The Insane Cult of Doom. Respect! Dat verdienen ze. En daarvoor moet je nog niet eens naar hun muziek luisteren. Insanity Reigns Supreme is de oudste actieve Belgische band uit de extreme hoek. Deze heren maakten al herrie toen Eva nog op slangen joeg. Snelheidsduivels zijn het nooit geweest, figuurlijk dan, want alle 4 full lengths werden uitgebracht in een tijdspanne van 25 (!) jaar. Is dat het recept voor een langdurig bestaan? De eerste releases waren een pak trager dan de laatste albums. Het My Saaing Bride gezeur werd ingeruild voor een krachtige trap richting teelballen. Net zoals voorganger “Occultus insanus damnatus” uit 2009 (traag, je weet wel) kiest Insanity Reigns Supreme voor identiek dezelfde werkwijze: korte plaat (klokt rond dik een half uur, dubbel nummer niet meegeteld), belachelijk goede volle productie (Andy Classen heeft blijkbaar al eens achter een mengtafel gezeten), voortreffelijk Photoshop artwork door Seth Siro Anton, hetzelfde label, korte intermezzo’s (knipoog naar Beethoven) en verwoestende death- doomnummers. Knal!!! Vorig jaar al verscheen “Satanas rex inferis” op de Face Your Underground sampler. De gastbijdrage van zangeres Claudia Michelutti gaven een eerder bevreemdend gevoel, maar na enkele beurten werden ze net juist dat extra wat het nummer speciaal maakte. Gelukkig komt deze dame terug op meerdere tracks. Maar het zwaartepunt van “Unorthodox” zijn toch wel de sterke songs gecombineerd met de perfecte productie voor dit soort lawaai. “Throne of one” en “Ov fire” (of “Serpent ov fire“; geen idee waarom tweemaal quasi hetzelfde nummer (eenmaal met vrouwenzang, de andere keer zonder) op de cd staat) trekken alle registers open. De ene na andere mokerslag wordt toegediend op je gehoorwegen. Voeg daarbij de aardedonkere grunt van opperdemoon Tes Re Oth en veel meer moet niet gezegd worden. Bij wijlen wordt er wat gas teruggenomen zoals in (het eerste deel van) “Cursed be the faithful“. Insanity Reigns Supreme valt niet te vergelijken met alle hippe en trendy death metalbands van de laatste jaren. Ze weten oude, simpele death metal van het vorige millennium in een modern jasje te steken. En dat op een uiterst overtuigende en volhardende manier. Dus ook daarvoor: respect!

Flp: 86/100

Insanity Reigns Supreme – Unorthodox (Shiver 2015)
1. The conjuring
2. Ov fire
3. Throne of one
4. Torment
5. Moonlight sacrifice
6. By the blood of the beast
7. Cursed be the faithful
8. The calling
9. Opposer
10. Satanas rex inferis
11. Serpent ov fire