Dat de leden van het Prava Kollektiv geen muziek voor tere zieltjes maken, weten we ondertussen al. Van de vijf bands die momenteel van het clubje deel uitmaken, is Hwwauoch echter – net zoals diens bandnaam – de moeilijkst behapbare. Dat bleek al op het vorig jaar verschenen gelijknamige debuut en dat is op de opvolger “Into the labyrinth of consciousness” niet anders. Het woord ‘labyrint’ is erg treffend om de muzikale escapades van dit geheimzinnige project te omschrijven (ik gebruikte de term in de recensie van het debuut ook al). Niet geoefende luisteraars zullen immers voortdurend verdwalen in de uit-krankzinnige-extreme-zwarte-klanken-opgetrokken doolhof en vergeefs willen proberen de stop-knop in te drukken aangezien een uitweg uit deze getergde miserie hopeloos lijkt. Wie echter verzot is op allesbehalve rechtlijnige en gestructureerde muziek heeft hier een vette kluif aan. Dissonante chaos die plots stilvalt voor een jazzy intermezzo en een stuwende baslijn, het kan perfect. Vooral een nummer als “Spiritual agony” biedt mij keer op keer houvast omdat er tussen alle claustrofobische waanzin door toch ook plaats voor een (mis)leidende melodieuze lead is. Ook in de meer dan elf minuten durende afsluiter “Not anything” krijgt je mentale gezondheid gelukkig een klein rustmoment tussen de vermorzelende paniekaanvallen door. Het is immers bijna 36 minuten lang naar adem happen tijdens deze claustrofobische trip.

JOKKE: 80/100

Hwwauoch – Into the labyrinth of consciousness (Prava Kollektiv/Amor Fati Productions 2019)
1. The perversion of time and space
2. Spiritual agony
3. Into the labyrinth of consciousness
4. Cursed trinity
5. Not anything