De Duitse populatie wolven is verviervoudigd en zendt haar zonen en dochters uit. Het resulteerde recent in het heuglijke nieuws dat er opnieuw een zwervende wolf in onze contreien gespot werd. Vandaag zijn de Kempen de hotspot, maar een ‘lone wolf’ kan de komende jaren ook andere streken in Vlaanderen opzoeken. Toeval of niet, maar op “Eternal wolf“, de debuutplaat van Quaetdoener, een old school black metal-band uit het Maldegemse, prijkt een bloeddorstige wolf. De boeren en veehouders zullen het graag horen. Zanger Nuyt en gitarist Keere beantwoorden enkele vragen die we hen voorschotelden. (JOKKE)

In de line-up van Quaetdoener vinden we drie leden terug met een verleden in de death metal/grindcore band Headmeat. Toen deze het in 2005 voor bekeken hield, gingen Pui en Nieke meteen aan de slag met het ondertussen beruchte Alkerdeel. Quaetdoener is echter nog een vrij nieuwe band die pas in 2018 het levenslicht zag. Wat bracht drie leden van Headmeat uiteindelijk terug samen?
Nuyt: Officieel is Headmeat eigenlijk nooit gesplit. We komen nog regelmatig eens samen om een pint te pakken. Onlangs nog hebben we een hoop live video’s en andere baldadigheden bekeken via een beamer in onze repetitieruimte. Fantastisch om dat allemaal nog eens terug te zien. Dus feitelijk is Headmeat gewoon gestopt met nummers maken en op te treden… haha.
Maar helaas… ondertussen heeft één van ons drie er de brui aan gegeven. Onze bassist Rys heeft zijn basgitaar aan de haak gehangen. Ik denk dat hij het niet meer zag zitten om nog veel optredens te doen. Het is altijd jammer om iemand in het team te zien vertrekken, maar het pad leidt vooruit en we hebben dan ook snel een vervanger gevonden in Decker. Vers jong geweld van bij ons uit de streek. Nu resten enkel mezelf en drummer Taets nog uit de Headmeat periode.

Zijn jullie in de periode tussen Headmeat en Quaetdoener nog met andere bands of projecten bezig geweest?
Nuyt: Vrij snel na Headmeat heb ik samen met de resterende “Headmeaters” Taets en Rys, Dead Horse opgericht. Een stoner/rock metal ensemble. Maar dat was geen lang leven beschoren. Na enkele optredens en dito personeelswissels was het al snel gedaan… jammer, want er zat potentieel in. Na Dead Horse ben ik nog 7 jaar actief geweest als gitarist bij Powerstroke. Maar ik ben altijd de andere jongens blijven volgen en vaak op bezoek geweest tijdens hun repetities. Ze waren trouwens al even aan mijn mouw aan het trekken om tweede gitaar te komen spelen bij hen. Maar ze vonden niet direct een zanger en toen ik stopte met Powerstroke, was de keuze snel gemaakt om terug de vocalen op mij te nemen zoals destijds bij Headmeat.
Keere: Na Dead Horse zijn Taets en ik al vrij snel een tribute band van Joy Division gestart, nl. Fun Department. Maar na enkele jaren bleek het toch te kriebelen om opnieuw eigen muziek te maken. En zo kwam stilaan Quaetdoener tot stand.

De gemeenschappelijke deler voor Quaetdoener is jullie liefde voor jaren ’90 black metal. Jullie geven zelf aan door enkele iconen van die periode beïnvloed te zijn. Zelf hoor ik in de eerste plaats Enthroned terug ten tijde van diens twee eerste platen en voor de rest wat Taake in de meer black ’n roll passages en Kampfar in de melodieuzere stukken met een Scandinavisch gevoel. Maar al bij al hebben jullie wel een eigen geluid weten beeldhouwen uit jullie invloeden. Kunnen jullie met deze referenties leven of sla ik de bal compleet mis qua muzikale inspiratiebronnen?
Nuyt: Daar kunnen we zeker mee leven… dat zijn niet de eerste de beste bands natuurlijk. Vooral van Kampfar zijn we toch wel allen fan dus blij dat je hier iets van terug hoort in onze muziek. Wat Enthroned betreft, daar kan je wel gelijk in hebben want je bent niet de eerste die daar mee afkomt. Verder hebben we tijdens het schrijfproces en na de repetities toch vaak naar Satyricon, Mayhem, Gorgoroth, Marduk, Arckanum en Burzum geluisterd meen ik me te herinneren.

Betekent jullie voorliefde voor de scene van de jaren ’90 dat jullie je gading niet kunnen vinden in het huidige black metal-landschap?
Keere: Toch wel, de old school stijl is waar we op uit kwamen bij het zoeken naar een sound die ons allemaal ligt en waarvan we denken dat we er wat over te vertellen hebben.
Nuyt: De bands waar je mee opgroeide blijven toch steeds terugkomen wanneer je nog eens een cd oplegt. Wat betreft het huidige landschap… Mgła vind ik trouwens best te pruimen dezer dagen… Maar als ik eerlijk ben… van zo’n goeie ouwe Dissection of Burzum’s “Filosofem“… die atmosfeer die daar rondhangt, daar krijg je toch gewoon kippenvel van? Dat krijg ik niet meer bij de nieuwere releases. Het zal de leeftijd zijn zeker? Haha.

Welke betekenis schuilt er achter de bandnaam Quaetdoener? In combinatie met de titel van jullie eerste release “Eternal wolf” en het hoesontwerp waar een gevaarlijk uitziende wolf op prijkt, linkte ik de bandnaam in eerste instantie aan een wolf. Maar de tekst die op de achterkant van jullie bandshirt prijkt, bracht me in de war: “In de strijd, in het woud, aan de afgrond van de berg, op de grote, donkere zee, in slaap, in verwarring, in diepe schaamte, loerend in de donkere nacht, schuilend in de eeuwige schaduw, in de nissen der vergetelheid, alwaar hij voortdurend wacht. De Quaetdoener.
Nuyt: Quaetdoener is eigenlijk gewoon een soort van “oud vervlaamsing” van kwaaddoener. En wat die tekst betreft op de achterkant van het shirt… die betekent eigenlijk gewoon dat er bij iedereen, gelijk waar, gelijk wanneer, wel ergens diep vanbinnen een kwaaddoener schuilt. There is evil in all of us!

Over wolven gesproken. Zijn jullie net zoals ik, opgetogen over het feit dat er opnieuw een wolf gedetecteerd is in België? Wat trekt jullie zo aan in dit dier? En wat vinden jullie van de mensen die tegen de wolf zijn omdat het dier schapen en ander vee aanvalt en doodt?
Nuyt: Ja, da ’s toch super! De wolf is een prachtig dier, die schuchterheid en toch heel onderling sociaal. En de terugkeer van dit dier valt toch maar mooi samen met de release van ons album. Goed gedaan wolf! Haha. Aan de andere kant kan ik best begrijpen dat er sommige veehouders niet echt staan te springen om zijn terugkeer. Maar er moeten toch mogelijkheden genoeg bestaan om de wolf op een diervriendelijke manier buiten hun bedrijf te houden?
Keere: …Very exited. Het mythische en geheimzinnige van de wolf, mensen die tegen de wolf zijn omdat deze andere dieren doodt om te overleven is een raar gegeven, het is gewoon een feit van de natuur.

Op basis van de bandnaam had ik Nederlandstalige teksten verwacht. Nooit overwogen om in de moedertaal aan de slag te gaan?
Nuyt: Jazeker, ik heb het al overwogen en zal het waarschijnlijk nog wel doen. Ik heb zelfs al een halve nieuwe tekst klaar in het Nederlands. Maar het was wel al even geleden dat ik de vocalen voor mijn rekening nam en dan ligt het Engels toch iets gemakkelijker in de mond om te zingen.

Vermits ik niet over teksten beschik, vroeg ik me af waar die zoal over handelen?
Nuyt: Eigenlijk handelen bijna alle teksten op “Eternal wolf” zowat een beetje over de vrijheid van het individu. Nooit zomaar slaafs andere opinies volgen. Denk voor jezelf en wees jezelf. Uiteraard moet je rekening houden met anderen maar wees niet het volgend schaapje. Be the wolf eternal! Haha.
Nu… ik ben altijd al meer een metaforisch schrijver geweest, het is niet belangrijk wat mijn visie van de teksten is, maar wat een ander erin terugvindt. De enige uitzondering zal wel “Memento mori” zijn; dit nummer gaat over de vergankelijkheid van het leven en hoe we eigenlijk maar een hoopje koolstof op deze aardkloot zijn, in de loop der tijd, die uiteindelijk alles verslindt.

Eternal wolf” is meteen een heuse langspeler geworden die in eigen beheer wordt uitgebracht op cd. Hebben jullie geen labels gecontacteerd (eventueel met een demo) want het zou me verwonderen als jullie op basis van deze release geen samenwerking met een label zouden kunnen aangaan?
Nuyt: De eerste insteek met “Eternal wolf” was toch wel om onze muziek te verspreiden naar de mensen en organisatoren van optredens. Maar, uiteraard gaan we “Eternal wolf” ook rondsturen naar verschillende labels. Hopelijk komt er iets mooi uit de (tour)bus..
Keere: Klopt… Ons doel was om iets uit te brengen om door te sturen naar labels en concert promotors, het eerste idee was om een viertal nummers op te nemen en door te sturen om hiermee optredens te zoeken. Maar al snel veranderde dit naar het opnemen van de nummers die we tot dan toe hadden geschreven om een algemeen beeld te vormen van waar we voor staan. Zoals gezegd, er zit variatie in de nummers met toch een algemene samenhang.

Was “Eternal wolf” een plaat die zichzelf schreef of heeft het lang geduurd alvorens de muziek en teksten vorm kregen?
Keere: De basisriffs worden meestal vlug gevonden, drum en gitaar worden hoofdzakelijk eerst geschreven, de teksten worden parallel geschreven en aangepast aan de ruwe structuur van het nummer en daarna verder verfijnd. Er wordt constant overlegd en gesleuteld aan de uiteindelijke structuur tot iedereen tevreden is met het eindresultaat. Het belangrijkste is dat de ’feel’ bij iedereen goed zit. Dit heeft als gevolg dat er wel wat tijd over gaat voor een nummer uiteindelijk ’af’ is maar haastig werk levert mindere kwaliteit op in onze ogen.
Nuyt: Toen ik bij de band kwam, ben ik direct teksten beginnen schrijven en zo nummer per nummer beginnen te vervolledigen. Al hebben we er ook een aantal laten vallen omdat ze niet meer bij de nieuwe nummers pasten.

De plaat klinkt als een klok. Waar werd “Eternal wolf” vereeuwigd?
Nuyt: De plaat werd gewoon opgenomen in onze repetitieruimte. We hebben momenteel toch wel de luxe om over een ruimte te beschikken waar je kan doen en laten wat je wil i.v.m. lawaai en uren.
Alle eer aan Keere die toch de volledige opnames voor zijn rekening heeft genomen en alles mooi heeft afgemixt en gemasterd en dit volledig door zelfstudie.
Keere: In onze repetitieruimte in Maldegem-Kleit is alles opgenomen, het verder mixen en masteren gebeurde thuis. Met de huidige technologie is het meer en meer mogelijk om alles zelf te doen iets wat een aantal jaar geleden (bijna) ondenkbaar was. Natuurlijk klinkt het album niet als een professioneel gemixt en gemasterd exemplaar maar dit op zich vinden wij ook zijn charme hebben. Het was ook de bedoeling om alles niet ’te proper’ te laten klinken maar eerder een bepaalde sfeer te creëren.

Hebben jullie al veel live-ervaring met Quaetdoener en staan er nog shows gepland?
Nuyt: Momenteel staat er slechts één optreden op de teller. Dat was een soort van try-out om eens te kijken hoe de nummers live zouden overkomen. Nu met “Eternal wolf” hopen we om toch wat meer live te kunnen spelen nu we onze muziek kunnen verspreiden.
Keere: We hebben in april 2019 een try-out gegeven in JH Opsenter in Sint-Laureins. Zoals eerder gezegd zijn we bezig geweest met eerst het album te maken om door te sturen en zo optredens in de wacht te slepen. Zonder muziek door te sturen kom je niet ver tegenwoordig. In het voorjaar leggen we nog een show vast met Alkerdeel in Waarschoot, en daarna hopen we op respons op onze promotie mails en mond aan mondreclame.

Momenteel is de Belgische black metal-scene weer springlevend. Volgen jullie het reilen en zeilen qua Belgisch zwartmetaal zelf nog? Zijn er bands waar jullie je thematisch gezien verbonden mee voelen en waar jullie graag het podium mee zouden delen?
Keere: We hebben een zeer uiteenlopende en uitgebreide muzieksmaak verdeeld onder ons, gezien onze vorig projecten…
Nuyt: Uiteraard zien we het zitten om met onze oude strijdbroeders van Alkerdeel nog eens samen het podium te delen! Wat betreft het Belgisch zwartmetaal kijken we uiteraard op naar Wiegedood, Enthroned, Ancient Rites, Slaughter Messiah om er maar een paar te noemen…
Qua internationale bands… doe maar een klepper uit de jaren ‘90! Een Satyricon, Emperor, Marduk… wacht eens… spelen die niet op Alcatraz? Hint hint…😉