Derde langspeler alweer voor het Slowaakse Malokarpatan, een band die de liefhebbers van old-school heavy/black-metal ongetwijfeld al op hun radar hebben staan. Laat u vooral niet misleiden door het feit dat er met vijf songs slechts de helft zoveel stuks als op het voorgaande “Nordkarpatenland” prijken, want met een kloeke 48 minuten speeltijd valt “Krupinské ohne” (“The fires of Krupina“) zelfs nog net iets langer uit dan de voorganger. Dit doet een meer epische of theatrale aanpak verwachten, een vermoeden dat met een volmondige ‘ja’ beantwoord wordt. De geest van primitieve oostblokbands als Root en Master’s Hammer waait nog steeds doorheen Malokarpatan’s songmateriaal, maar de meer pure heavy metal-invoeden die hun opwachting op de voorganger maakten, worden nu nog verder uitgepuurd. Maar er is veel meer gaande dan dat. Zo doen de heldere zangkoren en het akoestische gitaargetokkel van de dertien minuten durende opener “V brezových hájech poblíž Babinej zjavoval sa nám podsvetný velmož” ontegensprekelijk de geest van Bathory herleven. Geëxperimenteer met jaren ’70 synths geeft samen met allerhande samples en folkloristische elementen verderop in het verhaal nog extra textuur. Doorheen deze meer mellow klinkende partijen zorgen zwartgeblakerde heavy en thrash-metalriffs voor wat tegengewicht, hoewel het soms als knip-en-plakwerk op mij overkomt. Wanneer de black metal-kaart getrokken wordt, moet je denken aan bands als Negative Plane en Funereal Presence. In de afsluiter “Krupinské ohne poštyrikráte teho roku vzplanuli” worden ook de typische heavy metal-uithalen in het strijdgewoel gesmeten. Dit is trouwens de eerste plaat waarop gitarist HV de honneurs achter de microfoon waarneemt nadat Temnohor het voor bekeken hield. Het spanningsveld tussen de idyllische pastorale wereld en de meest donkere hoeken van Oost-Europese folklore zoals dat in een nummer als “Ze semena viselcuov čarovný koren povstáva” perfect naar voor komt, werd door grafisch vormgever Matúš S. Ďurčík erg mooi geïllustreerd. op dat vlak zit het – net zoals qua concept – altijd goed bij Malokarpatan. In het geval van “Krupinské ohne” keren we naar waargebeurde magische gebeurtenissen uit de zeventiende eeuw terug die in de stad Krupina plaatsvonden alwaar een groep heksen opereerde die angst veroorzaakten wat uiteindelijk heeft geleid tot hun vurige dood op de brandstapels van de katholieke kerk. Dat gitarist/songschrijver Adam een obsessie heeft voor jaren ’70 progressieve rockalbums is na het beluisteren van deze derde plaat zo klaar als een klontje. De mix van deze elementen met obscure black en heavy metal in IJzeren Gordijn-stijl levert bij momenten een grandiose wisselwerking op. Zo zijn het aanstekelijke gitaarwerk en de beklijvende leads in “Filipojakubská noc na Štangarígelských skalách” om van te smullen. Maar spijtig genoeg klinken sommige overgangen ook wat te geforceerd waardoor de flow niet altijd even goed zit. Hierdoor doet “Krupinské ohne” mij net wat minder dan diens voorgangers.

JOKKE: 78/100

Malokarpatan – Krupinské ohne (Invictus Productions/The Ajna Offensive 2020)
1. V brezových hájech poblíž Babinej zjavoval sa nám podsvetný velmož
2. Ze semena viselcuov čarovný koren povstáva
3. Na černém kuoni sme lítali firmamentem
4. Filipojakubská noc na Štangarígelských skalách
5. Krupinské ohne poštyrikráte teho roku vzplanuli