Tijd voor een unicum op Addergebroed! Zoals de naam van deze blog al duidelijk maakt hebben we als nageslacht van het Serpent weinig op met katholicisme – het merendeel van de projecten die hier de revue passeren zijn dan ook uitgesproken adepten van het left hand path, dan wel fervente aanhangers van de Gehoornde. Neem daarbij dan de golf van (meestal misselijkmakend slechte) unblack metal die enkele jaren geleden oprees en even snel weer uitdoofde, en het behoeft geen betoog meer dat het katholicisme, extreme muziek en deze blog niet bepaald hand in hand gaan. Voor een keer maken we echter een uitzondering, en niet in het minst omdat het zevenkoppige gezelschap dat Reverorum Ib Malacht vormt de doos van Pandora heeft geopend en een sonische terreuraanval op de mensheid heeft losgelaten. Meesterbrein Emil Lundin, die ook deel uitmaakt van het eveneens Zweedse Dödfödd, heeft naast zijn rooms-katholieke overtuiging ook een eigenzinnige visie op black metal. Zo werd “De mysteriis dom christi” op de drie gangbare formats (tape, vinyl en CD) uitgebracht waarbij de muziek verschilde van medium tot medium. Hoewel Reverorum Ib Malacht dus tot de meer ‘lichte’ kant van het filosofische spectrum behoort worden de grenzen van het black metalgenre systematisch afgetast: de sound is zo goed als ondoordringbaar en het vergt meerdere luisterbeurten om het nieuwe opus “Im ra distare summum soveris seris vas innoble” te laten doordringen, en nog meer om het werk te proberen doorgronden. Ettelijke gitaarlagen worden over elkaar gedrapeerd, er wordt duchtig met feedback rondgestrooid en de vocalen zijn niet minder dan demonisch. Hiernaast ontpopt Lundin zich ook tot geoefende drummer die niet vies is van wat experimenteren. Het katholieke kantje komt enkel naar boven middels de koorzangen en Latijnse gebeden die hier en daar opduiken. Het werk is dermate condens (“Incompatible molokh”) dat zelfs de geoefende luisteraar zal ondervinden dat het een verre van hapklare brok muziek is. Naast dit soort agressieve kleppers wordt op een nummer als “Cloud of unknowing” meer geteerd op een langzaam opbouwende en dreigende sfeer, die na intermezzo “E va um da” ontaardt in de maalstroom die “Etiam si omnes, ego non” is: een compleet geschifte song die nog maar eens duidelijk maakt hoe onconventioneel deze Zweden te werk gaan (zo werd het album opgenomen met stroboscopen en rookmachines in de studio). Deze dreigende staat van ontaarding wordt enkel versterkt op “(Natten inuti) en tagg som sticker mig, en ängel från satan som misshandlar mig (2 cor 12.7ff)” dat de terugkeer van Sir N. (Dödfödd, Grifteskymfning, Acerbitas, Svartrit, Hädanfärd, Kaos Sacramentum en nog wat projecten) bij Reverorum Ib Malacht inluidt en waarbij hij zijn typische schrijfkunsten bovenhaalt, waardoor het geheel nog eens een Ancient Records-toets meekrijgt. Het nieuwste uitbraaksel van het gitzwarte-maar-gek-genoeg-christelijke Reverorum Ib Malacht is een bijzonder gevarieerd maar moeilijk verteerbaar album, waarover men een half boek kan schrijven (wat Lundin trouwens zelf al heeft gedaan in interviews) en waarbij een review moeilijk kan vatten wat er allemaal te beleven valt. Eén ding staat echter als een paal boven water: wat chaos, extremiteit en (on)luisterbaarheid betreft zoekt Reverorum Ib Malacht de grenzen op, en verlegt ze. En nu we deze week al een hoop negens hebben uitgedeeld, kan er wel nog eentje van af zeker?

CAS: 91/100

Reverorum Ib Malacht – Im ra distare summum soveris seris vas innoble (Annapurna Productions 2018)
1. Intro
2. Where escapism ends
3. Incompatible molokh
4. Cloud of unknowing
5. E va um da
6. Etiam si omnes, ego non
7. Skin without skin
8. (Natten inuti) en tagg som sticker mig, en ängel från satan som misshandlar mig (2 cor 12.7ff)
9. Outro