Men noteert 2012: These Mountains Are Ghosts laat hun allesvernietigend debuut los op Jan en Mieke. Zelf heb ik, ik beken – tot zeven maal zeventig maal – weinig voeling met dit soort hybride vorm van metal en allerhande core splinterafwijkingen. Toch wisten de Bergen me te overtuigen en zelfs al moest dat niet het geval zijn, het stond als een paal boven water dat deze band het ver zou gaan schoppen. En zie, na de release van hun debuut “Demon horde” hebben de jongens heel wat van hun to-do list kunnen afvinken. Men noteert 2015: de EP “Legacy of war” ziet het daglicht; 5 nummers, 20 minuten en een epos over Hannibal op uitje door de Alpen. These Mountains Are Ghosts gaat een stapje verder dan ten tijde van hun debuut. Alles is tot in de perfectie uitgevoerd. Nog steeds geldt Mastodon als grootste inspiratiebron, maar daar waar de Amerikanen poeslieve schoothondjes geworden zijn, ontbrandt Limburg finest met zoveel vuur dat Hemelvaart enkele maanden eerder lijkt te vallen. Gitaargefriemel en beukwerk – met zelfs een verdwaalde blastbeat – wisselen elkaar mooi af en het muzikale staat steeds voorop; van vreemde tempo’s tot een overdaad aan wisselingen en het gekende druk drumgemep – Op “Legacy of war” hoor je het allemaal. Alles is nog net een beetje meer uitgekiend dan enkele jaren geleden. Destijds was de zang de zwakkere schakel in het geheel, maar kijk eens aan, dat euvel is helemaal van de baan. Het gekende hardcore gekeel wordt in elk nummer bijgestaan door zuivere gezangen van allerhande aard. Denk daarbij niet aan poppy singalong songs, maar catchy is het op zijn allerminst. “Born in the grave” speelt die kaart het best uit. Once in the head, blijft het zanglijntje dagen nazinderen. Deze grote vooruitgang verdient twee dikke duimen. Duimen rijmt op pluimen en dat verdient de hele band, want als ik het goed begrepen heb, is wederom alles DIY opgenomen en afgewerkt. Het resultaat mag er zijn. De volgende keer als de grote meneren uit het Westen op bezoek komen, eis ik dat These Mountains Are Ghosts erbij staat op de planken! Alle lof is verdiend.

Flp: 86/100

These Mountains Are Ghosts – Legacy of war (eigen beheer 2015)
1. Legacy of war
2. March of dead men
3. Born in the grave
4. Die a thousand deaths
5. Horns ablaze