Toen het Nederlandse Northward er in 2013 het bijltje bij neerlegde, besloten de heren N. en S. zich verder op Laster te concentreren, een band die ondertussen in binnen- en buitenland gesmaakt wordt, althans door wie ook verder dan het soms strakke blackmetalkeurslijf durft te kijken. Drummer P. stampte na het ten grave dragen van Northward het éénmansproject Sternklang uit de grond. Of inspiratie voor de bandnaam gehaald werd bij het werk van de Duitse componist Karlheinz Stockhausen moet ik schuldig blijven. De ritmes, toonkleuren en toonhoogte-intervallen in de ‘modellen’ van deze in 1971 geschreven compositie zijn rechtstreeks afgeleid van sterrenconstellaties die aan de hemel zijn waargenomen en werden geïntegreerd als muzikale figuren. Iets zegt me dat P. zich hier wel in kan vinden. Met “Het strijdperk van de vergankelijkheid” is Sternklang aan zijn derde demo toe die, net zoals de voorgaande twee, in eigen beheer op de mensheid wordt losgelaten en geen verder artwork heeft meegekregen op het kinderlijk getekende logo na. Verder ook geen aanwezigheid op sociale media of Bandcamp. Volledige focus op de muziek dus en die laat geen al te grote verrassingen horen vergeleken met het verleden. Dat hadden we echter ook niet meteen verwacht. Sternklang grossiert nog steeds in primitieve hypnotiserende black metal met lang uitgesponnen monotone atmosferen wat zich vertaalt in songlengtes die tot 22 minuten kunnen oplopen. Iele melodieën priemen doorheen de grauwe onderlaag aan riffs, repetitieve drums stuwen het geheel vooruit en raspende vocalen vertellen het verhaal op een laag tempo. De tragere nummers op een plaat als Nargaroth’s “Black metal ist krieg” kan je als referentiepunt nemen. “Geselwind” eindig met treurige orgelklanken die je humeur verder de dieperik induwen en ook in het monumentale, met een venijnige riff startende “Een vlucht naar het nevelrijk” gaat de storm liggen voor een onderbreking vol diepdroevig orgelspel, waarna de orgelklanken zich verder versmelten in de blackmetalrazernij. Soundwise grijpt “Het strijdperk van de vergankelijkheid” wel meer terug naar “Lucide pracht” uit 2015, want “Kristallen uit het nevelrijk” klonk wat primitiever en rauwer, maar de geluidskwaliteit schommelt een uur lang wat heen en weer met bepaalde stukken die doffer of net wat krachtiger klinken. De tapes zijn via de band zelf te bestellen of je kan Heidens Hart contacteren. Recent verscheen er ook nog een split met het eveneens Nederlandse North. Sternklang is een sterke speler in de wat meer verscholen onderaardse krochten van de NLBM-scene.

JOKKE: 82/100

Sternklang – Het strijdperk van de vergankelijkheid (Eigen beheer 2020)
1. Blaken uit de kosmos
2. De woestenij van de reuzenstrijd
3. Kakofonie
4. Geselwind
5. Een vlucht naar het nevelrijk