Het gaat goed met onze vaderlandse heavy muziek scene. Dat ze dat ook bij onze Noorderburen in het snuitje hebben, getuigt de Belgo showcase die eerder dit weekend plaats vond tijdens Roadburn, waarbij MIAVA, King Hiss, Tangled Horns, Ashtoreth en last but not least Your Highness, onze driekleur met verve verdedigden. Ongeveer een jaar na hun split EP met Hedonist keert die laatste terug met haar tweede langspeler. De populariteit van Your Higness is de laatste jaren pijlsnel de hoogte in geschoten, voornamelijk door hun indrukwekkende live shows die ze telkens als visitekaartje achter lieten en waarbij concertzalen soms letterlijk als ruïnes achtergelaten werden. Met de nieuwe plaat “City in ruins” onder de arm kan de Antwaarpse hoogheid haar triomftocht met gemak verder zetten in het uitgestrekte parkinggebied, maar ook het buitenland ontkomt niet aan de invasie van het kwintet. Tien nummers lang krijgen we weer een heerlijk opzwepende mix van stoner, metal (“Counter cursed”) en blues (“Fed on fury”) op ons afgevuurd. Vooral het gitaarduo Jean Van Assche en Bart Struyf steelt de show met hun aanstekelijke riffs (“The grumble”, “Hammered”) en mooie solo’s (“Prey of the pulpit”, “Counter cursed” en “Fed on fury”). Tenzij je geparafixt bent of enig muzikaal gevoel je volledig wereldvreemd is, is het onmogelijk om stil te blijven zitten op deze energiebom. Halfweg de plaat passeert met “Desertkater” het hoogtepunt van de nieuwe worp. De sublieme openingsriff is catchy as hell en de bijhorende videoclip (geregisseerd door Philippe Geubels) hilarisch. Logische keuze om dit nummer naar voor te schuiven! In het kort maar krachtige “Counter cursed” zorgt de ritmesectie voor een pompende vaart waarover een vette gitaarsolo gedrapeerd is. De rauwe hese strot van Ben Baert zweept de boel op, maar is wel vrij eentonig (een euvel waardoor mijn aandacht soms wat verslapt bij hun platen, maar dat live minder het geval is). Een ander puntje van kritiek (hoewel in de marge) is dat de bas van Jorn Van der Straeten met momenten wat te ver weg steekt in de mix. Songs als “Hammered” en “Prey of the pulpit” ademen wat meer waardoor het de bassist lukt om meer aandacht op te eisen in de instrumentale passages. Het kwintet draagt het DIY-principe hoog in het vaandel en bewijst dat je met deze werkwijze heel wat kan bereiken, al vraagt het heel wat moed en zelfopoffering. Met “City in ruins” weet Your Highness me voor de eerste keer echt op plaat te overtuigen, maar vooral live blazen ze me omver!
JOKKE: 83/100

Your Higness – City in ruins (Eigen Beheer 2015)
1. 836
2. Jezebel
3. Falling Antwerp
4. Dead pariah
5. Desertkater
6. The grumble
7. Hammered
8. Prey of the pulpit
9. Counter cursed
10. Fed on fury