De Nederlander Vaal is waarschijnlijk opgelucht dat ie na alle COVID19-miserie terug met zijn live-muzikanten het repetitiehok in kon duiken. De man met de traditionele kijk op het genre die hier onlangs nog uitgebreid aan het woord kwam, repeteert immers graag (vermoed ik), getuige deze tweede rehearsaltape. Drie nieuwe nummers worden er op zeventien minuten tijd aan ons voorgesteld. Deze bulken zoals te verwachten van het zwartmetaal van de oude stempel waarin de riffs grimmigheid alom uitdrukken, de krijszang vol weemoed verlangens naar lang vervlogen tijden uitroepen en toetsen niet geweerd worden. Opener “De astrale vloek” bevat ook een thrashy speed-metal riff, die op het eerste gehoor wat misplaatst, maar uiteindelijk toch verfrissend uitpakt. Maar geef me toch maar eerder de traditionele no-nonsense aanpak van het wat ruigere “Het zwarte rijk“. “Winter’s tovenarij” laat het tempo zakken en tovert mystieke keyboardklanken en een verhalende heldere stem uit zijn zwarte hoed. In de finale seconden – alvorens een lange krijs er een einde aan maakt – is er opnieuw plaats voor wat meer opzwepende old-school riffs, die deze keer veel minder uit de toon vallen. Net zoals bij de “Ondood” rehearsal-tape is de geluidskwaliteit dik in orde, zeker voor een home recording. Als pure underground black je ding is en je over een cassettedeck beschikt, raad ik je deze tape dan ook zeker aan!

JOKKE: 80/100

Vaal – Rehearsal (Tour de Garde 2020)
1. De astrale vloek
2. Het zwarte rijk
3. Winter’s tovenarij