Oorspronkelijk stamt ie uit 2019, maar Purity Through Fire voorziet de eerste demo van Malignament in januari nu ook van een derde leven, één op vinyl deze keer nadat het kleinood eerder al op tape en CD te verkrijgen was…voor de early adopters welteverstaan. Malignament is een Fins duo maar anders dan het doorsnee frostbitten karakter van Finse black, rollen de drie nummers die op deze demo prijken eerder met hun forsbollen qua triomfantelijke melodieën. Zo heeft het intense en opzwepende “Call to arms” een zweem van Zweeds jaren ’90 spul over zich hangen, hoewel ook een band als Windir niet zo gek veraf lijkt in de meest melodieuze momenten. Het nummer is zo aanstekelijk dat ik haast zonder nadenken de wapens zou opnemen voor één of ander nobel doel. “Wolf and the moon” bevat iets meer swingend drumspel maar opnieuw weten die heerlijke, deze keer wel op en top Finse, gitaarmelodieën voluit te begeesteren. Als dit duo een volwaardige plaat van dit spul kan afleveren, belooft dat nog wat te worden! Het zes en een halve minuut durende “Bloodlust” – een track die enkel op de tape- en vinylversie staat – doet zijn naam alle eer aan en is de meest bloeddorstige song van het drietal dat er hier terug te vinden is. Primitieve razernij maakt het mooie weer, maar toch weet die neus voor melodie doorheen de woestenij te priemen en een melancholische wending aan de song te geven. De zanger kwijt zich goed van zijn taak met screams die zwaarder dan gemiddeld uitvallen en daardoor iets meer naar death metal nijgen. Hij weet vooral ook wanneer hij zijn klep moet houden zodat de muziek haar verhaal kan doen. Wanneer de muzikale heroïek ook vocaal onderstreept moet worden, produceert hij semi-cleane semi-raspende zang. Kippenvel gegarandeerd. Verwacht op deze demo van Malignament geen ondergeproduceerde vunzigheid, want de productie laat die van veel volwaardige albums ver achter zich. Ook qua uitvoering geen rammelend gejengel op blikken potten, schelen en vals gestemde gitaren, maar sterk muzikaal vakmanschap waarbij Malignament bewijst de fundamenten van solide old school black metal meer dan onder de knie te hebben: rauwe agressie maar met gevoel voor pakkende melodieën waarin een heroïsche atmosfeer centraal staat. Erg beklijvende demo die het beste doet vermoeden voor de toekomst van dit duo. Net te laat voor 2019, maar ik reserveer hier al meteen een plaatsje voor in mijn 2020 jaarlijst.

JOKKE: 88/100

Malignament – Demo I (Purity Through Fire 2020)
1. Call to arms
2. Wolf and the moon
3. Bloodlust