Barbelith – Mirror unveiled

Hoewel de doorsnee black metal fan ruimdenkender is dan pakweg een decennium geleden, geldt voor velen een roze albumhoes nog steeds als not done binnen de codex van deze muziekstijl. In navolging van Deafheaven presenteert het eveneens Amerikaanse Barbelith ons met het artwork van “Mirror unveiled” eerder een gay-achtige discohoes (enkel de glitter ontbreekt nog), maar laat je niet misleiden, want het album staat garant voor met momenten moeilijk verteerbare post-USBM. Zeker openingstrack “Beyond the envelope of sleep” vormt met zijn triljoen beatverschuivingen en drumroffels een ware zenuwslopende binnenkomer. De drummer kan je gerust inschakelen om je huis energiebesparender te maken, want hij mept elk gaatje vakkundig dicht. Nadien gaat de song (gelukkig) over in een meer rechtlijnige blastbeat. Vier minuten ver maar de ingetogen post-rock achtige intro van het kwartier durende “Astral plane” vormt reeds een welgekomen verademing. Na een minuutje gaat alles echter weer in overdrive en passeren enkele passages waarin de roekeloze black metal worstelt met post-rock-on-speed, en de drummer soms misplaatste slagen in de chaos mept. In de songfinale klinkt Deafheaven onvermijdelijk als referentie door. “Black hole of fractured reflections” is een flirt tussen This Will Destroy You-soundscapes en Bosse-De-Nage post-black metal crescendo’s. In “Reverse fall” klinken dan weer poppy tremolo Deafheaven en Ghost Bath melodieën in de striemende black metal door. “Mirror unveiled” kwam vorig jaar reeds in een limited edition eco-wallet CD-versie en een limited edition cassette uit om nu wederom in een limited edition LP-versie uitgebracht te worden. Hipsters weten wat doen en zullen snel moeten handelen. Goede plaat van deze roze barbie, maar laat je niet misleiden door de chaotische intro.

JOKKE: 77/100

Barbelith – Mirror unveiled (Grimoire Records 2015)
1. Beyond the envelope of sleep
2. Astral plane
3. Black hole of fractured reflections
4. Reverse fall

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s