatuur en folklore.

Ik vroeg me af of de middeleeuwse foto op de hoes van de eerste demo een Belgische locatie weergeeft?
Ja, het betreft een foto van de hoofdingang van de Abdij van Tongerlo.

Wat trekt je zo aan tot de middeleeuwen? Werd je 500 jaar te laat geboren?
Ik ben geïntrigeerd door de oorspronkelijke en verdorven versie van de mensheid in contrast met de ongeëvenaarde complexiteit van kunst en architectuur uit die periode.

Op de cover van je laatste EP “Embraced by darkness mysts” zien we een foto van jou in een bos staande, volledig uitgedost in een middeleeuwse outfit opgesmukt met pinnenbanden en een kruisbeeld. Alle clichés zijn aanwezig, maar dat is wat black metal-fanatiekelingen aantrekt, hoewel het grappig kan lijken voor buitenstaanders. Is er een groot verschil tussen jou als persoon in het dagelijks leven en wanneer je als The Inquisitor je corpsepaint en stage outfit aantrekt?
Eigenlijk niet. Behalve de rituele aankledingen die aan het visuele aspect verbonden zijn, is er geen sprake van één of ander alterego.

Deze EP laat een grote vooruitgang horen, zowel op vlak van song writing als uitvoering. De drums op de demo’s klonken erg basic vergeleken met die op de nieuwe EP.
Als je de liner notes naleest, zal je ook hier zien dat de sessiedrums op “Embraced by darkness mysts” werden uitbesteed. De eerste demo bevat door mij geprogrammeerde drums.

De rehearsal-tape bevat een cover van de legendarische Celtic Frost-klassieker “Into the crypts of rays“. Welke andere bands inspireerden Hulder?
Het lijkt me eenvoudig om daar zelf achter te komen.

Zijn er plannen aangaande een langspeler en live shows?
In maart duik ik de studio in voor de opnames van een volwaardig debuut. Er staan weldra ook enkele live optredens aangekondigd worden. Met de release van de langspeler zullen er trouwens ook enkele tours geopenbaard worden. Dit is nog maar het begin!