Spanje valt vergeleken met buurland Portugal nu niet meteen dikwijls als land van herkomst te vermelden als het op rauwe ondergrondse black metal aankomt. In het geval van het éénmansproject Calderum wel. In plaats van in een felle bermuda op het strand te flaneren bracht het heerschap achter Calderum afgelopen zomer zijn eerste demo “The krypts of the sorcerer” uit. Deze kwam Death Kvlt Productions ter ore die in 2021 voor een vinyluitgave zullen zorgen. Calderum combineert op deze demo sinistere dungeonsynthtovenarij met rauwe blackmetalklanken die zeker in het lo-fi hoekje gesitueerd kunnen worden (maar eigenlijk is de sound dik OK). Het is een combo dat tegenwoordig schering en inslag is, maar de toetsencreaties van metalbands zijn niet altijd even geweldig. Onze gepainte Spaanse señor komt daarentegen wel met zijn betoverende synthfantasieën weg daar ze niet te minimalistisch zijn en wel degelijk een goed gevoel voor melodie hebben waardoor we meermaals wegdromen naar ver vervlogen tijden en mythologische werelden waar orks en draken regeren. De grimmige black van songs als “Black sorcery” of “The mystical battle” zetten je tussen de droombeelden door abrupt met beide voeten terug in het aardse bestaan, eigenlijk regelrecht met onze ridderlaarzen in de drek van het slagveld dat na wild in het rond zwaaien met onze morgenster in een waar slachtveld veranderd is. De zwaar vervormde diepe stem aan het begin van “The spell of darkness” is misschien net iets te veel van het goede. Een beetje toverdrank is OK, maar als je net als Obelix in de ketel bent gevallen, kan het bij momenten soms wat te veel worden als je denkt over bovennatuurlijke krachten te bezitten, hoewel de rest van deze toverspreuk mij wel weet te begeesteren. Eigenlijk komt Calderum vooral met diens dungeonsynthcomposities sterk uit de hoek en qua minuten speeltijd nemen die de overhand. De blackmetalnummers (op opener “In a cold and freezing winter” na) zijn nog wat te middelmatig en door het voortdurend afwisselen van beide genres, wordt er gevoelsmatig iets te veel van de hak op de tak gesprongen. Desalniettemin ééntje om in ’t oog te blijven houden.

JOKKE: 78/100

Calderum – The krypts of the sorcerer (Eigen beheer)
1.Into the krypts of the sorcerer (intro)
2. In a cold and freezing winter
3. Entrance to the orcs fortress
4. Black sorcery
5. The spell of darkness
6. The mystical battle
7. Quest to a new full moon
8. Conquering mystic lands