De Antwerpse underground scene is springlevend. Dat bewijzen niet alleen de tientallen getalenteerde metal bands (in de ruimste betekenis van het genre) die in en rond het Antwerpse actief zijn, maar ook de vele concerten die er in de stad aan de Schelde aan de lopende band georganiseerd worden. Eén van de belangrijkste (nieuwe) spelers in het opzetten van underground gigs is vzw OnderGronds. Tijd om Jan Cassiers (één van de oprichters en voltijds toffe peer) eens een paar vragen voor te schotelen. (JOKKE)

ondergronds

Dag Jan! Hoewel jullie nog niet zo’n lange staat van dienst hebben met OnderGronds, loopt het precies wel hard. Zo hebben jullie het afgelopen jaar maar liefst 32 shows met Ondergronds op poten gezet. Wat is volgens jou de verklaring dat jullie op relatief korte tijd een vrij groot netwerk hebben kunnen uitbreiden?
Dat ligt volgens mij vooral aan de collaboraties tussen de zalen waar we mee kunnen samenwerken. Zonder het enthousiasme van hen zou het een pak moeilijker zijn. Ook ligt het wel aan de rolverdeling binnen OnderGronds: ieder doet zijn ding waar hij het beste in is en wat hij het liefste doet. Er staat geen druk op de ketel om iets verplicht te doen en dat houdt het ook leuk. En eens je begint met groepen booken gaat de naam wel snel rond in het wereldje…

Ondertussen zijn jullie met een zevental medewerkers die de bezigheden van OnderGronds er naast hun professionele activiteiten, gezinnen en bands nog bijnemen. Hoeveel tijd spendeer je gemiddeld per dag aan OnderGronds en wat zijn jullie ambities?
Ikzelf hou me er toch wel een uurtje per dag mee bezig om zaken op te zoeken en na te kijken of er leuke en goede shows in de aanbieding zijn. Op de dag van de show ben ik vanaf 16h00 bezig om de bands te ontvangen, etc… Daarom ben ik zeer blij dat anderen de soms wel minder leuke werkjes doen, zoals verslagen typen, de boekhouding en de financiën en zo. Ik denk dat “het plezant houden” de belangrijkste ambitie bij OnderGronds is. Ieder van ons doet zoveel hij wil en kan opbrengen. Natuurlijk zou het megagraaf zijn om een eigen zaal te hebben maar dat zal bij een droom blijven vrees ik (Ik had al een zaal maar die werd reeds voor de opening door de buren onmogelijk gemaakt). En als ik echt mag dromen zie ik mij een festival organiseren in de drie zalen van Trix. Maar dat is echt een droom denk ik! 😀

Sinds enkele jaren had je in Antwerpen natuurlijk al de vele Rodeoshows die in de ondergrondse muziektempel Music City georganiseerd werden. De sterkte van deze kleine gigs is dat er telkens vier, vaak vrij uiteenlopende, bands samen op een affiche gesmeten werden en dat deze avonden ideaal waren om nieuwe orkestjes te leren kennen. Vanwaar dan het plan om met OnderGronds ook shows te booken die dikwijls op dezelfde crime scene doorgaan?
Het is inderdaad door die befaamde Rodeoshows dat het bij mij extra is beginnen kriebelen. Als er een Rodeo is probeer ik er altijd bij te zijn, hun relevantie voor muziek is zeer hoogstaand, dus zeker niet te missen als booker. Ze blijven de pareltjes maar opvissen. Het verschil dat wij misschien maken met OnderGronds is dat we toch wel andere genres booken. Bij ons vind je meestal het nog zwaardere werk. Wat niet wil zeggen dat we de zachtere genres weren, maar we organiseren meestal een avond rond één genre of gevoel, terwijl je op een Rodeo verrast kunt worden door de volgende groep. Naar ons kom je denk ik omdat je de muziek kent of iets nieuws in dat specifiek  genre wil ontdekken.

Met OnderGronds focussen jullie meer op black metal, een stroming die veel minder aan bod kwam op de Rodeoshows, en wat ik persoonlijk alleen maar toejuich. Binnen deze scene hebben jullie al vrij grote namen kunnen strikken zoals Svartidauði, Ascension en Hetroertzen. Wie deze acts in het verleden aan het werk wou zien, moest meestal naar Magasin 4 in Brussel afzakken, waarbij A Thousand Lost Civilizations de organisatie op zich nam. Trots dat jullie erin geslaagd zijn om deze shows te kunnen booken?
Zeer zeker! Het was een hele opgave om een tourbus geparkeerd te krijgen in Antwerpen. Maar door de hulp van Peter Daems (Het Bos) hebben we hierdoor heel wat bijgeleerd. Bij zo’n tour komt er toch meer kijken dan ik in het begin had gedacht!

Je hoort meermaals dat bands die voor de eerste keer in Music City spelen eerst zoiets hebben van “waar zijn we nu in godsnaam terecht gekomen?” maar achteraf toegeven dat het dikwijls de tofste shows van de tour waren. Zijn er al bands geweest die weigerden om er op te treden?
Bij ons heeft er nog niemand geweigerd om te spelen maar het heeft inderdaad niet veel gescheeld. De desbetreffende band had dan nog eens een half uur minder tijd om te spelen door pech op de weg, maar achteraf kwamen ze zeggen dat het de beste show was van de tour. We hebben al wel gehad dat de booker op voorhand zij dat ze niet in Music City willen spelen omdat het te klein is,… Dan ga je ze zien in Magasin 4 en staan ze te spelen voor 40 man! Verder hebben we één show moeten cancelen omdat ze niet wilden samenwerken met iemand die een Burzum t-shirt draagt. Al een geluk hadden we die show nog niet aangekondigd! Bovendien werd heel die tour gecanceld omdat ze niet genoeg datums ingevuld kregen

Voor de iets grotere shows verkassen jullie van Music City meestal naar Het Bos, de opvolger van het beruchte Scheldapen. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?
Ik denk door wederzijds respect voor wat beide doen. Dat is juist het leuke aan Het Bos: ze doen geen zaalverhuur maar ze gaan mee een samenwerking aan. Ook doen we wel eens shows in Jh Babylon in West-malle, ook een leuke locatie met enthousiaste leden.

Onder het concept “A Gathering of Souls” laten jullie ook shows in openlucht doorgaan in de bossen van Zoersel, wat steevast tot een fantastische ervaring leidt (ik kan erover meespreken). Zijn jullie van plan om hier nog een vervolg aan te breien?
Die plannen zijn er zeker maar omdat ik verhuisd ben van Zoersel naar Antwerpen is het wat moeilijker geworden om de juiste contacten te vinden en te onderhouden. En er is altijd de vraag of het al dan niet gaat regenen want dan loopt het wel in het honderd. Maar er gaat er zeker nog één komen!!

Het organiseren van underground shows kan natuurlijk alleen maar toegejuicht worden, hoewel het aanbod met momenten echt wel enorm is en er regelmatig twee, drie of vier opeenvolgende dagen in mijn persoonlijke concertagenda aangestipt zijn. Geen schrik voor een overkill aan shows? Bovendien is het budget van de concertganger ook beperkt. Een euro kan immers slechts éénmaal gespendeerd worden.
Die overkill is er zeker en die is zeker voelbaar in de drukke maanden. Toch ben ik van mening dat je (zeker de kleine) toerende groepen de kans moet kunnen geven om in Antwerpen te spelen. Dikwijls heeft dit dan te maken met vraag en aanbod en zijn groepen al content dat ze een deftige slaapplaats en naftgeld krijgen.

In het Antwerpse heb je naast Ondergronds en Antwerp Music City ook nog Trix, Kavka, de Eglantier in Berchem, Nootuitgang in Edegem en ga zo maar door. Het komt meermaals voor dat er op korte afstand twee shows op dezelfde datum gepland staan zoals in maart het geval is. Terwijl jullie een show met Isvind en Sarkom organiseren, strijken in Kavka Der Weg Einer Freiheit, The Great Old Ones en Harakiri For The Sky neer. Ik kan mij inbeelden dat vele extreme metal liefhebbers beide shows wel willen bezoeken. Niet alleen spijtig voor de muziekfan, maar ook voor de bands want dit vertaalt zich in lagere bezoekersaantallen.
Dit euvel is opgelost! Ik had de rest van de tour gecheckt en in Holland was er hetzelfde probleem. Daar speelt Isvind op 20 km afstand van Secrets Of The Moon. Dus daar hebben we gewoon de datums kunnen wisselen. Dus nu kan je op vrijdag 11 maart naar Isvind in Het Bos en op zondag naar Kavka voor Der Weg Einer Freiheit. En voor de rest is het natuurlijk goed kijken in alle agenda’s om zo weinig mogelijk overlappingen te hebben. Want hier geldt inderdaad nog de wet van de sterkste. Als Heartbreaktunes of Rocklive iets organiseren op eenzelfde datum heb je gewoon pech… en die kijken niet naar andere evenementen.

1929724_1026049794119676_1873294344274502731_n

Wat inkomprijzen betreft hanteren jullie regelmatig het principe van vrije donatie van de aanwezigen in “den hoed”. Hiermee lijken jullie een gulden middenweg gevonden te hebben tussen gratis shows (wat dikwijls (onterecht) laat uitschijnen dat de kwaliteit van de bands ondermaats is) en hoge ticketprijzen, wat dan misschien weer in een lage opkomst resulteert. Werkt jullie aanpak?
We zijn al een tijdje afgestapt van “den hoed” omdat groepen toch graag een gegarandeerde fee willen. Voor Rodeo werkt dit perfect maar voor ons zou het toch soms nadelig zijn om groepen te kunnen strikken. En in principe, wat is nu vijf of zeven euro om een hele avond zoet te zijn?

Met jullie show met Urfaust, Alkerdeel, Lugubrum en A Thousand Sufferings konden jullie voor de eerste maal het bordje “uitverkocht” aan de deur hangen. En dat terwijl een beetje verderop Obituary, Napalm Death en Carcass voor een uitverkochte Trix speelden. Tevreden over hoe die avond verlopen is?
Ik denk persoonlijk dat het niet beter kon zijn, buiten het feit dat ik van Urfaust niks meer weet door die gevaarlijke Bostripel. En inderdaad ongelofelijk  graaf dat beide shows uitverkocht waren. Mijn collega Jo Versmissen had het idee opgevat om de affiche van Eeklo enkele jaren geleden nog eens op poten te zetten, dat was een schot in de roos!!

Op welke show ben je het meest trots dat je hem hebt kunnen verwezenlijken? En welke was de grootste nachtmerrie?
De beste show was A Gathering of Souls III met Grimmsons, Ashtoreth en Grown Below. Daar zat alles perfect!! Ook tijdens Night of Desecration in het Kievitsnest met Hessian, Opium Lord, Terzij de Horde, Wiegedood en Drawn Into Descent zat alles perfect! De show met Abysmal Grief en Saturnine, die last minute cancelden door autopech, was dan weer een hel. Toch nog alle moeite gedaan om vervanging te zoeken: twee dagen ervoor nog een grindcore band erbij gezet om ze uit de nood te helpen, vervanging gevonden en dan komt die grindcore band nog niet opdagen ook! Ach ja, dat hoort er bij hé.

Welke band(s) prijken er bovenaan je verlanglijstje om eens in Antwerpen te laten spelen?
Hmmm, dat is een moeilijke. Er zijn er zoveel…Neem anders Slaugmaur, dan ben ik van het gezaag af van den Aldo. Grootste flater ooit 😉

Tenslotte weet ik dat jij en je partner Kristel regelmatig bands bij jullie thuis over de vloer krijgen om te overnachten. Dat moet ongetwijfeld al sappige anekdotes opgeleverd hebben. Feel free to share one with us!
What happened in den herberg, stays in den herberg!” 🙂 Maar 95% van de tijd gaan de bands meteen slapen omdat ze doodmoe zijn van onderweg te zijn.