In 2016 sloten de Nederlandse bokkenrijders Cirith Gorgor een bloedpact met Hammerheart Records en werd “Visions of exalted lucifer” uitgebracht, langspeler nummer zes. Het vijftal verkeerde tijdens het schrijfproces blijkbaar in een erg creatieve bui, want met “Bi den dode hant” krijgen we een nieuwe EP voorgeschoteld waarin, in iets meer dan twintig minuten speeltijd, drie songs voorbijrazen die uit dezelfde opnamesessies stammen. Op de vorige langspeler was het een tragere song zoals ““Rite of purification – Vanished from this world” die boven de grijze massa uitstak. Op deze EP doet Cirith Gorgor echter wat iedereen van de band verwacht, namelijk razen en blazen dat het een lieve lust is. Alleen is het probleem dat het muzikaal geweld nergens pakt en plakt en Sataniel’s droge screams al snel gaan vervelen. Enkel in “The luciferian principle” passeren enkele meer groovende riffs en akoestische tierlantijntjes die het einde van het nummer opfleuren. Daar waar landgenoten Kjeld min of meer in hetzelfde straatje zitten, weten deze Friese blekkies wel pakkende songs te schrijven. Wie Cirith Gorgor echter altijd al heeft kunnen smaken, zal deze EP ook met gemak verslinden.

JOKKE: 70/100

Cirith Gorgor – Bi den dode hant (Hammerheart Records 2017)
1. Proclamation of destruction
2. The luciferian principle
3. Bi den dode hant