Zo heel af en toe schaf ik nog eens ‘dovelings’ een plaat aan. Dat was onder andere het geval met dit debuut van Mágoa. De self-titled plaat verschijnt via het Portugese Altare Productions, een label met een erg fijne neus om het zwartmetaal van eigen bodem op te snorren en aan de man of vrouw te brengen. Door de band genomen is de Portugese black die via Altare verschijnt rauw en atmosferisch, soms slaat de balans naar de atmosferische kant door maar veelal primeren de rauwe ongepolijste klanken. Dit Mágoa combineert het beste van beide werelden. Opener “Murmúrios” start aanvankelijk alsof ik net één of andere post-rock plaat heb opgelegd, maar al snel worden de gas- en distortionpedalen gelijktijdig ingedrukt om ons middels ruwe primitieve black mee te laten sleuren. Doorheen de woedende uitbarstingen worden de pijn (de bandnaam is Portugees voor “pijn doen”) en haat van de muzikant (en?) hoor- en voelbaar. De vele langzame haast doomy passages met akoestische of cleane gitaren, samples van natuurgeluiden of melodieuze leads die rauwe emoties van verdriet en een melancholisch verlangen naar ongerepte natuur opwekken, zorgen voor een mooi contrast met het heftiger werk. Productioneel gezien zoals te verwachten geen afgelikte sound, maar evenmin een lo-fi kelderproductie. Hoewel er nog betere platen in het genre zijn, bleek dit allesbehalve een miskoop te zijn. Puik en veelbelovend debuut!

JOKKE: 79/100

Mágoa – Mágoa (Altare Productions 2020)
1. Murmúrios
2. Soterrado
3. Profundezas
4. Correntes