Ai caramba, ook in het zonovergoten Mexico wordt een pot duistere black metal gemaakt. Lord Vast doet het op zijn eentje en bracht met zijn Lluvia reeds twee machtige albums uit – “Premonición de guerra” (2013) en “Eternidad solemne” (2015) – en weet deze nog doodleuk te overtreffen met zijn derde langspeler “Enigma“. De titel is in elk geval goed gekozen want als luisteraar mag je de Sherlock Holmes in jezelf naar boven halen en op zoek gaan naar de songtitels en in welke kant van de drie 10” vinyls deze gegraveerd zijn. Er is geen specifieke tracklist maar elke song wordt vergezeld van een overeenkomstig symbool en alzo kan het raadsel opgelost worden. Alvorens de naald te laten afdalen in de diepe krochten van “Enigma” dien ik eerst nog een lading Mexicaans woestijnzand van de rood bespatte plaatjes te verwijderen, maar daarna is het meer dan een uur lang genieten van de duistere klanken die hun geheimen luisterbeurt na luisterbeurt prijsgeven. Lord Vast heeft niet veel aan zijn toverformule gesleuteld en brengt nog steeds een bak beklemmende en repetitieve, hypnotiserende black metal die meestal op het tempo van een heuse zandstorm voorbij raast en ofwel in gang gezet wordt door omineuze ambientklanken ofwel uitmondt in samples van de natuurelementen. Er is echter ook ruimschoots plaats voor grootse post-rock melodieën en ondersteunende keyboardlagen die hun emotioneel werk doen en een koel briesje doorheen de armhaartjes blazen. Eigenlijk is “Enigma” het soort opus dat in één lange rit ondergaan dient te worden om zich te openbaren. De luisterervaring dient echter regelmatig onderbroken te worden doordat het album over drie platen verspreid is, wat in dit geval eerlijk gezegd afbreuk doet aan de flow en sfeerzetting. Eén van de drie waxen schijfjes heeft bovendien een atypische afspeelmethode (opgepast: spoiler alert!) waarbij de naald in de omgekeerde richting over de plaat walst. Last but not least, zijn er nog een paar geluidsanomalieën die enkel konden opgelost worden door terug from scratch met de persing te beginnen, maar waarvan (begrijpelijkerwijze) werd afgezien. “Enigma” is enkel verkrijgbaar als – sober maar prachtig vormgegeven – triple vinyl- of cassettebox en een begeleidend schrijven vraagt ook uitdrukkelijk om de plaat niet op internet te uploaden: “To upload this record to the internet is to break an oath and wish of the artist. The wish to be left out of an age where music and information is accessible to anyone, anywhere. To be left out of this age of tolerance where nothing is sacred. An age where the roots of our past are scattered to the wind. An age where journalists spew out misconstrued interpretations of what they believe to be the truth. Where albums are put up against one another to see which is better in some race to the finish. The wish that this record remains only accessible by playing this very artifact that you hold in your hands. Only to you do I let the last of my blood. Darken your surroundings. Quiet yourself. Hearken this final death.” Als reviewer krijgen we in dit statement ook een sneer; we zullen de man zijn wens dan maar respecteren en geen geluidsfragment aan deze recensie toevoegen, hoewel er een clip op YouTube te vinden is. Hopelijk krijgen we Lluvia snel nog eens in onze contreien te zien. Hun kort maar krachtige passage van vorig jaar in Het Bos was immers nogal een bijzondere ervaring die overschaduwd werd door tal van technische problemen. In afwachting van een terugkeer kan ik liefhebbers enkel maar aanraden deze plaat zo snel mogelijk op de kop te tikken want ik vermoed dat de exemplaren snel de deur zullen uitvliegen. Lluvia is immers een naam die zich razendsnel verspreid in de ondergrond. Volkomen terecht!

JOKKE: 90/100

Lluvia – Enigma (Fallen Empire Records/Amor Fati 2017)
1. Exiliado de los cielos///Coma
2. Sàlvame///Te perdi a la tristèza
3. Regreso al fuego///Regreso al agua
4. Regreso a la tierra///Regreso a la aire
5. Endlösung
6. Enigma