Eén van de beste bands die de rock ’n roll-attitude van een Motörhead combineert met een black metal-fundering is wat mij betreft het Deense Horned Almighty. Na het prima “World of tombs” werd het echter wat langer stil dan wat we van dit zootje ongeregeld gewend waren. Tot dat daar plots “To fathom the master’s grand design” op onze deurmat viel en ons meteen van onze sokken blies. Brulbloei S. en gitarist Hellpig werden gecontacteerd voor tekst en uitleg. (JOKKE)
The English version of this interview can be found here.

Het doet goed om eindelijk nog eens van jullie te horen want het was ondertussen toch al weer zes jaar geleden dat “World of tombs” uitkwam. Wat hebben jullie in tussentijd zoal uitgespookt
Hellpig: Oh, time flies when you’re having fun. Het leven gaat zijn gang ondertussen hé, we worden stilaan een dagje ouder en hebben ook andere verantwoordelijkheden. Maar het vuur om helse en vervaarlijke metal te creëren brandt altijd, ook al hebben we soms weinig tijd. We spendeerden best veel tijd aan het schrijfproces van de nieuwe plaat en speelden tussendoor ook enkele shows. We zijn dus nooit met de band gestopt, het verliep gewoon allemaal wat trager dan anders.
De eerste vier platen werden inderdaad om de twee jaar uitgebracht. Tussen “Necro spirituals” en “World of tombs” lag een stilte van vier jaar en nu vroeg het dus zes jaar om “To fathom the master’s grand design” uit te brengen. Wordt het steeds moeilijker om songs te schrijven en inspiratie te vinden?
Hellpig: Al vrij vroeg in onze carrière plaatsten we onszelf in een hokje met de stijl waarmee we ons comfortabel voelden. Na drie à vier platen in dezelfde strekking qua speelstijl, werd het steeds moeilijker om met frisse ideeën op de proppen te komen. Dat is trouwens één van de redenen waarom we onze sound scape verruimden. Een proces dat reeds startte op “Necro spirituals“, verder doorgetrokken werd op “World of tombs” en nu volop tot uiting komt op de nieuwe plaat, zij het nog steeds binnen de grenzen van onze sound. ’t Is nu niet dat we plots als Rush klinken of de psychedelische tour opgaan, maar zowel qua riffs als arrangementen hebben we deze keer zaken gedaan die we nooit eerder deden.
Die evolutie is inderdaad goed hoorbaar. I identificeerde Horned ALmighty steeds als een erg energieke black ’n roll band. Op “World of tombs” werden meer thrash- en punkinvloeden geïnjecteerd en op “TFTMGD” hoor ik ook veel death en doom metal terug.
Hellpig: Wat mij betreft zijn die thrash- en punkelementen al vanaf het begin in onze sound aanwezig. We hebben alle vier een muzikale achtergrond die diep geworteld is in de death en thrash metal van de late jaren ’80/vroege jaren ’90: Deicide, Bolt Thrower, Dark Angel, Massacre, Malevolent Creation, …In het begin gingen we strikt om met onze muzikale invloeden: fucking Darkthrone en Motörhead…niets meer. Maar om de zaken fris te houden, vooral voor onszelf, verruimden we onze sound, zij het op een heel extreem conservatieve manier.

Op basis van enkele songtitels lijkt het me duidelijk dat de ondergang van de mensheid het achterliggend concept is op “TFTMGD“. Met alle natuurrampen zoals de bosbranden die momenteel Australië in lichterlaaie zetten en al het poltieke drama zoals de nucleaire dreiging van Iran, vraag ik me soms af of er nog wel een toekomst is weggelegd voor onze kinderen, zeker aangezien ik weldra zelf vader wordt). Welke gebeurtenissen gaven aanleiding tot de thematiek van de nieuwe plaat en denk je dat het proces van onze zelfvernietiging nog omkeerbaar is?
S: De plaat is een voorstelling van wreedheden en onze ondergang vanuit een historisch perspectief en biedt inzichten in verscheidene fenomenen en historische gebeurtenissen die om verschillende redenen de dood van duizenden mensen tot gevolg hadden. Uit sommige zaken konden we lessen trekken, maar andere zijn nog steeds onvermijdelijk. De mensheid zelf is de grootste bedreiging voor onze planeet. We will eventually all be a part of the grand design…
De gewelddadige natuur van de mens werd doorheen de geschiedenis getemd door Verlichting en evolutie. Met een bevolking van ruim 8 miljard mensen, is het eigenlijk best verwonderlijk dat er toch zo veel mensen vreedzaam met mekaar omgaan. Maar de basis is fragiel en er is dikwijls niet veel nodig om geweld uit te lokken. Oppressie, superioriteit, dogma’s, rassen en ook nog steeds religie vormen de grootste aanleidingen voor antagonisme en vijandigheid tussen mensen. Hoewel deels getemd, ligt het onvermijdelijk in de natuur van de mens: het zit in onze natuur om onszelf naar de kloten te helpen!
Eén van de gebeurtenissen die ons hiertoe inspireerden was de uitbarsting van de Tambora vulkaan op het Indonesische eiland Soembawa in 1815, die een hele reeks wereldwijde gebeurtenissen in gang zette zoals hongersnood, overstromingen en droogte, met de dood van miljoenen tot gevolg. Ik verdiepte me verder in deze materie en uiteindelijk vormde dit de aanleiding voor de tekstuele achtergrond voor het nummer “Apocalyptic wrath”. Geïnspireerd door de massieve schaal van deze natuurramp, bestudeerde ik andere historische gebeurtenissen met catastrofale gevolgen voor de mens en kwam zo tot de theorie dat er een sterkere kracht is die de vernietiging van de mensheid nastreeft, zij het via natuurrampen of door de gewelddadige natuur van de mens zelf…
Het cover artwork wordt nu meteen duidelijk…
S: Inderdaad, het artwork laat een combinatie zien van de verschillende thema’s van de plaat: de uitbarsting van de Tambora, aardbevingen, tsunami’s, plagen, oorlog, enz. Ik maakte een schets van hoe ik het artwork voor ogen had en de erg getalenteerde artiest Ahot schilderde dit nadien.

Voor de tweede keer op rij gingen jullie in zee met het Italiaanse Scarlet Records, een label dat vooral gespecialiseerd is in (Italiaanse) power, symfonische of progressieve metal. Horned Almighty is zonder twijfel de meest extreme band op het label. Voelt het beter om de vreemde eend in de bijt te zijn dan met vele gelijkaardige bands op een label te zitten?
S: Ja en nee, hier zijn vanzelfsprekend voor- en nadelen aan verbonden. We zijn inderdaad hun meest extreme act en springen er daardoor wat tussenuit, maar tenslotte is Scarlet Records gespecialiseerd in de andere genres en weten ze hoe ze promotie moeten voeren. Scarlet bood de beste deal aan voor de nieuwe plaat en we waren tevreden over het werk dat ze verrichtten voor “World of tombs“, dat was de voornaamste reden. In een markt die overstelpt wordt door releases, zijn er verschillende manieren om te kiezen hoe je muziek uitbrengt. Wij zijn echter old school en verkiezen een fysisch label dat haar zaakjes op orde heeft.
Voor de vinylrelease werken jullie samen met het Deense label Strange Aeon Records. Bood Scarlet geen vinyldeal aan?
Hellpig: Toch wel, maar een vinylrelease maakte geen deel uit van onze deal. Idem voor de vorige plaat. Dit wil ook niet zeggen dat we niet tevreden zijn over Scarlet hoor. Labels, en dan vooral de kleinere, staan de dag van vandaag voor dezelfde uitdaging als kleinere bands: opvallen in de stortvloed aan shit muziek en andere noise…Eén van de twee individuen achter Strange Aeon is onze voormalige gitarist Quentin die trouwens ook de plaat opnam, mixte en masterde. Ik vermoed dat hij de plaat goed vond aangezien hij ze tijdens de mix waarschijnlijk een miljoen keer heeft gehoord.
Op jullie promofoto’s blijft de corpse paint achterwege. Past het niet meer bij Horned Almighty anno 2020?
Hellpig: Corpse paint maakt no gsteeds deel uit van ons liveritueel. Het helpt ons om die “andere” persoon in onszelf naar boven te halen die de wereld in vuur en vlam wil zetten en iedereen tegen het hoofd wil stoten. Maar voor promofoto’s zijn we er klaar mee.

Vergeleken met Noorwegen, Zweden en Finland, stond Denemarken steeds minder in de spotlights als het op black metal aankomt. Ik denk dat het voor veel black metal-liefhebbers zelfs niet zo evident is om tien Deense black metal-bands op te sommen. Welke Deense bands beschouwen jullie als de beste of meest belangrijke voor de ontwikkeling van jullie vaderlandse scene?
Hellpig: Mercyful Fate, Samhain, Denial of God, Apollyon en Ad Noctum zijn allemaal goede bands. Idem voor de pre-Horned Almighty band Mareridt die midden jaren ’90 actief was. Geen idee wat de huidige scene betreft!
De voorbije jaren lijkt het nochtans alsof de Kopenhaagse Korpsånd Circle nieuw bloed in de Deens black metal-scene aanvoert met wat mij betreft veel goede bands. Voelen jullie je verbonden met deze veelal jongere landgenoten en wat vind je van de groepering?
Hellpig: Goh, ik heb hier geen mening over.
Is er een kans dat we Horned Almighty in België of Nederland aan het werk kunnen zien ter promotie van “TFTMGD“? Zou fijn zijn om jullie op Throne Fest te zien spelen!
Hellpig: ha, we speelden daar in 2011 tijdens onze Europese tour met Glorior Belli. Zou tof zijn om nog eens terug te komen. Geef de booker een stamp in zijn kloten en zeg hem of haar om ons op de affiche te zetten.