In het stuk westelijke uithoek van Spanje boven Portugal vinden we Galicië. Geen enkel stuk van Spanje is groener, maar er is ook geen plek waar het meer regent. De vaak aanwezige mist maakt het landschap mysterieus en dat is een goede voedingsbodem voor black metal. Op deze split verenigen twee Galicische bands de krachten. Sartegos is het geesteskind van ene Rou Sartegos die verkiest alleen te opereren. Hij brengt ons black metal die lijkt op te borrelen uit één of andere ondergrondse grot waarbij de gutturale, eerder naar death metal neigende vocalen satanische en occulte teksten uitbraken. Naar het einde van “Lume do visitante – Morrer no nas” gooit Rou ook nog cleane vocalen in de strijd die een epische toets geven aan de riffs die over de dubbele bassen galopperen. Aan de andere kant treffen we de veteranen van Balmog aan die het gewelddadiger en extremer aanpakken qua snelheid en gebetenheid. Tremoloriffs en blasts vormen de hoofdmoot van het zes minuten durende “Venomous” waarin ze hun diabolische hart kunnen uitleven. Toch zijn er ook enkele mid-tempo stukken ingebouwd die de dynamiek ten goede komen, maar overtuigen doet Balmog het meest wanneer het gaspedaal ingeduwd wordt. Leuke split die twee verschillende invalshoeken van het door ons zo geliefde genre laat horen. Aan u de keuze wie het beste smaakt.

JOKKE: 77/100 (Sartegos: 76/100 – Balmog: 78/100)

Sartegos/Balmog – Split (Caverna Abismal 2017)
1. Sartegos – Lume do visitante – Morrer no nas
2. Balmog – Venomous