Storm upon the Masses – Pompt het in jouw bek als zoete koek

Brute death metal lijkt bij wijlen dan wel over zijn hoogtepunt heen, maar een harde kern zal altijd in dit soort gore smeerlapperij hun genoegen vinden. Storm upon the Masses hebben massa’s ervaring in de extreme scene, toch is “Vengeance of madness” hun eerste wapenfeit. Een korte mini die onmiddellijk enkele haartjes uit je oren suist. Zelf staat de band te popelen om te knallen en gelijk hebben ze. Hierover en nog veel meer dienen drummer Bart en gitarist Jurgen een antwoord. Flp

21252_10152541191592134_1499826472114735554_n

Heren, “Vengeance of madness” is even uit. Wat zijn de reacties?
Jurgen: De reacties die we tot nu toe kregen waren eigenlijk allemaal zeer positief, zowel vanuit de Belgische hoek als uit het buitenland en dat geeft uiteraard wel voldoening en vooral inspiratie om verder te werken aan nieuwe nummers in dezelfde stijl. We zijn zelf ook zeer tevreden met ons debuut.

Hoe goed is de timing van jullie release eigenlijk? Brutal death metal lijkt al even over zijn hoogtepunt heen te zijn. Hebben jullie er nog goed hoop in?
Bart: We kijken eigenlijk helemaal niet naar de tegenwoordig populaire genres, noch naar de “vraag” van vandaag. Storm upon the Masses is een band die zich niets aantrekt van die dingen. We spelen brute death metal zoals wij het willen, ongeacht of het populair is.

Jurgen: Brute death metal is nog steeds populair hoor, en er zijn jaarlijks nog steeds absolute topreleases. Als je kijkt naar de bands die tegenwoordig uit Italië komen, die hebben het niveau alweer een stuk hoger gelegd! En dat is uitstekend voor het genre. De typerende grote bands komen nog steeds met fantastische albums, en ze worden aangevuld met verschillende waanzinnige releases van de nieuwe garde van brute death metal. Zo blijft het genre afwisselend, dynamisch en vooral relevant. We zijn uiteraard blij en zeer gemotiveerd om hiervan deel uit te maken!

Storm upon the Masses is blijkbaar al bezig van 2009. Het heeft dus maar liefst 6 jaren geduurd om een kwartiertje muziek op de mensheid los te laten. Explain!
Jurgen: Eerst en vooral hebben we een hoop nummers geschreven vanaf de beginperiode en zelfs verdeeld via onze My Space pagina (zie onze home recording – demo “Sworn To Blasphemy“). We hebben echter enorm aandacht geschonken aan het uitstippelen van onze “feel”, onze identiteit. Bovendien had ieder nog zijn andere band, wat ook tijd en energie vroeg. We hebben materiaal genoeg inmiddels om 2 albums te maken. De keuze was echter terecht om een debuut in de vorm van een mini-cd uit te brengen waarmee we konden uitpakken met brutaliteit en snelheid zodat het duidelijk is voor de luisteraar waar Storm upon the Masses voor staat!

Aangezien jullie al een poos live spelen, vind ik het vreemd dat jullie slechts 3 nummers uitbrengen en het niet als promo of demo presenteren. Er is toch voldoende materiaal voor en full length? Als “Vengeance of madness” dan toch een labellokker moet zijn, kon het toch evenzeer een cd-r of alvast minder pro uitgave zijn? Daarom dat ik ervan uitga dat het doelbewust gedaan is een mini uit te brengen.
Bart: Inderdaad, dit was doelbewust. De bedoeling van de EP is op de eerste plaats een label te vinden wat interesse toont om mee samen te werken maar ook om meer live optredens vast te krijgen, vermits we toch in staat zijn om live telkens opnieuw sterk uit de hoek te komen. De brutale energie van de EP komt live nog sterker over, dus we staan te popelen om een aantal podia deftig te laten rammelen en daar moet deze EP mede voor zorgen. En om eerlijk te zijn, goedkoop uitziend artwork geschreven op een nog goedkopere cd-r belandt al zeer snel in de vuilnisbak bij vele mensen.

Jurgen: We hebben een fantastische artiest kunnen strikken voor de EP, dat is Mark Cooper geworden. Hij geeft zelf toe dat hij een van zijn beste werken voor ons gemaakt heeft en dat is geweldig om te horen. Het artwork is een vette knipoog naar de geweldige death metal albums uit de jaren 90. We hebben er lang over getwijfeld om toch een full length uit te brengen, maar uiteindelijk kozen we voor iets korter en representatief, wat vrij snel kan opgevolgd worden door de 1e full-length. Het is dus een keuze die we gemaakt hebben met het oog op een vrij snelle opvolger.

Jullie kiezen voor een pro release, met pro artwork en pro online presentatie (een knappe lyric video). Maar tegenstrijdig genoeg kiezen jullie er dan weer voor de opnames en productie zelf in handen te nemen. Voor mij heeft een niet perfecte mix zijn charmes. I like it! Maar ik beeld me in dat de doorwinterde death metal freak meer aftrek zal vinden bij een afgelikte cleane productie. Waarom de drang het zelf te doen?
Jurgen: We hebben inmiddels wat ervaring om zelf op te nemen, dus die keuze was snel gemaakt. Wat betreft de mix: ieder heeft zijn voorkeur hoe een extreme metalmix moet zijn. We zijn echter zelf heel tevreden over het resultaat. Het is niet perfect, het heeft een beetje een “old-school” feel, en dat is mede een hommage aan hoe brute death metal moet klinken. We kunnen immers niet iedere death metalfan plezieren, maar dat kon ook niet met een helemaal afgelikte productie. Waar we overigens niet echt van houden. Teveel platen van jonge bands klinken tegenwoordig indrukwekkend, maar helaas ook vaak hetzelfde, wij hebben geprobeerd om een soort van “stempel” van de band te presenteren. Dat is volgens ons aardig gelukt. Op een afgelikte cleane productie zitten we zelf dus niet te wachten. Stefano van Eyeconoclast heeft uitstekend werk verricht.

Op geen enkel vlak (muziek, teksten, art,…) wijken jullie van het gekende af. Pas op, dat is niet negatief bedoeld, maar is er dan nergens de goesting om wat nieuws te proberen?
Jurgen: Ik snap wat je wil zeggen, maar dat is helemaal geen doel van deze band. We spelen brute muziek zoals die moet klinken. We zijn geen vernieuwende band, dat is niet nodig en tegenwoordig ook niet meer mogelijk. Onze passie ligt bij bands als Krisiun, Hour of Penance, Vader, Aeon, Nephast, Cannibal Corpse, Dismember, Vomitory en ga zo maar door. Geen vernieuwende bands, maar wel bands die het genre naar een hoger niveau gebracht hebben.

Bart: Er moet met andere woorden van Storm upon the Masses niks nieuws verwacht worden. Wat dan wel? No nonsense brutal death metal zonder beperking, zonder compromissen. We volgen geen trends, de band zal zijn eigen weg uitstippelen. Snel, bruut en tegelijkertijd zeer toegankelijk. Het moet er in schuiven als zoete koek, alleen moet het schuiven meer gezien worden als het er agressief inpompen!

Op zich maakt, wat de vorige vraag impliceert, het relatief gemakkelijk om Storm upon the Masses te bespreken. Noem zelf eens een sterk en zwak punt van de schijf. Misschien iets wat nog niet vermeld wordt in de Addergebroed review.
Jurgen: Een sterk punt is dat we onze “feel” hebben kunnen creëren. Wat we voor ogen hadden een half jaar terug is nu effectief het resultaat geworden, daar zijn we fier op. Hier en daar zijn er zeker enkele punten om de volgende keer anders of wat beter te doen, dat zal trouwens bij elke release zijn. Dat is ook een deel van onze motivatie om volgende keer steeds weer beter te doen! Daar werken we hard aan en dat is de enige manier.

Net zoals mij komen jullie van het pre-internet tijdperk. Ik zie dat ook jullie niet springen op Instagram en andere Twitters. Jullie geloven niet echt in de sociale media?
Jurgen: Toch wel, al draagt niet elk platform bij tot het verspreiden van de band. We zijn beschikbaar op Facebook, Reverb Nation, Bigcartel en You Tube. Het doel is de muziek te verspreiden, niet om persoonlijke meningen over eender welke onderwerpen te verspreiden. Dat is helemaal geen doel van de band.

Op een gegeven moment was 4/5de van Storm upon the Masses actief in Crawlspace, een Limburgse hardcore band (een van de eerste bands met breakdowns, als ik het goed herinner). Maar Crawlspace heeft een periode gehad dat ze Hordes of Devastation heetten en gewoon klonken zoals jullie. Nadien maakten ze terug hardcore onder de gekende noemer. Bestonden Hordes of Devastation en Storm upon the Masses tegelijkertijd, of is Storm upon the Masses voortgevloeid uit het feit dat Crawlspace leden brute death metal wilden maken?
Jurgen: Hordes of Devastation rolde voort uit de evolutie die Crawlspace maakte, dat was een natuurlijke evolutie nadat Crawlspace een tijd op non-actief stond. Toen Hordes uiteen viel, hebben Bart en ik besloten om onze gezamenlijke passie in een nieuwe band te steken. We gaven de band een naam, gingen als bezetenen aan het werk en alles groeide al snel uit tot een volwaardige creatieve band die vlot nummers kon schrijven. Het is inderdaad zo dat Brecht en ik met Storm upon the Masses onze passie voor brute metal kunnen spelen zonder compromissen of rekening te moeten houden met verwachtingen van fans, labels enz. Dat was de enige juiste oplossing en alzo kunnen beide bands perfect langs mekaar bestaan.

Bart, je weet dat ik jou een van de meest getalenteerde Belgische extreme metal drummers vind. Destijds had jouw (en Jurgens) Ill Fares the Land ook alles om de Belgische Angel Corpse te worden. 15 jaar geleden zaten jullie op (het toen niet onbekende) Uxicon en werden prominente live shows gespeeld. Waarom is de grote doorbraak er nooit gekomen?
Bart: Merci voor het compliment al moet ik toegeven dat er nog veel meer Belgische metaldrummers rondlopen waar uw broek van afzakt. Dus ik ga deze titel niet echt opeisen! Inzake Ill Fares The Land, hier is het moeilijk om een reden te bedenken waarom de grote doorbraak er nooit gekomen is, maar ik weet wel dat door andere prioriteiten de band uitgestorven is (vooral door mijn eigen toedoen). Op een gegeven moment zaten we maar wat te ploeteren en was er dikwijls gewoon geen tijd om te repeteren doordat we allemaal diverse andere verantwoordelijkheden hadden waardoor de interesse in de band uitgedoofd was. Misschien toch wel een van de dingen waar ik wat spijt van heb achteraf gezien, maar als ik terugdenk aan de fijne tijd met Ill Fares the Land en alle bands die we hebben leren kennen kan ik alleen maar hopen dat we met Storm upon the Masses opnieuw het podium kunnen delen met veel geweldige bands! Ik heb bovendien in het verleden vele Belgische bands zien proberen, en allemaal staken ze er bijzonder veel werk en geld in om de band van de grond te krijgen, maar zo goed als allemaal eindigden ze op dezelfde manier. Om de een of andere reden kunnen vele mensen in de Belgische metalwereld ook niet fier zijn op onze eigen kwaliteitsbands waardoor er bijzonder weinig steun wordt gegeven aan materiaal van eigen bodem. Ik denk dat we allemaal een beetje te braaf en bescheiden zijn. Als je ziet dat bands zoals Leptotrichia, Torment, Solipsist,… (en nog vele andere van back in the days) echt wel de top van de Belgische metal waren en tegenwoordig heb je bands zoals Your Highness, Batallion, Saille, Hemelbestormer,… Allemaal bands die eigenlijk op dit moment veel groter zouden moeten zijn zowel in eigen land als ver daarbuiten! (En ik vergeet er nog veel te noemen.) Maar vanzelf lukt dat uiteraard niet. Misschien dat het tijd is dat wel als Belgen eens fier worden op ons eigen materiaal!

Back to the future… Aangezien het zo lang heeft geduurd alvorens Storm upon the Masses in actie is geschoten, wat mogen we verwachten van de toekomst? Concrete plannen of doelen die jullie graag verwezenlijkt zien?
Jurgen: Bart en ik zijn reeds begonnen aan nieuwe songs en we zijn enorm gedreven om ons geslaagd debuut nog te overtreffen. Het nieuwe materiaal klinkt alvast veelbelovend! De toekomst voor Storm upon the Masses ziet er dus uitstekend uit. So stay tuned and stay brutal!

Tenslotte – een flauwtje om af te sluiten; Heyde, wanneer gaan we een reünieshow doen met Gorath?
Bart: Ik heb er teveel trauma’s aan overgehouden Flip. Ik vrees nooit, tenzij ik er financieel bijzonder rijk van word!!! (ADDERGEBROED: zeikerd :))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s