Voor wie het reilen en zeilen van de IJslandse black metal-scene een beetje volgt, zou Auðn geen onbekende meer mogen zijn. Diens gitarist Aðalsteinn Magnússon, die tevens ook live bijklust bij Dynfari, houdt er samen met bassist Matthías Hlífar Mogensen en drummer Kolbeinn Þórsson nog een ander orkestje genaamd Heist op na. In de vorm van de twaalf minuten durende EP “Gyðingurinn gangandi” krijgen we een eerste kennismaking aangeboden. De droge krijszang van Aðalsteinn is even wennen alsook de droge korte snaredrumaanslagen die, wanneer het aantal bpm serieus opgekrikt wordt, als een grindblast klinken. “Golgota” wisselt slepende melodieuze passages af met supersnel werk, maar de overgangen dienen nog wat beter uitgewerkt te worden want nu klinken de blastpassages soms nog té geforceerd. “Dagar taldir” is een kort niemendalletje en vormt een aanloop naar de rauwe mid-tempo black van “Heift” waarin een pompende bas doorheen de ijskoude riffs klieft en Aðalsteinn’s zang overtuigend klinkt. De titeltrack gooit het met haar rustig opbouwend gitaargetokkel aanvankelijk over een andere boeg, maar schakelt daarna al snel over naar grauwe black maar er blijft heel het nummer lang plaats voor atmosferische ingetogenheid. “Gyðingurinn gangandi” laat op twaalf minuten tijd verschillende gezichten horen van deze nieuwe band, eentje met potentieel.

JOKKE: 72/100

Heift – Gyðingurinn gangandi (Eigen beheer 2018)
1. Golgata
2. Dagar taldir
3. Heift
4. Gyðingurinn gangandi