Liefhebbers van het betere sludge-, stoner- en doom-beukwerk hebben ongetwijfeld het Limburgse Lothorian ooit ergens ten velde van jetje zien geven ter promotie van hun demo EP “Weldweller”. Nadien werd hard aan de eerste langspeler “Beyond the astral mind” gesleuteld, die nu eindelijk na een erg onzekere en duistere periode op de mensheid losgelaten wordt. En het is een debuut geworden om trots op te zijn! Hoog tijd om deze sympathieke landgenoten eens aan het woord te laten op Addergebroed. (JOKKE)

Lothorian.jpg

Hey mannen! Ik wil het met jullie natuurlijk hebben over jullie fantastische debuut, maar eerst zou ik enkele jaren terug in de tijd willen gaan. In 2013 brachten jullie de EP “Welldweller” uit, die best positief ontvangen werd door de scene. Daarna speelden jullie je vooral middels energieke en strakke live shows in de kijker van de heavy meerwaardezoeker. Hoe kijken jullie zelf terug op de release van deze EP?
Hey Johan! Lothorian is onze eerste echte band waar we meer mee deden dan alleen wat samen spelen. Toen we met Lothorian begonnen in de zomer van 2011, speelden we zo goed als elke dag en hadden we in drie maanden tijd onze EP geschreven en zijn toen de studio ingetrokken. Alles ging heel snel maar Robin Carlo van Safehaven Recordings heeft ons hierbij mooi geholpen. Voor ons was alles nieuw en spannend en we hebben veel bijgeleerd tijdens de opnames en zijn zeer tevreden over het resultaat. Het heeft een jaar geduurd vooraleer de EP uiteindelijk gereleased werd en in die tijd hebben we vooral veel gerepeteerd en live gespeeld. We waren met drie maar al snel kwam de idee er een tweede gitarist bij te nemen want natuurlijk doet dat veel aan het geluid en de mogelijkheden vergroten enorm. Onder de nieuwe bezetting hebben we nieuwe nummers geschreven en live gespeeld. Zo is Thomas Berger er ook bijgekomen, om als extra zang mee te doen maar uiteindelijk nam Berger de zang voor zich alleen. We hebben veel veranderingen doorstaan en zijn tot de conclusie gekomen dat het gewoon het beste werkt onder de eerste line-up, met z’n drie.

Ik heb jullie enkele keren live aan het werk waarbij drummer Jurgen sporadisch de vocalen voor zich nam, afgewisseld met backing vocals van gitarist Thomas Francot. Soms hadden jullie echter ook een zanger mee (Thomas Berger). Met hem als frontman klonken jullie plots een pak meer als een Amenra, daar hij zich van typische screams bediende, in plaats van de met echo doordrongen vocalen die eerder gangbaar zijn in het doom/stoner-wereldje. Het was mij ook niet altijd even duidelijk of jullie met hem ook nummers van “Welldweller” brachten. Verlicht mij!
Welldweller” hebben we gemaakt toen we net begonnen met Lothorian, met ons drie (Jeroen, Thomas en Jurgen). Sinds er leden zijn beginnen bijkomen hebben we een volledig nieuwe set gemaakt om het zo muzikaal gescheiden te houden. “Welldweller” hebben we dus ook enkel met ons drie live gespeeld, tevens dezelfde line-up die we nu hebben. Er zijn enkele nummers die we samen met Thomas Berger hebben gemaakt die wel op onze nieuwe plaat staan (zoals “Forbanned“) en die we nog steeds live spelen, maar waar Jurgen een geheel nieuwe zanglijn op heeft gezet.

Jullie maakten op een bepaald ogenblik ook deel uit van de Staalhard-compilatie waar onder andere ook Black Swarm, Your Highness, Toxic Shock, Cheap Drugs en VVovnds aan meewerkten. Hoe zijn de organisatoren van dit project bij jullie terecht gekomen en heeft jullie deelname aan deze verzamelaar hierdoor andere deuren geopend?
Geen idee hoe ze toen bij ons zijn terecht gekomen. Misschien omdat onze EP toen nog niet zo heel lang uit was en we in die periode veel live speelden? “Staalhard” vonden wij een héél cool concept, niet alleen omdat dit allemaal enorm goede bands zijn die samen op een LP werden gezet, maar ook omdat dit voor ons één van de coolste live shows was die we ooit hebben gespeeld als band. Dit hele concept was ook héél goed geregeld en bedacht.

Jullie trokken ook de hort op met het Italiaanse Caronte met optredens in zowel binnen- als buitenland. Leuke tijd beleefd neem ik aan?
Dat was een te gekke periode met super chille en coole kerels. De shows die we samen hebben gespeeld konden perfect het begin zijn van een lange vriendschap maar dat is helaas de mist ingegaan. Maar dat zijn oude koeien, die laten we in de gracht.

Uiteindelijk zijn jullie in de Realsound Studio in Parma beland voor de opnames van “Beyond the astral mind”. Hoe zijn jullie daar terecht gekomen en hoe is het opnameproces verlopen?
Zij hebben ons gecontacteerd via mail, hier was dan ook het label aan verbonden. Wij waren hier direct vrij enthousiast over aangezien wij dit ook meteen als een vakantie zagen. De studio zelf was te gek, de producers zelf ook, en de omgeving waar de studio lag was adembenemend, enorm veel natuur. Het opnameproces verliep sneller dan we op voorhand hadden gedacht. Zo hadden we veel tijd over waardoor er meer aandacht is gegaan naar de mix en de master van het album .

Voor de release van “Welldweller” kregen jullie steun van Acid Cosmonaut Records. De nieuwe plaat verschijnt echter in eigen beheer. Tijdens jullie recente show met Briqueville lieten jullie uitschijnen dat het niet veel had gescheeld of de plaat was er nooit gekomen. Vertel eens waar het allemaal mis liep?
De plaat ging er sowieso komen maar uiteindelijk niet meer onder de hoede van het label. We hadden er moeite mee dat we er een paar jaar aan vast zaten en zelf niet met de nummers konden doen wat we willen. We zijn uiteindelijk na een lange stilte met het label tot een overeenkomst gekomen en hebben het contract kunnen verbreken. Het is ook veel fijner om alles zelf te releasen, we bereiken er alleen niet zoveel mensen mee als dat het label zou bereiken maar dat maakt ons niks uit.

Voorlopig is “Beyond the astral mind” enkel te beluisteren via jullie Bandcamp pagina en zie ik nergens info over een fysieke release? Geen plannen op dit vlak? Het zou immers zonde zijn als ik (en menig liefhebber met mij) jullie album niet in de platenkast zou kunnen bijzetten.
Wij zouden natuurlijk niets liever willen dan het album uit te brengen op plaat! Maar voorlopig hebben we daar nog niet echt werk van gemaakt omdat wij het album gewoon online wilden hebben staan, zodat mensen het kunnen beluisteren. De bedoeling is nu ook om het album als free download online te zetten, zodat geïnteresseerden het toch digitaal kunnen hebben, eventueel helemaal gratis. Er is niets zo vervelend als je eigen album, dat je bijna een jaar geleden hebt opgenomen en waar je veel tijd en geld hebt ingestoken, op je pc te hebben staan maar dat je niet naar de buitenwereld mag sturen omdat je vast zit aan een contract. Daarom hebben we nu ook bewust gekozen om het album in eigen beheer als free download online te zetten. Want uiteindelijk draait het allemaal om de muziek.

Wat vinden jullie zelf het grootste verschil tussen “Beyond the astral mind” en “Welldweller”?
Goh. Er zit over heel de lijn een groot verschil tussen de nummers. Toen we met Lothorian begonnen hebben we de nummers van “Welldweller” vrij snel gemaakt en opgenomen. Sindsdien hebben we veel line-up wijzigingen gehad, meningsverschillen, verschillende invloeden, … waardoor de muziek ook veranderd en geëvolueerd is. Wij hebben nu ook zelf gemerkt dat het met ons drie het beste werkt. Wij zitten qua muzikaal denken op dezelfde golflengte. Tenslotte verandert er op vier jaar tijd veel tussen twee albums; je evolueert ook in het spelen zelf.

Gitarist Thomas bewijst zowel in Lothorian als in Mantis dat hij niet veel moeite heeft om de ene na de andere killer riff uit zijn mouw te schudden. Welke plannen zijn er nog met Mantis?
Haha, met Mantis zijn er verschillende plannen in de toekomst. Als eerste brengen we, in samen werking met een kunstenaar en fotograaf, begin maart onze eerste EP uit via een nieuw label in Gent genaamd “Wervel”. Verder hebben we al redelijk wat shows op de planning staan voor 2016 en gaan we dit jaar nog iets nieuws opnemen en hopelijk ook uitbrengen.

Wat mogen we nog van Lothorian verwachten in de nabije toekomst?
Dat zal de tijd uitwijzen. We gaan blijven spelen en eens diep bezinnen, maar live shows laten we voorlopig achterwege.