Het Zweedse Stilla bracht reeds drie langspelers uit die lieten horen dat de band de kneepjes van het Scandinavische black metal-ambacht goed onder de knie heeft, hoewel deze albums me nooit écht van mijn sokken bliezen zoals de klassiekers dat deden. Met het nagelnieuwe “Synviljor” komen de Zweden echter héél dicht in de buurt. De nostalgische zielen onder ons zullen dan ook heel wat plezier beleven aan de zeven nieuwe nummers die Stilla ons op haar nieuwe plaat voorschotelt. Ik besloot gitarist/keyboardspeler en songschrijver Pär eens aan de tand te voelen omtrent zijn band. (JOKKE)

Dag Pär. Eerst en vooral gefeliciteerd met jullie vierde album “Synviljor“. Als iemand me zou vragen of er recente platen zijn die perfect het geluid en het gevoel van jaren ’90 Scandinavische black metal doen herleven, zou ik absoluut jullie nieuwe langspeler aanbevelen. Kan je zelf enkele nieuwere releases aangeven die jou hetzelfde gevoel geven?
Dank u. De enige black metal-plaat in de aard van Stilla die dit jaar uitkwam en die ik écht de moeite vond is “Blant svarte graner” van Djevel. Ik luister niet zo heel veel naar nieuwe muziek eerlijk gezegd.

Maar er zijn toch nog wel enkele andere toppers uit 2018 die je ons kan aanraden, niet?
Tuurlijk. “Love in shadow” van Sumac, “Origins” van Our Solar System, “The will to burn” van Scraps of Tape, “Svedjeland” van Svederna, “The blue hour” van Suede, “I” van VoidEater, de self-titled plaat van Dagny I Forsen, “Natt o dag” van Me And My Kites en “Cenotaph obscure” van Obliteration. En ook de demo van Völva.

Na het herbeluisteren van de vorige Stilla-platen lijkt het alsof “Synviljor” minder folkelementen bevat en minder progressief van opzet is. Was het een bewuste keuze om een meer rechttoe-rechtaan (maar nog steeds niet easy listening) atmosferisch en symfonisch black metal-album te schrijven met meer nadruk op keyboards?
Neen, er was nooit enige intentie om iets in een nieuwe stijl of richting te schrijven. Stilla’s muziek ontstaat zoals het onbewust bedoeld is. Ik schrijf de skeletten van de nummers en daarna wijzigen sommige stukjes nog tijdens het inoefenen en opnemen. Misschien lijkt het alsof er meer keyboards aanwezig zijn doordat we nu een Roland RS-09 gebruikten in plaats van een mellotron, ik weet het niet.

Jullie voornaamste invloeden komen van bands zoals oude Ulver, Ved Buens Ende, oude Arcturus, oude Borknagar en Tulus. Deze zijn nog wel terug te horen in het openingsnummer “Frälsefrosten” dat tevens een mooi Wardruna-achtig einde heeft. De andere songs klinken qua riffs en atmosfeer echter meer als de oudste Satyricon-platen, oude Gehenna wat betreft de symfonische elementen en The Deathtrip op gebied van vocalen. Bovendien doet ook de sound van de drums en gitaren me erg denken aan de platen die in de Grieghallen Studios opgenomen werden. Hebben jullie nog steeds dezelfde invloeden als op jullie debuut en welke andere zaken inspireren je bij het schrijven van muziek?
Onze invloeden zijn niet echt gewijzigd doorheen de jaren. Ik blijf vastzitten in de jaren ’90 sound en wil dat ook niet veranderen. Ik hou echt van platen die een persoonlijke touch hebben en die klinken alsof ze in een kleine lokale studio opgenomen zijn en niet té perfect zijn. Ik probeerde één van de gitaren te mixen zoals op “Dark medieval times” maar aangezien ik geen idee had van het materiaal dat ze toen gebruikten, draaide dit anders, (maar nog steeds goed) uit. Het Satyricon-debuut is een perfecte plaat wat mij betreft, niet alleen qua sound maar bijna alle nummers benaderen ook de perfectie. Naast alle black metal die ik mijn leven geabsorbeerd heb, haal ik ook veel inspiratie uit de zogenaamde school van Berlijn met bands zoals Tangerine Dream. Deze band weet een gevoel van eenzaamheid en wereldvreemdheid op te wekken waar ik heel erg van hou. Verder put ik ook veel ideeën uit de natuur en oude boeken en films.

De Zweedse albumtitel “Synviljor” kan grofweg vertaald worden als een ‘optische illusie’, correct?
Niet helemaal, aangezien we de tweede ‘l’ in het woord ‘synvillor’ vervingen door een ‘j’. De bedoeling is echter wel de luisteraar enerzijds te doen nadenken over optische illusies maar anderzijds is er ook de betekenis van ‘de wil om iets te zien’: de wil om voorbij de grenzen van de menselijke perceptie te kijken.

Ik vind het artwork van H. Larsson van Solfjáll Design erg geslaagd aangezien het de koude, melancholische en sombere sfeer van jullie muziek perfect weet te vertalen in één beeld. Op de cover zien we een met sneeuw bedekt winterlandschap met een bos en een demonisch kijkend noorderlicht. Hoewel ik al enkele trips naar Noorwegen, Zweden en IJsland heb ondernomen, heb ik aurora borealis spijtig genoeg nog nooit in levende lijve mogen aanschouwen. Herinner jij je nog de eerste keer dat je het noorderlicht zag en welke gevoelens gingen er toen door jou heen?
Tuurlijk! Dat was op een oudejaarsavond in Lapland. Het was -30° C, er lag immens veel sneeuw en ik maakte een nachtelijke boswandeling. De lucht leek veel dieper te zijn dan enkel een soort van dak zoals het kan lijken wanneer je omgeven bent door artificieel licht. Het noorderlicht is iets dat je moet ondergaan en ervaren en valt niet echt in woorden te omschrijven.

Ik vind dat black metal die in de moedertaal gezongen wordt altijd echter en authentieker overkomt dan wanneer voor het Engels gekozen wordt. De uitspraak en klank van een woord zoals ‘mörk‘ bezorgt me elke keer opnieuw rillingen. Uit eigen ervaring weet ik dat wanneer je in je moedertaal schrijft je steeds de neiging hebt om bepaalde woorden te gebruiken die je cool vind klinken of die veel betekenissen kunnen hebben. Heb jij een favoriet Zweeds woord dat je veel gebruikt tijdens het schrijven van teksten?
Ik gebruik regelmatig het woord ‘skugga‘ wat ‘schaduw’ betekent. Ik hou van de betekenis van een schaduw zowel op de Jungiaanse manier waarin die slaat op het deel van het onbewuste, bestaande uit verdrongen zwakheden, tekortkomingen en instincten, maar ook op diens concrete betekenis van een plaats waar geen zon komt en van wat zich daar allemaal afspeelt.

Wat is je favoriete tekstregel op de nieuwe plaat?
Dat is ongetwijfeld onderstaande:
“Han som alltid skall blåsa I hornet
Alltid på fel ställe och alltid falskt det tjuta
Han som Gud har gett upp”

“He who will always blow the horn
always in the wrong place and always out of tune
He who God abandoned”

De tekstregel komt uit het nummer “Den kusligaste av gäster” (“The most eerie guest“) en beschrijft simpel gezegd het gevoel waarbij je beseft dat je slechts een bezoeker bent in deze wereld.

Driekwart van de Stilla line-up speelt ook in de experimentele black metal-band Bergraven die in 2002 werd opgericht. Stilla ontstond pas later in 2011. Waren er verlangens of wensen die Bergraven niet kon invullen/vervullen?
Neen, ik zou eerder zeggen dat Stilla werd opgericht als focus op slechts één of enkele elementen uit de Bergraven-sound in plaats van een volledige vrijheid qua stijl of gemoedstoestand. Stilla draait om wat ik vind dat er mankeert in de huidige black metal-scene en de manier waarop ik ertoe kan bijdragen. Bergraven is een compleet ander verhaal, maar overlapt soms wel met wat ik met Stilla doe.

Jullie werkten van in het begin samen met Nordvis Produktion wat logisch is aangezien labeleigenaar Andreas Petterson jullie zanger is. Zouden jullie ook met het label willen werken indien Andreas geen deel van Stilla uitmaakte?
Ja! Ik ken hem al zo lang dat ik me amper kan voorstellen dat ik hem nu een demo zou moeten opsturen. Hij heeft al fantastische dingen gedaan sinds hij het label oprichtte en voor Stilla is het een enorm voordeel te kunnen doen wat we zelf willen.

Stilla ziet me er een band uit die erg oprecht omgaat met alles wat ze doet en niets te maken heeft met de typische black metal-clichés zoals pinnenbanden, lederen pakjes en de satanische aanpak van het genre. Dit in tegenstelling tot een band als Armagedda waar jullie zanger Andreas Petterson deel van uitmaakte. Hoewel black metal deels gaat over persoonlijke vrijheid en het bewandelen van je eigen pad, kan een deel van de scene gerust als purist beschouwd worden op vlak van visualisatie, sound, looks en de thematiek. Wat is jouw mening over de hedendaagse orthodoxe/occulte stroming die enorm populair is?
Ik wil hier niet dieper op ingaan aangezien ik niet denk dat mijn mening van belang is voor iemand anders. Ik ben zelfs niet zeker of ik hier wel een mening over heb. Iedereen wil andere dingen en ik denk niet veel na over de keuzes of voorkeur van anderen. Het enige wat ik hierover wil zeggen is dat ik het spijtig vind hoe sommige bands hun focus en richting gaandeweg veranderd hebben, hoewel dat dus hun volste recht is.

De bandleden leven ver verspreid over Zweden waardoor het me niet evident lijkt om samen te komen voor repetities of concerten. Is er een moment in het creatieve proces waarop jullie alle vier in dezelfde ruimte aanwezig zijn? Mis je nooit een écht bandgevoel dat ontstaat door regelmatig samen te komen?
De laatste keer dat we allemaal tezamen waren was tijdens de opnames van “Synviljor“. We verbleven tien dagen in een hut in de bossen om te repeteren en op te nemen. De geest van Stilla zit ‘m in de platen en we zijn niet in de mogelijkheid om frequenter samen te komen. We spelen allemaal in andere bands die onze behoefte om te repeteren en op te treden vervullen.

Welke vraag zou je zelf aan Stilla willen stellen als je een fan zou zijn in plaats van een bandlid?
Ik zou willen weten waarom Stilla geen twee albums per jaar uitbrengt maar het eenvoudige antwoord is tijdsgebrek.