Het Canadese Nachteule maakt de perfecte soundtrack voor een winters verblijf in een afgelegen berghut. Dit plaatje past met andere woorden perfect bij de komende wintermaanden. De heer Noctis – ook actief bij Alkymist, Calvaire en Maeskyyrn – is met zijn one-man band aan langspeler twee gearriveerd en heeft me met “Bergdorf” positief verrast. Debuut “Vaste inconnu“, dat vorig jaar verscheen, klokte op meer dan een uur speeltijd af. Op “Bergdorf” kiest Noctis voor een meer compacte aanpak en het nieuwe songmateriaal bevat ook meer punch vergeleken met het ouder werk. Verder bevat de melodieuze Frans-Canadese black hier en daar knipogen naar oude Poolse black. Na een traag op gang komende en nietszeggende introductie, voelt de mix van traditionele black en weids uitgesponnen blackgaze-melodieën van “Autour du foyer rouge” als een warm fleece-dekentje aan dat bescherming moet bieden tijdens ijskoude nachten. Het nummer eindigt met droevige akoestische klanken die – vergezeld van het geluid van een knisperend houtvuur –  een contrast vormen met het navolgende “À grand pas” dat een grimmiger geluid laat horen en furieus uit de startblokken schiet. Deze song is epischer van aard en doet soms wat aan Panopticon denken. Het akoestische gegeven wordt in “Les yeux de la forêt” nog verder uitgediept en de grimmige black trekt hier het hardst van leer. In de titeltrack lukt het Nachteule om de betonnen lelijkheid van de Boomsesteenweg die ik tijdens mijn woon-werkverkeer waarneem om te toveren in prachtige, desolate natuurlandschappen. Ik ben fan van dit Nachteule, een band die in de toekomst gerust onderdak zou kunnen vinden bij een label als Prophecy Productions.

JOKKE: 80/100

Nachteule – Bergdorf (Wolfspell Records 2018)
1. L’Aube
2. Autour du foyer rouge
3. À grand pas
4. Les yeux de la forêt
5. Bergdorf