De laatste tijd zitten er in het water van ons Belgenlandje precies niet enkel recordaantallen cocaïne, maar ook een hoop meer sinistere smerigheid. Brussel lijkt het epicentrum van deze walgelijke evolutie te zijn en geen enkel project van die kanten lijkt het levenslicht te zien alvorens eerst langs Déhà’s Opus Magnum Studios gepasseerd te zijn (de hoeveelheid releases waarmee hij op de één of andere manier te maken heeft gehad, begint langzamerhand hallucinant te worden). Deze keer komt “Imperii templum aries”, het debuut van Ôros Kaù ons ten gehore. Nog zo’n project waarvan met geen mogelijkheid te achterhalen valt wie er nu precies achter schuilt. Wat we wel weten is dat Déhà enkele vocale diensten levert – zo treedt hij wel vaker aan als gastmuzikant bij projecten die in zijn studio passeren. De band roept doorheen de eerste 7 nummers evenveel demonen en duivels aan en dit middels zompige en bijwijlen psychedelische black death metal. Het helse thema wordt alvast niet onder stoelen of banken gestoken want in opener “Zepar” krijgen we meteen al de frase “In the name of Satan” voorgeschoteld. De moerassig klinkende productie waarin de drums sterk op de voorgrond treden doet de ronkende bas en chaotische doch gestaag rollende en verwrongen riffs eer aan en creëert zo een vol geluid dat precies een auditief equivalent is van drijfzand: organisch, constant in beweging en bedoeld om als luisteraar in weg te zinken. Doorheen het over de gehele lijn hoge tempo komen de vocalen dan weer zeer doordacht over, van de raspende, zodanig goed beheerste grunts dat ze haast verstaanbaar zijn en de hoofdmoot van het zangwerk vormen, tot de rochelende Attila-gorgels (“Shax”) en bijna gefluisterde zanglijnen die in onofficiële afsluiter “Leraje” opduiken. Onofficieel, want als effectieve eindspurt wordt geopteerd voor een cover van het magistrale “Set the controls for the heart of the sun” van Pink Floyd. Van een verrassende en onconventionele keuze gesproken! Op deze cover worden ook nog eens cleane vocalen uit de kast gehaald – een Pink Floyd nummer kun je nu eenmaal niet zomaar volledig gaan grunten. Ondanks de gewaagde keuze sluit de cover best goed aan bij de rest van het album dankzij de psychedelische leadlijnen die ook in eerdere nummers aan bod kwamen, al dan niet doorspekt met dartelende dissonanten die bovenop de modderige gitaar- en basbrij dansen. Ondanks de chaotische aard van het beestje klinkt Ôros Kaù zeer berekend en doordacht en dat moet ook het Franse label Epictural Production bevallen zijn, want die brengen een digipack van het album uit. Hoewel “Imperii templum aries” zeker niet licht verteerbaar is geeft het album na enkele luisterbeurten zijn geheimen prijs en blijkt meer details en subtiliteiten te bevatten dan een eerste luistersessie zou doen vermoeden. Belgische smerigheid op zijn best!

CAS: 82/100

Ôros Kaù – Imperii templum aries (Epictural Production 2020)
1. Zepar
2. Shax
3. Belial
4. AešmaDaeva
5. Furfur
6. Forneus
7. Leraje
8. Set the controls for the heart of the sun (Pink Floyd)