Wat vliegt de tijd toch. “Lys noir“, Monarque’s laatste langspeler – en mijn persoonlijke favoriete plaat uit Canada – ligt weeral zes jaar achter ons. Maar er is goed nieuws jongens en meisjes, want onze strijders zijn volop aan een nieuwe plaat bezig en als zoethoudertje krijgen we deze “Jusqu’à la mort” EP. Zodra de titeltrack ons ter oren komt, weet ik meteen dat dit weer een schot in de roos wordt. De drang om, bij het aanhoren van de plechtstatige melodieën, de armen in de lucht te steken, is zo onhoudbaar dat ik allerlei vreemde poses, inclusief onzichtbare appelsienen, aanneem en opgewonden door de woonkamer trippel. In “Le serment prononcé” murwen akoestische gitaren zich tussen al het heroïsch riffwerk op het strijdtoneel terwijl in “Le grand deuil” strijkers het neerslachtig karakter van dit elf minuten durende epos nog meer in de verf zetten. We zijn al een heel stuk over de helft van de speeltijd als de pakkende krijsende vocalen invallen en de repetitieve meloblack zo verder naar een climax stuwen. Kippenvel gegarandeerd. In geen enkel aspect van de muziek en artwork, ontbreekt het Monarque aan zwartgeblakerde passie, waarvoor hulde. En ook de sound is om van te smullen. Laat die nieuwe plaat maar snel komen verdomme!

JOKKE: 89/100

Monarque – Jusqu’à la mort (Sepulchral Productions 2019)
1. Jusqu’à la mort
2. Le serment prononcé
3. Le grand deuil