Sinds 1999 bracht het Nieuw-Zeelandse Jakob gemiddeld om de twee jaar een plaat uit met (progressieve) post-rock die aardig klonk maar niet wereldschokkend was totdat in 2006 “Solace” op de mensheid losgelaten werd. Deze plaat schoot bij ondergetekende als een vuurpijl naar de top qua instrumentale post-rock. “Solace” is mijn muzikale compagnon tijdens laatavond- of nachtelijke cruises op de baan, waarbij ik mijmerend of doordrongen van melancholie langs bos ende velde (verloren) rijd. Ondertussen werd post-rock erg populair getuige ons eigenste Dunk! festival, maar in het Jakob kamp bleef het muisstil. Af en toe dook er op de sociale media berichtgeving op over de opvolger van dit meesterwerk, maar er werd niets concreet naar de buitenwereld toe. Vorig jaar zag het ernaar uit dat de nieuweling zou uitkomen en de band zou gaan touren, maar op het laatste nippertje vielen deze plannen in duigen. Telkenmale leken handblessures van de bandleden roet in het eten te gooien. Nu, na acht lange jaren, en op een moment dat de post-rock scene over zijn hoogtepunt heen is, ziet “Sines” eindelijk het daglicht. De verwachtingen zijn bij ondergetekende natuurlijk torenhoog. Altijd gevaarlijk, want de kans op teleurstelling is dan des te groter. Na een achttal luisterbeurten, kan ik jullie echter met een gerust hart verzekeren dat de nieuweling opnieuw een plaat is om duimen en vingers bij af te likken. Openingstrack “Blind them with science” liet enkele weken geleden al het beste vermoeden. In deze song borduurt het trio verder op de sound en atmosfeer die ze met “Solace” hadden neergezet. Ingetogen dromerigheid duelleert met pakkende erupties. Dit kunstje is natuurlijk al honderdduizend keer gedaan, maar Jakob weet telkens weer de gevoelige snaar te raken, daar waar collega’s me soms noch warm noch koud laten.  In het daaropvolgende prachtige, kippenvel opwekkende “Emergent” wordt de ontroer-modus aangezet. De beginmelodie zwelt op een meanderend tempo en gevoed door subtiele strijkers aan tot een gevoelige luistertrack. Tijdens de eerste seconden van “Magna carta” lijkt het alsof we te maken krijgen met het tweelingbroertje van “Everything all of the time”, één van de hoogtepunten van “Solace”. De gitaren van Jeff Boyle zetten een melancholieke soundscape neer op een simpele maar effectieve drumbeat van Jason Johnston die de symbiose aangaat met de pulserende baslijn van Maurice Beckett. Hoewel de song wel heel veel weg heeft van eerder werk, is dit toch weer een echte parel. Ook “Harmonia” is weer één brok emotie en pure schoonheid. Meer uptempo drumwerk stuwt deze song vooruit naar een finale waarin mooie strijkers het eindpleidooi voor hun rekening nemen. “Resolve” is met zijn negen minuten de langste track van de plaat waarin de band zich ook het hardste uitleeft. De andere songs vertellen hun verhaal in vijf à zes minuten aan de luisteraar, wat voor post-rockbegrippen aan de korte kant is. Effectiviteit wint het zo echter van langdradigheid. “Darkness” heeft zijn naam niet gestolen, want met zijn duistere ambient soundscape is dit de meest donkere song van de zeven. Met “Sines” toont Jakob nog maar eens aan waarom ze tot de crème de la crème van de post-rock scene behoren. Dromerigheid en ontlading spelen bij hen een melancholisch maar sensueel spel. “Solace” blijft niet te evenaren en behoudt de eerst plaats in mijn top drie qua post-rock, maar “Sines” nestelt zich met het grootste gemak op positie drie, om enkel “Red forest” van If These Trees Could Talk nog als buffer tussen beide meesterwerken te laten wringen. De band is bevestigd voor de komende editie van Dunk! festival. Gaat dat zien en wordt één met hun onaardse schoonheid.

JOKKE: 92/100

Jakob – Sines (The Mylene Sheath 2014)
1. Blind them with science
2. Emergent
3. Magna carta
4. Harmonia
5. Resolve
6. Darkness
7. Sines