Katatonia houdt ervan om haar fans tussen studio albums door te verwennen met live albums. “Sanctitude” is reeds de vierde live registratie die op CD/DVD uitkomt, maar ditmaal werd er niet gekozen om een regulier optreden voor het nageslacht vast te leggen. “Sanctitude” is het relaas van het akoestische optreden dat Katatonia op 16 mei 2014 gaf in het Londense Union Chapel naar aanleiding van hun tournee voor het album “Dethroned & uncrowned”, een herwerking van “Dead end kings”. Er werden zeventien nummers in een gestript en herwerkt jasje gestoken, die samen goed zijn voor tachtig minuten ontroering en kippenvel. Hierbij wordt door alle albums sinds “Brave murder day” gegrasduind. Natuurlijk passeren enkele hits zoals “Teargas”, “Tonights music” en “Evidence” de revue, maar er worden ook songs gespeeld die aan hun live première toe waren, zoals het oudje “Day”, het (sublieme) B-kantje “Unfurl”, het minder bekende“Gone” en “The one you are looking for is not here” waarbij de band wordt bijgestaan door Silje Wergeland van The Gathering. Het woord “band” is hier een fragiele term, want vlak voor deze tournee trokken long time member en super drummer Daniel Liljekvist en gitarist Per “Sodo” Eriksson vriendschappelijk de deur achter hun dicht. Op korte tijd vonden ze gelukkig Bruce Soord van The Pineapple Thief, die reeds met Jonas had samengewerkt voor Wisdom Of Crowds, bereid om hen bij te staan op gitaar, zang en keyboards. Ook rhythmic monkey JP Asplund werd aangetrokken om zijn kunsten te laten zien via subtiele percussie. Katatonia legt de lat op muzikaal, visueel en auditief vlak steeds erg hoog voor zichzelf, waardoor er ook nu weer niets op aan te merken valt bij deze live registratie. De sfeerbeelden in de prachtige locatie die Union Chapel is, worden op een rustige en serene manier weergegeven (een stereotiepe metal ADHD-montage zou ook compleet belachelijk zijn geweest in deze intieme setting). Een jaar of tien geleden liet de zang van frontman Jonas Renkse misschien nog wel eens te wensen over, maar man, wat heeft die toch een evolutie doorgemaakt de afgelopen jaren! Als een charismatische, doch nog steeds ietwat schuchtere, frontman zorgt hij zelfs voor wat bindteksten tussen de nummers door. De songs worden loepzuiver gezongen en wat ben ik fan van zijn timbre. Ook Anders Nyström en Bruce Soord laten zien dat ze begenadigde zangers zijn die ons met hun prachtige stem zalven. Dat onze Zweedse vrienden weten hoe ze een beklijvend nummer moeten schrijven, bewijzen ze nog maar eens opnieuw op “Sanctitude”. Ook in een gestripte versie blijven de songs moeizaam overeind. Ik betrapte me er niet alleen op dat ik de nummers enthousiast zat mee te kelen (tot ergernis van de buren) maar dat ik gewoon ook mee begon te applaudisseren als een nummer erop zat. De drumbreaks ontbreken natuurlijk maar die luchtdrum ik er zelf wel bij. De mindere nummers van “Dead end kings” zoals “Ambitions” en “Undo you” komen in hun nieuwe jasje beter tot hun recht. Volop genieten geblazen dus, want nergens wordt het te melig of kakt de boel in. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik deze tournee aan mij voorbij heb laten gaan.

JOKKE

Katatonia – Sanctitude – Live at Union Chapel (Kscope Music 2015)
1. In the white
2. Ambitions
3. Teargas
4. Gone
5. A darkness coming
6. One year from now
7. The racing heart
8. Tonight’s music
9. Sleeper
10. Undo you
11. Lethean
12. Day
13. Idle blood
14. Unfurl
15. Omerta
16. Evidence
17. The one you are looking for is not here