Het Gentse powertrio Drums Are For Parades zou voor de liefhebbers van grunge, heavy rock en stoner geen onbekende mogen zijn al was het maar omwille van het fluffy konijntje dat de hoes van hun plaat “Master” sierde. Ex-gitarist Geert Reygaert probeert met zijn nieuwe band Huracan opnieuw om de harten van menig liefhebber der zware metalen een slag sneller te doen slaan. Hun naamloze EP is in het voorjaar van 2015 op 10” vinyl en CD uitgekomen en telt zeven songs die qua stijl vanzelfsprekend invloeden van Drums Are For Parades herbergen, maar ook een stevige portie sludge of post-metal à la High On Fire en Black Cobra valt te ontwaren. Na de overbodige intro “Slander” (zwakke keuze om je plaat mee te laten openen) tovert de groovy riff van “Orkanon” wel een glimlach op mijn tronie. Hoewel er strak gemusiceerd wordt, staat of valt dit soort muziek voor mij echter met de vocalen, en zoals bij velen van hun collega’s ook het geval is, weten de (hese) uithalen van Christophe Wille me niet voortdurend te overtuigen. In zijn heldere passages popt een band als Pinback in me op en ondersteund door de massieve riff van “Paianora” is dit wel een geslaagde combinatie. Vanaf deze song stijgt de kwaliteit. Voor het aanstekelijke “Man who stares at goat” werd een videoclip gedraaid wat een goede keuze bleek te zijn, want deze catchy song is duidelijk het hoogtepunt van de EP. In “What if she’s dead” gaat het er iets slepender aan toe en passeert een Tool break. Verder nog even vermelden dat het plaatje in de Antwerpse Trix studio werd opgenomen onder het deskundig oog van Frank Rotthier (Bliksem, Toxic Shock, Your Highness, …). De mastering werd verzorgd door Brad Boatright van de Amerikaanse Audiosiege Studio  (Yob, Sleep, High On Fire, Converge, …). Mooie namen maar aan dit rijtje kan het Gentse Huracan nog niet toegevoegd worden want van een échte orkaan is nog geen sprake. Maar het kwartet is dan ook nog maar aan een eerste EP toe. Fans van bovengenoemde bands moeten Huracan echter wel eens een kans geven.

JOKKE: 75/100

Huracan – Huracan (Schoft Records 2015)
1. Slander
2. Orkanon
3. Close your eyes
4. Paianora
5. Man who stares at goat
6. What if she’s dead
7. Manic