All We Expected / Raum Kingdom – Split

Augustus lijkt de maand van de split-releases te worden. Deze keer is het de beurt aan de Ieren van Raum Kingdom en onze landgenoten in All We Expected. Beide bands zijn bevriend geworden met elkaar tijdens de Europese tour die de Ieren enkele maanden geleden hebben ondernomen. Het geflikflooi resulteerde tot een samenwerking middels deze split. Beide bands presenteren ons twee nummers die elk op een goede tien minuten afklokken. Beginnen doen we met de youngsters van All We Expected. Na een demo uit 2014 is dit hun eerstvolgende wapenfeit. De band was me tot voorheen onbekend en, hoewel het instrumentale postrock genre volledig uitgemolken is, mogen deze jonge honden zeker gehoord worden. Ze tappen uit het vaatje van de If These Trees Could Talk-clonen, wat wil zeggen dat er af en toe stevig gerockt wordt binnen het atmosferisch kader van de songs. En van mij mogen de distortion pedalen gerust nog langer en dieper ingedrukt worden, want tijdens de rustige stukken verzandt het soms in reeds platgereden en langdradige paden. Qua sound valt er niets aan te merken op beide songs, maar de zoektocht naar een eigen identiteit zal geen eenvoudige queeste worden als je wilt opvallen in de grote vijver aan postrock bands. Maar ze zijn nog jong natuurlijk dus benieuwd hoe ze gaan evolueren. Het potentieel is er alvast! Raum Kingdom is ook duidelijk aan hun muzikale zoektocht bezig want sinds de gelijknamige EP van begin dit jaar is er reeds een kleine evolutie merkbaar. In het trage sludge riffwerk zijn de overduidelijke Amenra-invloeden niet meer zo overduidelijk aanwezig. De cleane vocale invulling geeft de songs een Oosters cachet wat hen wel een eigen smoelwerk oplevert, hoewel de invloed van Colin van Amenra blijft doorschemeren. Tool’s Maynard James Keenan valt niet als rolmodel van de zanger te ontkennen, maar zijn niveau wordt onmogelijk gehaald. Soms komt het golvend aanhouden van de noten wat zagerig over, maar met enkele goed geplaatste en uitgevoerde uithalen weet hij toch de juiste snaar te geraken. De droge scream mist echter te veel power om je omver te blazen. Het in Dublin residerende kwartet is duidelijk aan een zoektocht bezig en heeft haar eigen niche gevonden. Benieuwd hoe ze dit op een volgende plaat nog dieper en pakkender verder zullen uitwerken. Deze split, die in een oplage van honderd stuks in eigen beheer werd uitgebracht, toont twee bands met duidelijk groeipotentieel. Mooi zo!

JOKKE: 77 (All We Expected: 74 / Raum Kingdom: 80)

All We Expected / Raum Kingdom – Split (Eigen Beheer 2015)
1. All We Expected – We’re not born to live like brutes
2. All We Expected – Flood
3. Raum Kingdom – Grace
4. Raum Kingdom – Lost in the hunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s