De voorbije maand heb ik uitsluitend black metal reviews gepost op Addergebroed, dus wordt het hoogtijd voor eens wat afwisseling! Daar ik geen zinnig woord kan vertellen over reggae, gangsta rap of schlagermuziek (of toch jawel: uitroeien die handel!) hou ik het maar bij post-rock. Na enkele EP’s en een split met Ampersphere bracht het Duitse Colaris recent haar tweede full length uit, die luistert naar de naam “Nexus”. Ik heb deze sympathieke Oosterburen leren kennen toen ik met Grown Below samen met hen het voorprogramma verzorgde voor het Zweedse Switchblade. Toffe peren en bovendien één van de betere instrumentale bands die er rondlopen in het volledig uitgemolken genre waar reeds alles gezegd (nou ja) en gedaan is. Er zit een zekere schwung in de muziek van Colaris waardoor er stevig gerockt wordt (hoor die bass ronken in “Lemuria” of ga uit de bol op de stevige kraker die “Burst” is), terwijl op andere momenten een meer psychedelische of melancholische richting (“Im sog“) uitgegaan wordt. Het neigt dan ook allemaal meer naar If These Trees Could Talk of Toundra (en in mindere mate Jakob) dan naar Explosions In The Sky of This Will Destroy You. Gitarist en soundscaper Jessie Schmidt verliest zich nergens in oeverloos gepingel en de stevige uptempo beats van Julian Steinbach (in de opener en “Burst” mag hij zich zelfs even uitleven middels korte blastbeats) zorgen ervoor dat het vooruit gaat. Doordat de plaat als een klok klinkt, is het vijftig minuten lang heerlijk genieten van de instrumentale uitspattingen van Colaris. Vernieuwend is het al lang niet meer, maar waar een post-rock band mee staat of valt is de graad van pakkendheid en daar scoort Colaris een mooie onderscheiding voor. Spijtig dat ze België over het hoofd zien tijdens hun nakende tour en een schande dat ze nog nooit op het podium van Dunk hebben gestaan.

JOKKE: 80/100

Colaris – Nexus (Revolvermann Records, Narshardaa Records, Wolves And Vibrancy Records 2015)
1. Evoke (Nexus pt. 1)
2. Mælstrøm
3. Lemuria
4. Shoals
5. Im sog
6. Cluster
7. Burst
8. Harvest (Nexus pt. 2)