Ihsahn, Manes, Ulver en The Kovenant zijn maar enkele voorbeelden van blackmetalbands- en artiesten die in de loop der jaren – al dan niet succesvol – met de nodige elektronica zijn gaan experimenteren. Het mocht voor bezige bij Lykaios, die doorgaans ook in de extreme metalscene actief is, echter nog een stapje verder gaan, want met zijn allernieuwste project genaamd Nox blijven de gitaarversterkers en drums deze keer volledig achterwege. Ook geen bulderende grunts of ijselijk geschreeuw want voor het vocale luik wist de muzikant Inmescher van het Duitse Rope Sect aan te trekken, een man die over een erg innemende heldere zangstijl beschikt en met “Estrangement” recent nog een nieuwe langspeler afleverde. “Entity” is de titel van het Nox debuut dat via Neuropa wordt uitgegeven en vormt een leuke knipoog naar The Nox Entity waaronder Lykaios tal van andere projecten en bands zoals Wolven, Rituals Of The Dead Hand, Lhaäd en Entartung groepeert.

Kennismaken deden we middels “The bitter end“, een cover van Placebo en tevens een mooi voorbeeld van een mainstreamband die het dankzij diens melancholische insteek ook bij het (extreme)metalpubliek doorgaans (erg) goed doet. Naast deze erg geslaagde cover die in een dromerig elektronisch jasje gestoken werd, telt “Entity” nog zeven andere composities die haast laten uitschijnen dat Lykaios in zijn jeugd niet alleen zweterige jeugdhuizen en groezelige metalkroegen afschuimde, maar dat hij ook een fervent clubganger was (de Antwerpse Noxx??) of tussen fuivende vleermuizen in Den Aalmoezenier in ’t stad ging dansen. De Limburgse muzikant weet immers enkele coole pulserende beats, dreunende basgolven, sensuele synths en elektronische geluidstapijten te creëren die de ene keer een dromerig effect (“Escape the light“, “Black nebula“) uitoefenen, dan weer dansbaar te noemen zijn (“Once now gone“) en soms zelfs erg catchy weten uit te pakken (“Seven days of rain” en “The tripple goddess” dat een melodielijn heeft die ik altijd weer aan “We come 1” van Faithless link).

Noem het synthwave, EBM, darkwave, dubstep of industrial; duisternis is de gemene deler van de verschillende elektronische genres die Nox in een muzikale blender giet en op “Entity” veertig minuten lang een glinsterende en mysterieuze energie weet op te wekken. Het label geeft namen als Crystal Castles, ADULT., Kavinsky, Sixth June, Kontravoid en zelfs Nine Inch Nails als refentie mee. Behalve die laatste allemaal ijkpunten die geen belletje doen rinkelen, maar die we u ook niet wilden onthouden. De industrieel getinte elektronische muziek van een Skinny Puppy, Front Line Assembly en Front 242 mag je wat ons betreft ook gerust als een leidraad nemen.

Vanaf de eerste luisterbeurt zorgde “Entity” voor een welgekomen verfrissing en afwisseling in mijn playlist. Het gevaar is dan soms dat je op korte tijd veel naar dergelijke albums luistert en je ze daarna ook snel weer beu bent. Dat is tot dusver echter niet het geval met dit Nox debuut. Een andere valkuil in dit genre is dat op tal van knopjes duwen al gauw verkeerd kan uitpakken door té veel beats, bliepjes en effecten in een nummer te willen steken, maar in die val trapt Nox gelukkig niet. Enkel “Flesh and bones” doet me persoonlijk wat minder want buiten een ruggengraat die door een stevige basbeat vorm krijgt, heeft deze compacte song niet veel meer om het lijf.

Inmescher bleek de perfect keuze te zijn geweest. Waar zijn stem bij de deathrockers/postpunkers van Rope Sect al eens eentonig durft uit te pakken, is dat euvel hier van de baan doordat hij in songs als “Broken circle” en “Seven days of rain” heel gevarieerd voor de dag komt. Zijn angstaanjagend rustgevende zang leidt ons samen met Nox’ muziek doorheen ongure maanverlichte achterstraatjes, postapocalyptische ruïnes en futuristische atmosferen. Voor die late uurtjes vlak voor het slapengaan die niet altijd om loeiharde black metal smeken, bleek “Entity” de afgelopen weken een aangename partner te zijn. “Since we’re feeling so anaesthetized. In our comfort zone.” dixit Brian Molko. Lykaios schrikt er in elk geval niet voor terug met Nox uit zijn comfortzone te treden en blijkt een man van vele talenten te zijn. Hopelijk blijft het niet bij een eenmalig gegeven.

JOKKE: 82/100

Nox – Entity (Neuropa 2024)
1. Black nebula
2. Once now gone
3. Flesh and bones
4. Escape the light
5. Seven days of rain
6. The bitter end (Dream mix)
7. Broken circle
8. The triple goddess