Ondanks het feit dat Hate Forest in 2019 een eenmalig reünieconcert deed op het Metal East: Нове Коло festival, waren we de mening toegedaan dat het doek definitief over de band gevallen was. Zeker toen eerder dit jaar een eerste langspeler volgde van Precambrian die verder borduurde op “Sorrow“, de full-length waarmee er in 2005 een einde aan de band kwam, hoewel er postuum nog wel enkele splits en een compilatie verschenen. We waren met andere woorden met verstomming geslagen toen good ol’ Osmose Records op kerstdag “Hour of the centaur” op de wereld loste. Roman Saenko bleek na al die jaren toch terug zin te hebben een wandeling door het haatbos te maken en liet zich voor de programmatie van de machinale drums vergezellen door Vladislav Petrov die als drummer optreedt in zowat alle bands die de meest actieve Oekraïense blackmetalmuzikant er op nahoudt. De composities zijn zoals steeds vrij eenvoudig van opzet en structuur en het riffwerk klinkt behoorlijk repetitief met slechts subtiele akkoordenvariaties, maar weten wel de juiste snaar te raken. De abrupte songeindes werden deze keer (gelukkig) achterwege gelaten. De blastende drums ratelen onophoudelijk door alsof een specht on speed zich op de bomen in het haatbos aan het uitleven is, maar ze klinken wat meer organisch ten opzichte van vroeger. Roman zoekt de diepere regionen van zijn stem op wat een deathmetalrandje toevoegt aan de gitzwarte muziek, maar hij zet zijn stembanden slechts sporadisch in ten dienste van de haatvolle melodieën. Een punt van kritiek is dat zijn deathmetalachtige growls nogal monotoon klinken, de afwisseling met de hogere screams van langdurig mede-kompaan maar nu oud-strijder Thurios worden met andere woorden gemist. Halfweg het vierde volwaardige nummer begint de verveling eerlijk gezegd een beetje de kop op te steken, maar dan ontpopt “Anxiously they sleep in tumuli” zich plots tot een meer slepend, mid-tempo nummer waarin het gitaarwerk subtiele pagan invloeden verraadt. Drudkh – waarvan de heer Saenko het meest gekend is – is dan natuurlijk nooit veraf. Ook de hoge melodielijn aan het begin van “No stronghold can withstand this malice” klonk op en top Drudkhiaans, hoewel we die band een decennium geleden eerlijk gezegd wat uit het oor verloren. Na dit korte heidense uitstapje keert Saenko terug naar het gekende Hate Forest receptuur waar geen plaats is voor fijngevoeligheden en dat als een tank alles neermaait wat op zijn weg komt. Wie op zoek is naar trendy zwartmetaal is eraan voor de moeite want Hate Forest staat – ondanks de krachtige moderne sound – voor Slavische black metal met een afkeer van moderne pseudo-intellectuele selfie/Instagram-“metal”.

JOKKE: 79/100

Hate Forest – Hour of the centaur (Osmose Productions 2020)
1. Occidental, beware the Steppe (Intro)
2. Those who worship the sun bring the night
3. No stronghold can withstand this malice
4. To the north of Pontos Axeinos
5. Anxiously they sleep in tumuli
6. Melanchlaeni
7. Shadowed by a veil of scythian arrows