Wederganger is dood. Lang leve Bezwering. Onder de indruk van het recente live debuut van deze nieuwbakken Gelderse formatie op Unholy Congregation Fest en de eerste twee voortekenen die zich op tape manifesteerden, doorploeterde ik de Gelderse drek om aan Alfschijn’s mouw te trekken. (JOKKE)

Twee weken geleden speelden jullie de eerste Bezwering show op het Belgische Unholy Congregation fest. Tevreden over hoe de show en de avond verliep?
Ja, we kijken terug op een geslaagde eerste manifestatie. We hebben al een poos toegewerkt naar het moment waarop we voor het eerst onze schepsels ten gehore zouden brengen en het was tijd om de geest uit de fles te laten. Het voelde goed en het smaakt naar meer! Binnenkort volgt in het Gelderse Ede onze tweede show.

Niet alleen ikzelf maar velen met mij waren heel benieuwd naar Bezwering. Dat komt natuurlijk door het verleden van enkele leden in het geweldige Wederganger. Die band leek me best wat potten te breken in binnen- en buitenland, maar na vijf jaar hielden jullie het plots voor bekeken. Vanwaar die beslissing om de handdoek in de ring te gooien?
De magie binnen de groep was verdwenen. Ik kijk terug op vijf jaren van geweldige waanzin maar het was uiteindelijk de enige juiste stap. Uit het composterende lijk van Wederganger bloeit inmiddels allerhande nieuwe narigheid op. Zo staan Botmuyl en Gluyperd op het punt om met Hellehond hun eerste album met gore old school black uit te brengen en sluimeren er meerdere nieuwe samenwerkingen tussen oude bekenden.

Toen de oprichting van Bezwering wereldkundig werd gemaakt, leek het alsof dit niet écht een nieuwe band was, maar eerder een doorstart van Wederganger aangezien songschrijver MJWW, de karakteristieke jouw diepe heldere vocalen en de slogan “undeath metal” nog steeds van de partij zijn. Waarom werd toch niet verder gegaan onder de noemer Wederganger?
Bij het pact dat we tijdens de oprichting van Wederganger hebben gesloten, is gezworen om Wederganger op te lossen als de chemie binnen de band ooit zou verdwijnen. Aldus geschiedde. Na het heengaan van Wederganger bleef de ondode thematiek me bezighouden en kwam ik in contact met gitarist Plaag van de band Afgunst. Ook MJWW bleek de roep van het graf te blijven horen, waarop we besloten een entiteit in die geest in het leven te roepen onder de naam Bezwering.

In de vorm van een gelimiteerde tape lieten jullie reeds twee nummers los. Hoe zijn de reacties tot dusver?
Ik heb er eerlijk gezegd nog weinig van vernomen aangezien hij pas een paar dagen uit is, maar we gaan het ongetwijfeld horen de komende tijd…

Op zich vind ik deze twee nummers grotendeels in het verlengde van het Wederganger-materiaal liggen. Na afloop van jullie live debuut, waar vanzelfsprekend meerdere nummers gespeeld werden, vond ik het materiaal wel nét iets meer punch hebben vergeleken met Wederganger. Zien jullie zelf een muzikaal verschil tussen beide bands en vrezen jullie niet dat iedereen voortdurend Bezwering gaat blijven vergelijken met Wederganger?
Een aantal nummers is ontstaan uit ideeën die MJWW en ik in de nadagen van Wederganger hadden maar die destijds niet tot wasdom zijn gekomen, en een aantal is volledig voortgekomen vanuit de nieuwe kern van Bezwering. Er zit ontegenzeggelijk flink wat Wederganger-DNA in Bezwering maar de dynamiek tussen Plaag, Onmens, Onzalige, MJWW en mijzelf zorgt ervoor dat Bezwering naar mijn smaak hooguit een bastaardnakomeling maar zeker geen tweelingbroer van Wederganger te noemen is. De luisteraar mag zich hier vanzelfsprekend een eigen mening over vormen maar om eerlijk te zijn vind ik het niet zo heel interessant wat men er allemaal van vindt.

De twee nummers “Rouwstoet“ en “Nagezeten“ zijn voortekenen van een later te verschijnen plaat. Kunnen jullie al wat meer details loslaten over deze langspeler?
Deze twee nummers zullen ook op het album te horen zijn. Alles is reeds opgenomen en de hoes wordt op dit moment in gereedheid gebracht. Te wachten staat de luisteraar een negental liederen die een scala aan afschuwelijkheden bezingen, voornamelijk geïnspireerd door ondood maar ook door andere vormen van folkloristisch kwaad. De hoop is dat we dit gedrocht in de eerste helft van het volgend jaar los kunnen laten op de mensheid.

De tape en jullie merch zijn (vooralsnog) enkel te koop tijdens live seances. Is dit om de no lifes tegen te gaan die zich op alles wat gelimiteerd is smijten zonder écht om de muziek te geven en hun aankopen nadien op Discogs aan woekerprijzen verkopen?
Het gespuis dat er dergelijke praktijken op nahoudt het zo moeilijk mogelijk maken speelt ook een rol, maar de hoofdreden is dat geen van ons zich geroepen voelt om als postorderbedrijf te fungeren.

Ik merkte rondom mij dat veel mensen hoopten dat het vocaal duel tussen heldere zang en het black metal-gekrijs nog steeds van de partij zouden zijn. Hoewel de geweldige verrotte strot van Botmuyl niet langer van de partij is, speelt Bezwering nog steeds met dit contrast. Op het podium resulteert dat voor jou in enkele (on)dode momenten die je echter perfect weet op te vangen door je middels theatrale gebaren in de muziek in te leven. Is het altijd even gemakkelijk om live in die stemming te geraken? Zijn er pre-show rituelen om in de juiste stemming te geraken?
Het vergt voor mij persoonlijk geen aanloop, het moment waarop ik het podium betreed laat ik alles wat zich daarbuiten speelt achter me en is er niets anders dan datgene waar ik over zing wat er op dat moment door me heen vloeit en wat me beheerst. Ik doorleef simpelweg de verhalen en de sferen. Tijdens het oefenen gaat dit niet veel anders, zo gauw de nummers gespeeld worden is het klaar met het geouwehoer eromheen en is het bittere ernst.

(c) Sylvie Huybrecht

In het Bezwering logo zit een afbeelding verwerkt van een hand dat als het ware uit een graf uitsteekt. Je maakt live ook regelmatig een gelijkaardig gebaar wat een gave link is naar het logo. Verder zien we ook twee dierenschedels waarvan er in een concertsetting ook één op het podium staat. Verder kleden jullie je seances nog aan met (de tegenwoordig haast obligate) kandelaars en zijn jullie tronies verstopt onder hoodies. Indien het visuele “subtiel” blijft heb ik daar geen probleem mee, maar bij bands als Cult Of Fire en Batushka werd het stilaan een circus. Hoe belangrijk is deze podiumaankleding en het visuele aspect voor een band als Bezwering?
Uiterst. Het ultieme doel van een optreden is om de perfecte sfeer neer te zetten, en alles wat er zich bevindt en afspeelt op het podium staat in dienst daarvan. De hele ervaring wordt vanzelfsprekend door meer dan alleen klanken bepaald. Elke handeling, elk object, elke kleur en elke geur om ons heen heeft een betekenis en roept bewust of onbewust een associatie en een stemming op. Dit is geen betekenisloze brocante. Alles wordt doelbewust ingezet om de geest van de toeschouwer en toehoorder te manipuleren in de richting van de sfeer die we hebben willen.

Als ik me niet vergis, hoorde ik live ook een Wederganger-nummer voorbijkomen. Is dat enkel het plan voor de beginperiode van Bezwering te overbruggen of willen jullie het verleden van die band ook in de toekomst nog levendig (of beter gezegd ondood) houden?
We beschouwen die nummers als covers die we, net als andere nummers van bands waar we op de een of andere manier schatplichtig aan zijn, op passende momenten ten gehore zullen brengen maar die zeker geen vast onderdeel van onze set zullen uitmaken.

Hebben jullie nog veel shows gepland de komende tijd?
Nee, we hebben voor nu alleen een optreden met Vaal in Ede staan. We gaan voor kwaliteit boven kwantiteit, zowel qua bands als locaties. We hopen de komende tijd paden te kruisen met bands uit de sterke Vlaams/Waalse scene, die is wat ons betreft toonaangevend!

Naast Bezwering ben je nog actief in tal van andere bands waarvan sommigen nog maar een klein teken van leven hebben uitgebracht. Zo is er het nieuwe Gaistaz, waar ook Bezwering’s Onzalige deel van uitmaakt. Het vocale contrast is ook bij deze band aanwezig, maar muzikaal gezien tapt Gaistaz eerder uit het doom-vaatje. Wat staat er in navolging van de eerste tape met twee nummers verder nog op de planning voor Gaistaz?
Dat is moeilijk te voorspellen. De visie en de creatieve energie zijn er, maar vooralsnog zal Gaistaz alleen een studio-project blijven waarvan op dit moment niet te zeggen is wanneer het weer muziek zal voortbrengen.

Verder is er nog de pagan metal-band :Nodfyr: waarvan in 2017 de EP “In een andere tijd verscheen”. Sindsdien is het stil rond deze band. Was het een éénmalig iets of kunnen we weldra meer materiaal van deze band verwachten?
De kolen branden en het vuur zal naar verwachting volgende jaar weer oplaaien! Het album nadert voltooiing maar onze betrokkenheid bij diverse andere projecten maakt dat dit allemaal wat langer duurt dan gehoopt. We hebben inmiddels twee optredens gedaan en zijn voornemens om vaker de podia te betreden!

Tenslotte verscheen van Knoest dit jaar de eerste langspeler “Dag”, voor mij persoonlijk de band die me van je projecten het minst aanspreekt. Is Knoest een volwaardige band in die zin dat er nog meer platen en misschien ook live shows zullen volgen?
Ik sluit niet uit dat er ooit nog een teken van leven gaat komen, ik hoop van wel maar voor nu kan de albumtitel ook opgevat worden als een afscheidsgroet.

Om af te sluiten, nog even terugkeren naar Bezwering. Een bezwering is een rituele handeling om een situatie te beïnvloeden. Het kan enerzijds gaan om een formule om kwade geesten of de duivel af te weren en anderzijds om spreuken die worden uitgesproken door tovenaars en heksen om een vervloeking (zwarte magie) of bescherming (witte magie) over iemand uit te roepen. Wie of wat zouden jullie willen vervloeken?
De uiterst schaarse zaken die ons dwarsbomen en die we niet met onze eigen woorden en daden uit de weg kunnen ruimen. Vervloeking is een wapen dat je niet bot moet maken.